Zdanění vkladů není tragédie. Dobře je zná i Česko

23.03.2013 15:11

Kypr je před krachem, který může rozpoutat nové kolo dluhové krize. Eurozóna se snažila Kypru tři roky pomáhat, ačkoli tamní parlament odmítl zdanění vkladů, které chtěli lídři eurozóny výměnou za svou pomoc. Přitom samo zdanění podle redaktora MF Dnes není žádnou tragédií.

Zdanění vkladů není tragédie. Dobře je zná i Česko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Eura, ilustrační foto

Napříč Evropou a Ruskem se volalo, že zdanění drobných spořitelů je nepřípustné. Ovšem redaktor MF Dnes Jaroslav Mašek upozorňuje, že lidé mají velmi krátkou paměť. "Do roku 2008 běžně v Unii včetně Česka platilo pravidlo, že z krachující banky dostane přes pojištění vkladů střadatel jen 90 procent svých peněz, přičemž pojištěná suma byla v případě ČR jen čtvrtinová," připomíná autor komentáře, že stoprocentní pojištění vkladů bylo zavedeno až jako mimořádné opatření k uklidnění paniky po vypuknutí finanční krize.

"Navrhované zdanění menších vkladů u krachujících bank ve výši 6,75 procenta tedy není nic mimořádného, spíše návrat ke starým pořádkům," dodává Mašek.

Žádná tragédie

Tvrdými útoky a kritikou na zdanění nešetří ani Rusko. I Rusové podle Maška ale zapomněli, jak se v roce 1998 zachovali vůči zahraničním investorům a střadatelům. Podle agentury Bloomberg tedy v době finanční krize ostříhali domácí dluhopisy o 51 procent a z vkladů v bankách zbylo prý ještě méně.

Pokud tedy teď Kypr zdaní vysoké vklady podobně, je to prý prostě investiční riziko. "Samo zdanění navrhované eurozónou tedy není žádnou tragédií. Problém je, že přišlo 'o tři země později', tedy poté, co Řecko, Portugalsko a Irsko dostaly pomoc bez takové podmínky," píše Mašek.

Redaktor MF Dnes svůj komentář uzavírá ne příliš optimisticky: "Kypr představuje sud střelného prachu. Pokud padne a vystoupí z eurozóny, dluhová krize se rozjede a pocítí to i Češi přes oslabení kurzu koruny, odložení růstu a pokračování vysoké nezaměstnanosti. Zároveň vzroste napětí mezi EU a Ruskem a při zohlednění tureckých zájmů na Kypru a v jeho okolních vodách bohatých na plyn, může být ostrov pověstnou kapkou, která protrhne přehradu. Pak přijde ta pravá krize."

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: adr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…