Zbytečná EU! Zavřít hranice! Jiří Kobza navrhuje tvrdá opatření v boji s virem

11.03.2020 17:16 | Zprávy

ROZHOVOR Poslanec Jiří Kobza má za to, že epidemie koronaviru ukázala, že je Evropská unie naprosto zbytečná, protože v boji s touto epidemií nepředvedla vůbec nic na rozdíl od jednotlivých národních států. Přitom mohla omezit volný pohyb osob, a tím napomoci ke zpomalení šíření epidemie. Okomentoval i situaci v Itálii...

Zbytečná EU! Zavřít hranice! Jiří Kobza navrhuje tvrdá opatření v boji s virem
Foto: Archiv JK
Popisek: Jiří Kobza

Jak informoval portál iDNES, v EU už není jediný stát bez pacienta nakaženého koronavirem. Členské země se epidemii snaží zvládnout po svém a mnohé přišly i s důraznými restriktivními opatřeními, vesměs v souladu s názorem většiny obyvatel, kteří chápou jejich nutnost. Nějakou konkrétní aktivitu přímo orgánů EU však příliš vidět není. Evropská komise se zmohla v podstatě jen na prohlášení, že „dohlíží na výměnu informací i to, aby nevznikala protichůdná opatření“. Co na to říká poslanec Parlamentu Jiří Kobza (SPD)?

Je to jasný důkaz, že celý umělý nadstátní konstrukt EU je od A do Z zbytečný. Projídá nekonečné miliardy na své summity, jejich výsledkem je jen to, že se dohodnou na termínu dalšího summitu. Případně si pozvou nějakou odbornici, jako je švédská záškolačka Greta, která europanáčky poučí, že studovat je zbytečné, neboť je třeba bojovat s uhlíkovou stopou. Soudruzi v Bruselu zatleskají, rozletí se (jako by jejich letadla nebyla producentem uhlíkové stopy), aby se zase příště sjeli rokovat o něčem podobně zásadním. V překladu do našeho prostředí – Sněmovna místo aby schválila nad jiné potřebný zákon o zbraních, mnoho hodin debatovala o kůrovci. Někdy mám pocit, že jsme se všichni zbláznili.

Vraťme se ale ke koronaviru a aktivitám EU. V každé zemi k nákaze přistupují jinak a ani v Unii se dosud nezavedla jednotná opatření. Je to podle vás dobře, že neexistují společná pravidla?

Ano i ne. Nejdřív by se měla dát kompletní stopka, byť dočasná, Schengenu. Je přece jasné, že podobné pandemie jsou plodem masové a často zbytečné mobility. Chce-li se zachránit kontinent jako celek, musejí se předně zachránit jednotlivé země Evropy. Jakmile bude pokračovat nekontrolovatelná mobilita napříč státy, z principu nelze šíření viru zastavit. To by měla EU řešit, a ne kritizovat jednotlivé země a jejich představitele včetně našeho premiéra, že se snaží činit maximum pro ochranu svých obyvatel. EU ovšem, podle toho citátu svrchu, „dohlíží na výměnu informací“. To si z nás dělají dobrý den? A mluvíme-li o Schengenu, dodávám, že od roku 2015 a věty paní Merkelové Wir shaffen das, která pozvala miliony lidí ze zemí třetího světa do Evropy, žádný Schengen vlastně už neexistuje. Když si to spojím s vyhrocenou situací kolem migrantů na turecko-řeckých hranicích a představím si, že ty statisíce nových příchozích jsou dalším potenciálním aktérem boje proti pandemii, jímá mě hrůza.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: .

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

OH bez politiky? Lež, připomínají vědci. Hitler, Mnichov, bojkoty, zde přehledně

6:48 OH bez politiky? Lež, připomínají vědci. Hitler, Mnichov, bojkoty, zde přehledně

Zastřelení rukojmí v Mnichově, Melbournská krvavá lázeň, mrtví v Tibetu, fašistická berlínská olympi…