Že světem hýbe válka na Ukrajině? Jiný pohled

06.04.2023 14:44 | Komentář

Vojenský analytik a bývalý ředitel Národního úřadu pro vyzbrojování Jaroslav Štefec tvrdí, že válka na Ukrajině jen obnažila stále rostoucí krizi západní civilizace. Ta se ekonomicky zcela vyčerpává v boji o část ukrajinského území, která vlastně v celosvětovém měřítku nic neznamená. Místo destabilizace Ruska sankcemi se navíc proti USA a EU tvoří silné spojenectví v Africe, Asii, Jižní Americe nebo Arábii. Od Západu je to podle Štefce „střelba do vlastních nohou.“

Že světem hýbe válka na Ukrajině? Jiný pohled
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Štefec

Štefec ve své analýze, kterou zveřejnil na facebooku, hodnotí vývoj mocenského uspořádání světa ve světle rok trvající války na Ukrajině. Samotné boje na Ukrajině podle něj vlastně nic důležitého neznamenají, to zásadní se odehrává na poli ekonomickém a politickém.

„Je zajímavé, kolik lidí se stále ještě domnívá, že světem hýbe válka na Ukrajině. Ve skutečnosti jde ‚jen‘ o lokální peripetii na pozadí mnohem zásadnějších bitev, vedených ovšem na zcela jiných bitevních polích. Jejich oběťmi, na rozdíl od ukrajinského válčiště, zatím nejsou lidé. Zatím. I krachy bank a rozpady finančních impérií, budovaných často po celá staletí, podle zkušeností přinášejí krev a lidské oběti. Ekonomická a sociální krize, do níž se jako Západ stále hlouběji propadáme, nás totiž zřejmě bude stát podstatně více, než se dnes domníváme, že jsme ochotni obětovat,“ varuje Štefec, že ekonomicky bude Západ ve stále větších problémech.

„Nevím, jestli právě tohle měl Vladimír Putin od začátku v plánu. Pokud ano, je to génius strategického uvažování a šachový velmistr zápasu, v němž je v sázce existence nejen Ruska a jeho spojenců, ale, jak se ukazuje, také USA a EU,“ pokračuje Štefec s tím, že se stále zřetelněji tvoří velké protizápadní aliance v rámci Afriky, Asie nebo Jižní Ameriky. „Sílící BRICS (původně Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika, celkem reprezentující kolem 3,25 mld. lidí), k němuž se hlásí další potenciální členové (naposledy Saúdská Arábie), ustupování od dolaru jako rezervní měny pro obchodování ropy a jeho nahrazování čínským jüanem a rupií,“ vyjmenovává Štefec vývoj posledních měsíců.  

Krachující evropské a americké banky, sociální bouře ve Francii a celosvětový růst islamistických skupin by podle Štefce měl Západ varovat, že je třeba začít si dělat starosti o další vývoj naší civilizace. „Zejména poté, co se rozsáhlé sankce, jejichž cílem měl být tvrdý ekonomický a sociální kolaps Ruské federace, ukázaly být nejprve pouhým zbožným přáním, které postupně přerostlo do stále bolestivější střelby do vlastních nohou,“ má jasno Štefec, že Západ si svým postojem vůči Rusku pod sebou podřezává větev.

Poslední události možná podle Štefce stojí za proměnou rétoriky české ministryně obrany Jany Černochové (ODS). „Zřejmě právě zde leží důvod skokové změny rétoriky blonďaté ‚valkýry‘ v čele českého ministerstva války. Jen před pár dny div nelynčovala moderního pětibojaře a olympijského vítěze Davida Svobodu, působícího v barvách vojenského klubu, za jeho vyjádření o tom, že Rusko a Bělorusko patří na olympijské hry, a o nějakém smiřování nechtěla nic slyšet. Den se sešel se dnem a ejhle, je údajně ochotna podpořit jakákoli mírová jednání, která by vedla k ukončení války na Ukrajině, a to i v případě, že by jejich zprostředkovatelem byla Čína. Dokonce veřejně odmítla jí samotnou donedávna zuřivě propagovanou myšlenku americké vojenské základny na území ČR, a také možnost potenciálního rozmístění jaderných zbraní,“ podivuje se Štefec nad takovým náhlým obratem.

Situace na Ukrajině tak podle Štefce není pro celosvětový vývoj v tomto okamžiku nikterak zásadní, ačkoliv by mohl Západ konflikt eskalovat. „Samozřejmě nepodceňuji situaci na Ukrajině a jsem si vědom rizika, které pro nás představuje. Stále platí, že může přerůst do plnohodnotného válečného konfliktu, vedeného na území zejména východní Evropy, včetně možnosti, že v něm budou použity jaderné zbraně. Může nastat situace, kdy se západní vůdcové rozhodnou řešit problémy svých zemí touto cestou,“ tvrdí Štefec.

Západ ale prý naštěstí už pochopil, že je urychleně třeba jednat o míru a Ukrajinu si mocensky rozdělit. „Naštěstí se už objevují první kontury podmínek jednání o budoucím osudu a uspořádání Ukrajiny. Jednání, u nichž bude téměř jistě chybět prezident Zelenskij, a samozřejmě i zástupci ČR. Naši západní spojenci nám ale určitě vyměří (pro ně) přijatelný splátkový kalendář našich příspěvků na ‚obnovu‘ Ukrajiny. Tedy té části jejího území, o které při závěrečném dělení nebude nikdo stát, díky čemuž současnému ‚tvrdému jádru‘ ukrajinských nacionalistů bez problémů zbude,“ predikuje Šrefec s tím, že naši politici tomu ještě budou tleskat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Řekl bych, že to pan Štefec, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHonzaSouček , 06.04.2023 15:20:41
popsal naprosto přesně. A myslím si, že ony to již vědí i důležité osoby jak v Americe, tak v Evropě a Zelenkého hvězda spadne rychle na zem. Odhaduji, že ho odstraní do léta. Stejnou pravdu má autor článku i o mizející hegemonii západu, který si ovšem za svůj ústup ze světové scény může jen a jen sám. Drsně dopadne zvláště Evropa, resp. EU, pokud se honem rychle nevzpamatuje ze svého bezuhlíkového snění.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…