Zavřené firmy, lidi bez práce. Stát měl být připraven! říká doktor Staňo

16.09.2020 20:09

Koronavirus je tu opět a stále řádí. Máme tu druhou vlnu, říká MUDr. Ota Staňo, lídr VOK (Volba pro kraj) v krajských volbách v Ústeckém kraji.

Zavřené firmy, lidi bez práce. Stát měl být připraven! říká doktor Staňo
Foto: archiv O. Stani
Popisek: Kandidát do zastupitelstva Ústeckého kraje za VOK- Volba pro kraj MUDr. Ota Staňo.

Jak se díváte na koronavirovou epidemii?

Máme za sebou hodně nepříjemný zážitek. Koronavirus nás významně ovlivnil. Řada firem zavřela nebo zavře. Dost lidí přišlo o práci. Řada lidí z karantény onemocněla, mají deprese a vážné duševní poruchy. Plánované zdravotnické výkony se musely odložit.

Anketa

Bojíte se COVIDu-19? (Ptáme se od 16.9.2020)

41%
59%
hlasovalo: 21104 lidí

To je dost dramatické, jak podle vás uspěla politická reprezentace?

S nepřipraveností státu na jaře jsme se už smířili. To ale nic nemění na faktu, že stát připraven být měl! Chytrá karanténa nefunguje. Tiskové konference jsou chaotické a matoucí. Komunikace celkově pokulhává, postrádá odbornost a empatii.

A kdo je za to zodpovědný?

Vina se přehazuje a peníze mizí. Vláda zadlužila nás, naše vnuky a možná i vnuky našich vnuků. Na tzv. social distancing, společenský odstup, se kašle. Nedodržuje se osobní hygiena. Část lidí se staví proti rouškám na absolutní odpor. Šíří se konspirační teorie, že covid je jeden velký podvod, což je pochopitelně naprostý nesmysl.

A jak to tedy je?

Covid-19 není běžná chřipka, ale není to ani ebola, nebo virus pravých neštovic. Prvotním čínským údajům se nedá věřit. Museli jsme si to ověřit sami (pět měsíců a 100 tisíc vědeckých studií). Většina případů probíhá mírně nebo bez příznaků. Ohroženi zůstávají starší nebo nemocní lidé a rizikové skupiny.

Co s tím?

Je nutné zajistit pro ohrožené maximální ochranu a následnou péči. Víme, že se virus dokáže dostat z plic do krve a dále do ledvin, srdce nebo do mozku.

A co povinnost nosit roušky?

Roušky významně snižují riziko přenosu kapénkové nákazy! Ale záleží na materiálu, provedení a upevnění na obličeji. Významnou roli hraje vaše aktivita, jestli jen dýcháte nebo mluvíte nebo tlačíte těžký nákupní vozík. Vzdálenost je zásadní, kapénky jsou různě velké a mají různý dolet. Virová dávka, kolik viru máte v sobě – to je velmi důležitý faktor.

Anketa

Mělo by Česko stavět další bloky jaderných elektráren?

89%
11%
hlasovalo: 8771 lidí

Tak tedy není rouška jako rouška?

Ano, je třeba dodat kvalitní, pokud možno české respirátory. Chytrá karanténa musí fungovat. Testy PCR z krku a nosu by se měly zkvalitnit. Je nezbytné rozčlenit pozitivně testované podle stupně nakažlivosti, podle tzv. virové dávky. Dále je důležité zavedení povinných pitev, zda zemřeli „s covidem“ nebo „na covid“.

Je nutné zavést restriktivní opatření?

Platí pravidlo 3R (roušky, rozestupy, ruce). Vysoké a střední školy a druhý stupeň s distanční výukou. Veřejné akce a shromažďování dočasně zakázat. Když to do Vánoc vydržíme, na jaře může být zase dobře.

Není tedy třeba propadat hysterii či panice?

Většina populace se nemá čeho bát, ale je třeba mít před tímto virem respekt, nepanikařit a nezlehčovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: red

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…