Že Babiš sází na marketing? To Kalousek se Schwarzenbergem taky, říká politolog

18.07.2020 15:07

O TOP 09 se dnes často mluví jako o tradiční konzervativní straně. Politolog Josef Mlejnek však na tuto stranu nabízí trochu jiný pohled. Pohled, který naznačuje, že politická strategie TOP 09 se v roce 2009 tolik nelišila od toho, s čím dnes pracuje Andrej Babiš (ANO).

Že Babiš sází na marketing? To Kalousek se Schwarzenbergem taky, říká politolog
Foto: Reprofoto ČT
Popisek: Miroslav Kalousek a Andrej Babiš v předvolební debatě ČT

Kritici Andreji Babišovi vyčítají, že své hnutí ANO vnímá čistě jako výtah k moci, ve kterém se nemusí trápit nějakým politickým programem, protože k získání hlasů voličů stačí propracovaný marketing a snaha nezmizet voličům z očí. Proto týden co týden přichází se svým „čau lidi“. Politolog Josef Mlejnek však v textu pro Lidové noviny upozorňuje, že politický marketing hrál zásadní roli dlouho před Babišem a bude ji pravděpodobně hrát i dlouho po Babišovi.

Dalším typickým marketingovým produktem je podle Mlejnka vedle ANO i TOP 09.

Tu si Kalousek založil, když ztratil vliv u lidovců. Pomohlo mu, že přitom spojil síly s Karlem Schwarzenbergem. Tak to alespoň vidí Mlejnek, který připomíná, že Schwarzenberg býval senátorem za Zelené, takže vlastně za „progresivisty“, a nikoli za konzervativce. Dnes přitom o TOP 09 mluví jako o konzervativní straně. Ta vznikla v roce 2009, pouhé dva roky před Babišovým ANO.

„Hnutí Tradice, Odpovědnost a Prosperita ročník 2009 získalo ve volbách 2010 skoro 17 procent hlasů i díky spojenectví s hnutím Starostové a nezávislí, ne formou koalice, ale umístěním lidí ze STAN na kandidátní listiny TOP 09. Na volebních plakátech stálo „TOP 09 s podporou Starostů“. S velkým S, což bylo gramaticky správně, ovšem mnozí to písmenko četli jako malé a opravdu soudili, že Kalouska a Schwarzenberga podporují všichni čeští, moravští i slezští starostové všech obcí a malých vísek. Přitom starostů za Starosty je mnohem méně. Nicméně i tento marketingový trik tehdy fungoval: voliči pravého středu, znechucení aférami ODS, dostali nabídku, na niž čekali,“ napsal Mlejnek.

Teď se Kalousek rozhodl stáhnout ze Sněmovny, aby umožnil vznik bloku konzervativních stran, kde by se spojili ODS, lidovci a TOP 09. Tento blok by po volbách mohl spolupracovat s dalším novým blokem, který mohou tvořit Piráti a STAN.

Mlejnek však upozorňuje, že tato předpokládaná spolupráce nemusí fungovat, protože Piráti a ODS jsou velmi rozdílní a těžko budou hledat společnou řeč. Ale i politolog uznává, že bloky nakonec mohou najít cestu ke spolupráci. Pro voliče je však třeba vymyslet vhodný slogan a přidat důvěryhodný „ksicht“, jak napsal Mlejnek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…