Že lidé nemají svého zubního lékaře, je selhání státu a všech vládních reprezentací, uvedl Okamura

16.05.2023 11:52 | Ze sítí

Předseda SPD Tomio Okamura se na svém facebooku opět věnoval zdravotnictví. Zmínil server iDnes.cz a článek, který vyplýval z údajů zdravotních pojišťoven. Jeden až dva miliony českých občanů prý nemají svého stálého zubního lékaře a dvacet procent z občanů, kteří jsou registrovaní u určitého zubního lékaře, spadá pod stomatology, jejichž práce a výkony nejsou hrazeny zdravotními pojišťovnami, a musejí si tedy lékařskou zubní péči platit v plné výši ze svého.

Že lidé nemají svého zubního lékaře, je selhání státu a všech vládních reprezentací, uvedl Okamura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí SPD Tomio Okamura

Podle Okamury jde o dlouhodobé selhání státu a všech vládních reprezentací. „Do dnešní doby nebyly schopny zajistit plošnou a finančně dostupnou stomatologickou péči pro všechny občany ČR po celém území republiky. Je to přece jeden ze základních úkolů veřejné správy a politické reprezentace. To, že miliony našich občanů nemají žádnou stomatologickou péči, pro ně znamená i velká zdravotní rizika a pro systém zdravotnictví i budoucí vysoké náklady, které přitom nebyly nevyhnutelné,“ míní Okamura. 
 
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek situaci v oblasti stomatologické péče podle něj neřeší. „A fantazíruje o jakýchsi dvojích standardech ve zdravotnictví a o komerčním zdravotním připojištění,“ dodává. 
 
 
Hnutí SPD se slovy svého předsedy proti těmto nebezpečným vládním návrhům důrazně protestuje.
 
„Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem českým občanům platícím povinné zdravotní pojištění a všem tzv. státním pojištěncům, což jsou například děti, senioři či zdravotně postižení,“ říká Okamura. 
 
Předseda SPD již dříve upozorňoval také na nedostatky léků. Podle lékařů prý chybí léky na cukrovku, astma, vysoký tlak, na léčbu močového měchýře. Státní ústav pro kontrolu léčiv vypočetl více než dva tisíce položek léků, které na trhu nejsou. „Přitom je u nás spousta firem, které chtějí a dokázaly by obnovit výrobu léčiv v České republice, ale podle jejich vyjádření jim to nechce Fialova vláda dovolit,“ upozornil Okamura.
 
Premiér Petr Fiala by podle něj měl navrhnout prezidentovi republiky odvolat Vlastimila Válka z funkce ministra zdravotnictví. 
 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec
 
 
 
 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …