Že by k nám nikdo nechtěl? Azylantů v Česku ubývá

01.10.2015 8:15

O azyl v České republice žádá čím dál méně lidí. Píší to dnešní Lidové noviny s tím, že zatímco počty žadatelů o azyl ve většině zemí EU stoupají, trend v Česku je opačný. Tím, že česká vláda přijala kvóty na přerozdělení uprchlíků, si prý alespoň vylepší svou reputaci.

Že by k nám nikdo nechtěl? Azylantů v Česku ubývá
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Podle dat Eurostatu požádalo o mezinárodní ochranu za duben až červen roku 2015 jen 275 nových lidí, což je o čtvrtinu méně než v předcházejícím čtvrtletí. To, že v Česku skutečně klesají počty žádostí o azyl dokazují i prázdninové měsíce, kdy o azyl požádalo jen 161 lidí. 

Nejnižší počty žádostí o azyl v Evropské unii jsou na Slovensku – chtělo zde zůstat jen 25 lidí. Největší nárůst zájmu o azyl naopak vykazovalo Nizozemsko, kde žádalo o azyl až dvojnásobně více azylantů. 

Podle Ministerstva vnitra je o Česko malý zájem z toho důvodu, že je ve stínu sousedního Německa. Prý jde i o to, že na západ od českých hranic získávají azylanti štědřejší podpory a mají tam již své rodiny. 

Jak uvedl ředitel odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra Tomáš Haišman, české úřady nikomu v tom, aby si u nás podal žádost o azyl, nebrání. „Nemůžeme ale nikoho přemlouvat. Sám jsem to zkoušel – a úspěšný jsem rozhodně nebyl,“ uvedl.

Podle Martina Rozumka, ředitele Organizace pro pomoc uprchlíkům, je však také problémem to, že u nás například někteří Syřané dostali pouze nižší status, takzvanou doplňkovou ochranu. „Je to určitý vzkaz migrantům. Zatímco v západní Evropě získají jasný status, u nás zůstává jejich postavení otevřené. Navíc často vázne třeba slučování rodin,“ uvedl. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…