Zaznělo u Xavera: „Mimořádná kultura.“ Tolerantní muslimové existují, mají krásnou zemi

27.03.2021 7:39 | Zprávy

Omán se před padesáti lety „probral ze středověku“ a nyní je moderní, vstřícnou a prozápadní zemí, hodnotí pražský honorární konzul Ománu Ivo Vaněk, který před svým působením v této funkci strávil v Ománu sedm let. V rozhovoru pro XTV.cz zhodnotil, že v Ománu je „mimořádná kultura, která nemá na světě obdoby“ a lidé si v sultanátu, kam již ročně proudí tisíce Čechů, připadají „jako v pohádce“.

Zaznělo u Xavera: „Mimořádná kultura.“ Tolerantní muslimové existují, mají krásnou zemi
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Arábie, ilustrační foto

Vaněk pokládá Omán za zemi, která nemá nikde na světě podobné zastoupení, a to i z kulturního hlediska, sám si prý dokáže po sedmi letech pobytu v sultanátu představit, že by tam žil. „Zkuste si otevřít knížku Pohádky tisíce a jedné noci, příběhy Šeherezády. Když vystoupíte z letadla a vstoupíte do letištní haly v Maskatu, tak se začnete štípat do nohy, jestli stále ještě spíte v letadle, anebo už jste v té pohádce. Pobyt v Sultanátu Omán je pobyt v pohádce live – naživo. To jsou tak mimořádní lidé, to je tak mimořádná kultura, která nemá podle mého názoru na světě obdoby,“ míní.

Vaněk svoji funkci a jmenování od ománského sultána Hajthama bin Tárik Ál Saída, který v zemi též působí jakožto předseda vlády, osvětlil s tím, že honorární konzul má ze své funkce sloužit především Ománcům, nikoliv Čechům. „Moje služba je služba především ománským občanům, nikoli českým. Mám za povinnost pečovat o jejich blaho v případě jejich pobytu na území České republiky, ať už jde o krátkodobé turistické návštěvy, nebo o dlouhodobý pobyt, což může být pobyt studijní, pracovní a podobně. Musím se postarat o všechny záležitosti, které je mohou potkat, počínaje problémy s vízem, překročením zákona, vazbou, s právním zastoupením,“ vysvětlil.

Své služby ale nabízí i Čechům, kteří překročí deset dnů pobytu v Ománu, do kterých není víza potřeba.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…