Zdechovský kritizuje aktivisty, co nám radí nemnožit se. Proč to nenavrhnou v Africe?

11.07.2018 14:24

Tomáš Zdechovský, europoslanec za KDU-ČSL, se v novém příspěvku na svém blogu věnuje antinatalistům, tedy lidem, kteří jsou proti rození dětí. Jak k tomu přišel? Zaujala ho zpráva, kterou jistá organizace poslala princi Williamovi a jeho manželce Kate.

Zdechovský kritizuje aktivisty, co nám radí nemnožit se. Proč to nenavrhnou v Africe?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Ona organizace se jmenuje „Having Kids“ a prosazuje „udržitelný a na děti orientovaný model plánování rodiny“. Manželský pár vyzvala, aby si nepořizovali další děti, protože světu hrozí přelidnění. Už princ William namítl, že v zemi, kde je průměr dětí na jednu ženu hluboko pod hranicí reprodukce populace, není takové nebezpečí prioritou.

Anketa

Máme lepšího prezidenta my, nebo Slováci?

94%
hlasovalo: 8905 lidí

Antinatalisté argumentují, že přivádět na svět více dětí je neekologické. Podle Zdechovského není tato myšlenka nic nového. Sekty jako shakeři v USA v 18. století nebo manichejští ve středověku hlásaly celibát. Ale vzhledem k tomu, že bez dětí nemohly obnovovat své počty, se tyto sekty nijak zvlášť neosvědčily.

Dokonce i německý pesimistický filosof Arthur Schopenhauer se stavěl proti přivádění dětí na svět, podle něj „nemít děti znamená ohleduplnost k ostatním generacím a ušetření je břemena existence“. Podle Zdechovského by pak takoví lidé měli své uvažování dovést do logického konce, že jejich život také zatěžuje planetu. Někteří to prý i činí.

„Velmi zajímavé jsou postoje závodnice a ekologické aktivistky Leilani Münterové,“ píše Zdechovský. Cituje ji: „Dokážeme se bavit o emisích a klimatických změnách, ale v debatě o populaci se vždycky objeví velmi emoční reakce.“ Zdechovskému přijde divné, že něco takového si myslí zrovna závodnice, která při každém závodu spálí litry paliva.

Takoví lidé se většinou najdou v západních společnostech, píše europoslanec a ptá se: „Proč antinatalisté neotevřou stejnou otázku v Africe nebo Indii? A s jakou odpovědí by se asi setkali?“ Pokud by se lidé řídili radami antinatalistů, došlo by k sociálnímu kolapsu a konci civilizace, jak ji známe, píše Zdechovský. „Společnost, která nemá děti, nemá ani budoucnost, jak kdysi řekl brněnský sociolog, a hlavně velmi moudrý člověk Ivo Možný. A já s ním bezvýhradně souhlasím,“ zakončuje úvahu europoslanec Zdechovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…