Zdeněk Svěrák o hlouposti národa: Kdyby nás Havel nedostal do EU a NATO, jsme na tom teď jako Ukrajina

06.03.2022 16:30

Herec Zdeněk Svěrák se v rozhovoru pro server Aktuálně.cz mimo jiné vyjádřil k českému národu, naší mentalitě. „Vezměte si, koho jsme si zvolili na Hrad. Náš prezident jenom odráží, jací sami jsme,“ poznamenal Svěrák.

Zdeněk Svěrák o hlouposti národa: Kdyby nás Havel nedostal do EU a NATO, jsme na tom teď jako Ukrajina
Foto: Repro ČT
Popisek: Divadelník a zpěvák Zdeněk Svěrák

Podle reportéra serveru, jenž se Svěrákem rozhovor dělal, se s naší národní povahou neodmyslitelně pojí nejen hořkosladký humor, ale i pocit zneuznání. Ten podle něj Svěrák vtiskl do postavy geniálního všeuměla Járy Cimrmana, jenž je podle něj obrazem českého mindráku. „Nedržíme si tuhle zakomplexovanost i po sametové revoluci, kdy už nám Rakousko, Rusko ani žádná jiná cizí mocnost nevládne?“ zeptal se reportér Svěráka.

„Ano, náš mindrák bohužel pořád přetrvává. Jen už ho po revoluci nemáme na koho svádět a uvědomujeme si, že my sami se neumíme povznést tam, kam toužíme. Vezměte si, koho jsme si zvolili na Hrad. Náš prezident jenom odráží, jací sami jsme,“ odvětil Svěrák.

A zmínil se i o Evropské unii, kdy vnímá, že odpor k ní je jen jen důkazem naší hlouposti. „Měli bychom se na chodu evropských institucí aktivně podílet, snažit se být pro ostatní státy spolehlivým partnerem, když už nás vzaly mezi sebe. Kdyby nás Havel nedostal do Severoatlantické aliance a Evropské unie, byli bychom na tom teď podobně jako Ukrajina. Mrzí mě, že si to tolik lidí neuvědomuje,“ dodal Svěrák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…