Že Západ slábne? Omyl. Takto to vidí politický geograf Romancov

13.01.2019 16:15

Politický geograf Michael Romancov se ve své analýze pro server Deník N vyjádřil k údajně slábnoucímu Západu. „Spojené státy nemají konkurenci a i Británie je mocnějším hráčem než Čína,“ poznamenal Romancov.

Že Západ slábne? Omyl. Takto to vidí politický geograf Romancov
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog Michal Romancov

Romancov se ve své analýze zaměřil také na Brexit, kdy jednou z příčin je podle amerického historika Timothy Snydera nostalgie obyvatel ostrovního království po britském impériu. V té souvislosti Romancov uvádí, že v zemi žije řada autorit tvrdících, že Británie má stále nezanedbatelný globální potenciál, ale snaží se přesvědčit politické elity i veřejnost o nezbytnosti jejího aktivního působení ve světě.

  • Původní text ZDE

Podotýká, že jedním z nich je James Rogers, jenž je ředitelem programu Global Britain Programme think-tanku Henry Jakcson Society.

„Jejím cílem je propagovat silnou zahraniční politiku opírající se o obhajobu tradičních západních hodnot, jimiž jsou v první řadě vláda práva, liberální demokracie, občanská práva, tržní ekonomika či ohled na životní prostředí. Od těchto hodnot se odvíjejí pravidla současného mezinárodního řádu vzniklého po druhé světové válce, přičemž jsme zároveň svědky sílících snah přestat je respektovat,“ podotýká Romancov. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …