Zavítal jsem domů do jižních Čech a tam mi to vpálili natvrdo. Zimola se u Soukupa mimořádně upřímně rozpovídal o současném stavu ČSSD

26.05.2018 8:01

Hostem v pořadu Duel Jaromíra Soukupa byl tentokrát první místopředseda ČSSD Jiří Zimola. Generální ředitel TV Barrandov Jaromír Soukup si ho pozval do diskusního pořadu vůbec poprvé. Řešily se takřka nulové úspory českých domácností i směšné platy učitelů. Zažije Jiří Paroubek politický comeback v barvách ČSSD?

Zavítal jsem domů do jižních Čech a tam mi to vpálili natvrdo. Zimola se u Soukupa mimořádně upřímně rozpovídal o současném stavu ČSSD
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Jiří Zimola v pořadu Horké téma

A začalo se zostra. GDPR by podle Hospodářské komory mělo vyjít podnikatele na 25 miliard korun. Šlo by nějak podnikatelům ulevit? „Myslím, že je správné, že přichází generální kontrola osobních údajů. Určitě nikdo z nás nechce, aby se libovolně nakládalo s jeho osobními údaji. I když tam ty náklady nějaké budou, tak jsme rádi, že i v Česku se toto nyní respektuje,“ opáčil Zimola. Jaromír Soukup s ním souhlasil, že data dnes shromažďuje kdekdo a leckdy s nimi nakládá až za hranou zákona.

Anketa

Oceňujete práci Jakuba Jandy, ředitele Evropských hodnot?

2%
98%
hlasovalo: 9592 lidí

Donald Trump oznámil, že ruší summit s Kim Čong-unem. Rétorika Severní Koreje je prý agresivní a za takovýchto podmínek nemá cenu setkání uskutečňovat. Co si o tom myslí Jiří Zimola? „Je mi to líto, protože tu byla možnost, že svět konečně vyřeší dlouholetou jadernou hrozbu ze strany Severní Koreje. Na druhou stranu vím, že něco jiného je ono aktuální prohlášení a nepochybuji, že už v pozadí pracují diplomaté, že za tím vším může být něco jiného a možná se dočkáme i toho, že se summit nakonec uskuteční, třeba později,“ řekl Zimola.

Jaromír Soukup poté ťal do bolavého místa mnoha českých rodin, kterým jsou prakticky neexistující úspory. Čtyřicet procent Čechů uvádí, že jejich finanční rezervy pro nenadálé situace jsou nižší než 10.000 korun. O čem to svědčí? „Věnoval bych se lidem, kteří takto skutečně žijí, a myslím, že je jich dost, kteří žijí od výplaty k výplatě. Já jsem z malého města a setkávám se s takovými lidmi dost často. Oni poctivě pracují každý den, mají rodiny, které se snaží uživit a je pravda, že na mimořádný výdaj nemají. A pak to vede k dluhovým pastím a exekucím. Nicméně si myslím, že problémem jsou vysoké životní náklady. Problém je to i pro důchodce, když jeden z nich odejde,“ odpověděl Zimola a zdůraznil, že se musí nastartovat aktivní trh s byty, aby si rodiny a senioři mohli navzájem přepouštět byty dle finanční situace.

Poté se Jaromír Soukup věnoval předraženým mobilním službám v Česku. Více prý platí už jen zákazníci v Rakousku. Datové služby nezlevňují, tak co s tím? „Každý z nás by si přál, aby se datové služby zlevňovaly. Od loňského června se nám dostalo té výhody, že můžeme volně telefonovat z ciziny a využívat datové služby za ceny, které jsou v Česku,“ připomněl Zimola a dodal, že to podle něj trvalo příliš dlouho. Jaromír Soukup poté přidal vlastní zkušenost, kdy mu jeho syn ukázal fakturu za mobilní služby v USA. Cena byla zhruba poloviční oproti Česku. Podle Zimoly jsou přitom mobilní služby dnes nedocenitelné a nutné v každodenním životě, vzpomněl například parkování v Praze, za které se platí pomocí mobilního telefonu.

Dále se oba pánové věnovali již tématu sociální demokracie. Po nedávném sjezdu, na kterém bylo zvoleno nové předsednictvo, měl proběhnout jakýsi restart ČSSD, aby strana opět mířila k vyšším volebním ziskům. Jak je s dosavadními změnami po čtvrt roce spokojen Jiří Zimola? Podařilo se stranu opět nastartovat? „Vidím, že chcete pálit, že se nám to moc nepodařilo. A já vám musím dát za pravdu. Víte, já se také pohybuji ne tak úplně v okruhu těch pražských sociálních demokratů. Občas zavítám mezi mé kamarády na jihu Čech a ti lidé vám to pak taky vpálí natvrdo. To, co mi teď vpálili, tak že se jevíme jako strana hodně rozhádaná, strana, kde se vedení nerespektuje a kde neexistuje jednotný názor,“ rozpovídal se Zimola.

„Ono je to těžké, my jsme s Janem Hamáčkem nastoupili do toho rozjetého vlaku, i když on tehdy spíše stál v té stanici, protože ČSSD po loňských volbách tápala v naprosté beznaději. My jsme do něj ale nastoupili v půlce února se závazkem, že se pokusíme vyjednat nějaké podmínky pro případný vstup do vlády. A paradoxně nás právě tahle iniciativa postavila, myslím sociální demokraty, proti sobě. Chci věřit, že až oznámíme výsledek referenda, tak se začne sociální demokracie prezentovat jinak,“ zadoufal Zimola.

Pak Jaromír Soukup vzpomněl velmi čerstvou zprávu o kandidatuře Jiřího Paroubka do Senátu. Někdejší šéf ČSSD byl navržen ostravskou organizací strany, ale vše ještě musí posvětit stranické předsednictvo. Co si o tom myslí Jiří Zimola? „Mně to kolegové z Ostravy volali. Ano, je to pravda. Nicméně my teď žijeme referendem, takže tohle není úplně téma číslo jedna,“ vyhýbal se odpovědi Zimola.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Jaromír Soukup se ale nedal a připomněl, že Jiří Paroubek ve své době jako lídr dosahoval fenomenálních volebních zisků. Znovu se tedy Jiřího Zimoly zeptal, jak vidí kandidaturu bývalého předsedy. „Jiří Paroubek po době Špidly a Grosse skutečně opět pozvedl sociální demokracii k zemanovským výsledkům. Poté se s ČSSD trochu ve zlém rozešel, což mu v očích některých škodí. Ale jestli se ptáte na můj názor, tak já si myslím, že ČSSD není v situaci, aby si mohla dovolit nepřijímat lidi. Já jsem s panem Paroubkem telefonicky mluvil a domluvili jsme si osobní schůzku. Rád si vyslechnu jeho názory. Rozhodně si myslím, že když někdo chce reprezentovat stranu, neměli bychom ho vyhánět,“ uzavřel Zimola.

Poté se Jaromír Soukup s Jiřím Zimolou věnovali referendu o vstupu do vlády. Jiří Zimola potvrdil, že společně s Janem Hamáčkem obeslali členskou základnu s dopisem, ve kterém vysvětlují motivy, které je vedou ke snaze o společnou vládu s hnutím ANO. Přesvědčují v něm straníky, aby jejich návrh podpořili. „Já i Jan Hamáček jsme připraveni vést stranu, ať referendum dopadne jakkoli, a budeme rádi, když ta menšina, ať bude jakákoli, bude respektovat názor většiny,“ uzavřel věc Zimola. Poté souhlasil s výrokem Lubomíra Zaorálka, podle nějž za vleklé sedmiměsíční období bez vlády může hnutí ANO.

V čem obyčejní lidé uvidí zlepšení, pokud do vlády vstoupí ČSSD? „Ve školství,“ vypálil rezolutně Zimola. „Já jsem původní profesí učitel, a proto jsem si osahal, jak to v tom prostředí chodí. Rozumím steskům učitelů, navíc teď umocněným inkluzí, po které se z nich stali spíše úředníci. O školství jsem mluvil proto, že vyšla zpráva, jak 22 % studentů neodmaturovalo z matematiky. Není to o špatných učitelích, ale o systému. Ředitelé škol jsou nuceni, aby nabírali co nejvíce žáků. Pak je logické, že ne každý žák je předurčen k tomu, aby udělal maturitu,“ pokračoval Zimola.

A co bude ČSSD chtít dělat s dlouhodobě nedůstojnými platy učitelů? Pro každou vládu to byla údajně priorita, ale zatím s tím žádná nic neudělala, jak řekl moderátor Soukup. Připomněl, že platy učitelů v regionálním školství dnes nedosahují ani 25.000 korun. Půjdou tedy platy nahoru? Babišova vláda chce od září přidat 15 procent. „Svého času jsem učil za 5500. Kéž by ke zvýšení došlo, učitelé si to zaslouží a pořád se o tom mluví. Jestli chceme, aby tu byla vzdělaná generace lidí, kteří si nebudou plést druhou světovou válku s třicetiletou válkou, tak potřebujeme, aby učitelé byli dobře zaplaceni a uměli jim to vysvětlit,“ shrnul téma Jiří Zimola.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…