Že Facebook maže slovo Robinson, to je chyba. Už se to píše i v ...

02.08.2019 21:53

Server Aktuálně.cz z karlínské stáje Economia miliardáře Zdeňka Bakaly informoval o tom, jak Facebook v Česku maže příspěvky o Tommym Robinsonovi. ParlamentníListy.cz o tomto „fenoménu“ již informovaly. Experti se v celé věci shodují, že je to nepřípustné.

Že Facebook maže slovo Robinson, to je chyba. Už se to píše i v ...
Foto: Vít Hassan
Popisek: Aktivista Tommy Robinson na narozeninách Pegidy

O cenzuře na Facebooku se mluví už dlouho. Nicméně v poslední době se vynořil konkrétní případ. Konkrétní jméno, které se nesmí psát. Jde o britského aktivistu Tommyho Robinsona. Snímky se zablokováním za statusy s jeho jménem už kolují internetem. A advokátka Klára Samková varuje, že pokud vláda nechá Facebook beztrestně porušovat zákony, ztrácí legitimitu a nakonec jí to voliči spočítají. Mediální expert Petr Štěpánek se obrací na představitele Trikolóry, aby s tím něco udělali, a i Josef Šlerka z Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky tvrdí, že toto je pro Facebook cesta do pekel. Psali jsme ZDE.

Experti se v celé věci shodují, že krok sociální sítě, jež lokálně maže všechny příspěvky obsahující jméno konkrétní osoby, je chybný. Nemá podle nich oporu v pravidlech facebookové komunity. 

„Chtěl bych jen říct, že zablokovat post někomu na Facebooku jen proto, že v něm napíše Tommy Robinson, je cesta do pekel, drahý Facebooku,“ poznamenl Josef Šlerka. Pro server Aktuálně.cz pak dodal, že to celé ukazuje na to, že Facebook je naprosto bezradný v úsilí regulovat obsah tak, aby v něm nebyla tzv. hate speech a další fenomény. „Je to medvědí služba všem, kteří se snaží o kultivaci diskusí na sociálních sítích,“ uvedl.

Původní text ZDE.

Za špatný postup to považuje i expert na komunikaci přes sociální sítě Adam Zbiejczuk. „Nemám nic proti blokování profilů lidí, kteří vyzývají k násilí nebo k nenávisti, ale toto rozhodně není ten případ,“ řekl.

Podle Facebooku Robinson opakovaně porušoval pravidla tím, že psal nenávistné příspěvky obsahující výzvy k násilí vůči lidem jiných etnik či vyznání. Šlerka však uvádí, že není naprosto zřetelné, jaká pravidla Facebook má ve vztahu k obsahu. „Hra, ve které neznáte pravidla, a přesto jste nahodile trestáni, vede k frustraci. A je to velmi nebezpečné,“ uvedl Šlerka s tím, že Facebook by měl obsah regulovat co nejméně. A zároveň případně své kroky náležitě vysvětlit, což Šlerka rozhodně nevnímá jako dostačující v případě, že se u příspěvku uvede věta, že  porušil zásady komunity. 

Sympatizanti zakázaného jména následně spustili protestní akci, během které pod příspěvkem se zakázaným jménem ROBINSON sdíleli nejrůznější slavné osoby stejného jména, v angličtině celkem frekventovaného. Nebo videa s písněmi jako Mr. Robinson od Simona s Garfunkelem či Robinson od Jiřího Korna.

O britském aktivistovi psala i ekonomka Markéta Šichtařová ve spojitosti s ústavním právníkem Pavlem Hasenkopfem. „Na vědomí všem přátelům a známým Pavla Hasenkopfa se tímto dává, že na Facebooku ho již více (minimálně v dohledné době) nespatří. Jeho účet byl deaktivován po srážce se sítí poté, co v legraci navrhl, že by mohl dostat milost ‚ten, jehož jméno nesmíme vyslovit‘. (Kdo ví, ten ví – kdo neví, může hádat, ale stejně to zde patrně nikomu nepoví…). Pavel se odmítá dál účastnit nedůstojné tragikomedie, kterou jsme zažívali před rokem 1989, kdy jsme museli mluvit v jinotajích.“

Psali jsme ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…