Zdaňte je, když vydělávají na plynu a ropě! V OSN bouchli do stolu a v Česku je odezva

03.08.2022 22:44 | Ze sítí

Lidé mají problém zaplatit energie, zatímco velké firmy hlásí v době energetické krize rekordní zisky. Zdaňte jim nepřiměřené zisky a dejte je lidem, vyzývá vládu česká pobočka OSN s odkazem na prohlášení generálního tajemníka OSN Antonia Guterrese. Podporu tomuto návrhu vyjádřil europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti). Zastupitelka Zlínského kraje Alena Gajdůšková (ČSSD) označila výdělky těchto společnosti za „lichvu“, i podle ní musí Fialův kabinet zjednat nápravu a pomoci nejslabším.

Zdaňte je, když vydělávají na plynu a ropě! V OSN bouchli do stolu a v Česku je odezva
Foto: Youtube
Popisek: Generální tajemník OSN António Guterres

Na energetické krizi ve velkém vydělávají bohatí, a chudí chudnou. Generální tajemník OSN proto vyzval vlády, aby zakročily: „Je nemorální, aby ropné a plynárenské společnosti vydělávaly na současné energetické krizi rekordní zisky na úkor těch nejchudších a na úkor klimatu. Vyzývám všechny vlády, aby tyto nepřiměřené zisky zdanily a prostředky použily na podporu nejzranitelnějších,“ uvedl. Jeho příspěvek na svém twitteru nasdílel účet OSN Česká republika.

Podobně vnímá problém na trhu s energiemi také poslanec Evropského parlamentu Mikuláš Peksa. Aktivitu OSN ocenil ve svém tweetu slovy: „Sympatické, OSN se nebojí říkat věci.“

Prohlášení Gutterrese reflektovala také členka ČSSD Alena Gajdůšková. Rovněž ona apeluje na vládu, aby lidem pomohla. Neopomněla připomenout, že pokud by ve vládě byla sociální demokracie, učinila by k takovým nerovnostem nápravu. „Je to nejen nenormální, ale prostě lichva. Vláda musí zjednat rovnováhu a chránit nejslabší. Socdem vláda tak vždycky postupovala,“ vyslovila svůj názor na svém twitterovém účtu.

Na energetické firmy se vláda daň z mimořádných zisků podle nejnovějších informací chystá uvalit. Měla by být do 30 procent pro elektrárny i pro banky. Stát by tak mohl vydělat až 90 miliard. Premiér Petr Fiala (ODS) se nechal slyšet, že kabinet jí prosadí jako speciální daň, či se na firmy obrátí s žádostí, aby je státu platily dobrovolně.

Konkrétní způsob, jak by měl stát energetické firmy donutit k odvodu několika desítek miliard korun, chce vládní koalice vyřešit do konce letních prázdnin. Jako důvod k této speciální dani zmiňuje vysoké ceny energii kvůli Rusku, jež vyhrožuje zastavením či omezením dodávek plynu do Evropy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…