Zděšení v Britských listech: Rozmáhá se tu opravdová ultrapravice

06.09.2018 22:58

Úřady v České republice a na Slovinsku vyjádřily znepokojení nad vznikem ozbrojených protiuprchlických polovojenských organizací ve svých zemích, jak uvádí server Britské listy. Krátce předtím se zjistilo, že motocyklistický gang s vazbami na Moskvu má polovojenskou základnu na Slovensku.

Zděšení v Britských listech: Rozmáhá se tu opravdová ultrapravice
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Uprchlíci tvoří fronty na autobusy

„BIS vyjádřila obavy z organizace jménem Národní domobrana. Mnozí její členové jsou silně xenofobní, rasističtí a zcela odmítají orientaci české vnitřní i zahraniční politiky,“ uvádí server Blisty.cz.

Ta má kolem 2 500 členů v 90 pobočkách a působí v některých malých českých městech, jako je napříkald Nymburk, a hledá migranty. Má vazby na místní policii a těší se podpoře od Národní demokracie, ultrapravicové strany. „K jejím ideologickým předákům patří David Buchtel, český akademik, který vydává letáky, podle nichž NATO plánuje ‚okupovat‘ ČR a vnutit jí migranty,“ popisuje server Blisty.cz. Podle českého Ministerstva zahraničí tyto organizace představují riziko násilných protestů. Za příklad lze podle serveru uvést protiimigrantské nepokoje v Saské Kamenici.

Celá zpráva zde.

Ultrapravicový slovinský politik Andrej Šiško zveřejnil na sociální síti video, ve kterém vystupuje s téměř sedmi desítkami maskovaných mužů se samopaly. „Přísahali, že budou ‚hájit bezpečnost a pořádek ve Slovinsku‘,“ uvádí server Blisty.cz. Strana Jednotné Slovinsko usiluje o „ochranu etnické čistoty Slovinska“.

Krátce předtím, v červenci, novináři na Slovensku natočili polovojenský cvičební tábor Nočních vlků, který má vazbu na Moskvu. V táboře byly obrněné transportéry a tanky. V obecné rovině maďarské a italské politické vedení obhajuje silně protiuprchlickou rétoriku, ke které se připojil i český premiér. Podobná rétorika panuje i na Slovensku a Slovinsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…