Že máme z EU výhody? To nás k půjčce nezavazuje, tvrdí Dolejš

26.01.2012 22:45

Poslanec KSČM Jiří Dolejš odpovídá čtenáři ParlamentníchListů.cz na otázku, zda bychom měli půjčit Mezinárodnímu měnovému fondu proto, že pro Českou republiku má členství v Evropské unii výhody.

Že máme z EU výhody? To nás k půjčce nezavazuje, tvrdí Dolejš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

Dolejš připouští, že řešení problémů EU je naší povinností, protože jsme součástí tohoto uskupení a jako malá země se nemůžeme tvářit, že se nás to netýká. „Současně že se musíme více změřit i na jiné trhy než jsou jen EU,“ dodává Dolejš.

O půjčce nevíme dost

„Pokud jde o půjčku 1,5 mld. eur (to je těch 38 mld. korun) MMF, tak sice je to méně než nám EU dává, ale to nelze podmiňovat - to je naše právo jako člena EU. Už jsme tu vysvětloval na jiný dotaz, že především musíme kritizovat způsob, jakým se o této půjčce dosud rozhodovalo - na základě nedostatečných informací a v podstatě kabinetním způsobem,“ uvedl poslanec.

Podle něj je od vlády nezodpovědné, že chce dávat peníze na něco, u čeho si není jista efektivitou. „Lze jen dedukovat, že stát bude v řádu stamilionů až 1 mld. korun ročně stát kompenzace ČNB  - proti tomu jen stojí diplomatická prestiž ČR, že je součástí, slovy pana premiéra: "zdravého stáda",“ kritizuje Dolejš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…