Že Senát odmítne restituce? Sněmovna to přehlasuje, myslí si Nečas

15.08.2012 14:26

Ve sněmovně se podle premiéra Petra Nečase (ODS) najde odpovědná většina pro podporu zákona o vyrovnání s církvemi, když Senát církevní restituce odmítne. "Až u toho mostu budeme, tak ho přejdeme," řekl novinářům na dotaz, zda má vládní koalice ve sněmovně podporu dostatečného počtu poslanců. Senátoři začali o návrhu jednat dnes dopoledne, řečníci z řad levice restituce podrobili kritice. Očekává se, že zákon horní komorou neprojde.

Že Senát odmítne restituce? Sněmovna to přehlasuje, myslí si Nečas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Premiér uvedl, že příliš věcné kritiky ze strany sociálních demokratů a levice obecně v debatě nezaznamenal. ČSSD podle něj byla ve vládě osm let a problém nebyla schopna vyřešit. Zopakoval, že jde o návrh, který vznikl dohodou 17 náboženských obcí, což považuje za unikátní hodnotu z hlediska celospolečenského života. "Z dlouhodobého horizontu je pro stát výhodnější a šetrnější než setrvání současného stavu," uvedl. Připomenul, že kvůli blokování církevních majetků je podvázán územní rozvoj 1500 obcí.

SLEDUJEME téma: Miliardy pro církve

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) se peníze neztratí, dosud dává 1,5 miliardy ročně stát na platy duchovních, platí také opravy sakrálních památek. To nově převezmou církve, stejně tak budou ze svého majetku organizovat sociální a zdravotní služby, do kterých dávají masivně peníze i veřejné rozpočty. "Až budeme jednou umírat v hospicu, tak nám bude jedno, zda ho provozuje hejtman, biskup nebo ministr, půjde nám jenom to, aby ty služby byly opravdu kvalitní," uvedl.

K nejúdernějším odpůrcům návrhu dnes v Senátu patřil senátor Vladimír Dryml (SPOZ). Vládní návrh je podle něj jasnou loupeží za bílého dne a dá se přirovnat k takové křivdě, jako bylo rozdělení majetků po bitvě na Bílé hoře. "Je to vrchol nemravnosti vůči všem dřívějším restituentům," řekl. Varoval mimo jiné, že přijetí zákona může ohrozit schopnost státu poskytovat služby občanům a otevře možnost ucházet se o majetek dalším organizacím, které působily za první republiky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…