Zděšený princ Charles varoval před růstem nenávisti. Zdá se mu prý, že se vrací třicátá léta

22.12.2016 17:16

Rostoucí nesnášenlivost vyvolává obavy z návratu třicátých let, myslí si britský princ Charles. Uvedl to alespoň v rozhlase BBC.

Zděšený princ Charles varoval před růstem nenávisti. Zdá se mu prý, že se vrací třicátá léta
Foto: Archiv
Popisek: Libra

Z opakování hrůz holocaustu má Charles skutečné obavy. A to především kvůli nárůstu populistického extremismu a nesnášenlivosti vůči jiným náboženským přesvědčením. Jeho přáním, které dnes v rozhlase vyslovil, je, aby lidé zaujali vstřícný postoj vůči osobám prchajícím před pronásledováním.

„Vidíme nyní vzestup mnoha populistických organizací po celém světě, které jsou stále agresivnější vůči těm, kteří mají menšinovou náboženskou víru. Všechno to má znepokojující ozvěny temných dob ze třicátých let dvacátého století,“ řekl doslova. Podle něj generace jeho rodičů bojovala a umírala ve válce proti nesnášenlivosti, děsivému extremismu a nelidským pokusům vyhladit židovské obyvatelstvo Evropy. „To, že o sedmdesát let později jsme znovu svědky takového zlovolného pronásledování, je něco, čemu prostě nedokážu porozumět,“ podotkl. Jak dodal, dlužíme také hodně svým předkům, aby se ony hrůzy neopakovaly.

Původní text ZDE.

Princ svá slova pronesl v předvánočním čase, kdy zároveň vyzval posluchače, aby o nadcházejících svátcích poslouchali rozvíjející se příběh Kristova narození, kdy Svatá rodina uprchla před násilím a pronásledováním.

Závěrem uvedl, že rozsahu náboženského pronásledování po světě se nevěnuje podle jeho názoru dostatečná pozornost. „Ani nejde jen o útoky proti křesťanům na destabilizovaném Blízkém východě,“ dodal. Vzpomněl také na slova jezuitského kněze v Sýrii, který mu řekl o hromadném unášení v částech Sýrie a Iráku, a vyjádřil obavu že křesťané budou hromadně vyhnáni ze zemí líčených v Bibli. „Říkal, že je docela dobře možné, že do pěti let nebudou v Iráku žádní křesťané,“ uzavřel.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …