Že jde o DPH? Spíš o sjezd, zní z regionů ODS

05.09.2012 17:31

Regionální lídři ODS jsou podle ankety ČTK v názoru na řešení vnitrostranické krize, kterou vyvolal nesouhlas několika poslanců strany s balíčkem daňových opatření, rozděleni. Kvůli odporu několika poslanců k navýšení daně z přidané hodnoty dnes koalice ve Sněmovně zřejmě nepřehlasuje veto Senátu. Hned večer chce vláda Petra Nečase (ODS) poslat do schvalovacího procesu stejný návrh a spojit ho s žádostí o vyslovení důvěry. I když mají na situaci šéfové krajských ODS různé názory, shodují se v tom, že podíl na sporu má blížící se kongres.

Že jde o DPH? Spíš o sjezd, zní z regionů ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Třeba místopředseda pardubického krajského sdružení ODS Petr Tupec odmítá další zvýšení DPH a považuje za nevhodné spojovat návrh vyšší sazby s přežitím vlády. Nevylučuje, že za rozpory může být snaha o zviditelnění se některých členů ODS před sjezdem.

Pro členy jsou vysoké daně problém

"Prioritou je, aby nepadla vláda. Toho by si měly být vědomy obě strany sporu a dohodnout se. Pokud totiž vláda skončí, situace bude mnohem horší a daně se budou zvyšovat ještě víc. Je ale pravda, že zvyšování daní je v ODS vždy složité vysvětlovat členské základně. Bez ohledu na to, jestli se blíží sjezd strany nebo ne," míní místopředseda olomouckého regionálního sdružení Petr Sokol.

"Nesouhlasím s daňovým balíčkem a se zvyšováním daní a nemyslím si, že spojovat nové hlasování o jejich zvýšení s vyjádřením důvěry vládě je rozumné," řekl šéf občanských demokratů na Vysočině Ivo Strejček. Premiér by podle něj měl část ODS nechat vydechnout. "Neumím posoudit názory rebelujících poslanců, s žádným z nich jsem nemluvil a neumím posoudit jejich motivaci, ale jak některé z nich znám, tak je obsah a výsledek kongresu zajímá víc než to, zda sazba DPH bude mít 20 nebo 21 procent," řekl Strejček na adresu rebelů.

I středočeský krajský zastupitel Tomáš Havlíček připomněl, že ODS se ve svém volebním programu hlásila k nízkým daním. "Držme se tohoto prohlášení," zdůraznil. Je podle něj sice nutné snižovat schodek rozpočtu, ale ne za situace, kdy výnosy ze zvýšení DPH zaostávají za očekáváním. "Nemyslím si, že u poslanců, kteří pro návrh odmítli hlasovat, převládají osobní cíle," míní.

Líbeznický starosta a někdejší Nečasův mluvčí Martin Kupka si naopak myslí, že z DPH se stala příslovečná hůl, kterou nespokojení či zhrzení našli proti premiérovi. Spojitost vidí stejně jako kandidát středočeské ODS na hejtmana Raduan Nwelati s blížícím se kongresem. Senátor Jiří Oberfalzer se podivil tomu, že se rebelové ozývají až v situaci, kdy už se nedá nic změnit. "Vnímám to jako vydírání. ODS to určitě v očích voličů neprospěje," míní.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …