Ze zdravotních důvodů nosila šátek. Krávo, co to máš na hlavě? Sundej si to, pokřikovali na ni kolemjdoucí

06.08.2015 16:25

Poměrně banální onemocnění způsobilo, že se Petra Jelínková stala účastnicí sociálního experimentu. Protože trpěla vleklým zánětem zvukovodu, na radu lékařky nosila deset dní šátek kolem hlavy. V souvislosti se sílící uprchlickou krizí zažila urážky a nenávist lidí, protože ji veřejnost považovala za muslimku. Rozhovor s Jelínkovou přinesl server Aktuálně.cz.

Ze zdravotních důvodů nosila šátek. Krávo, co to máš na hlavě? Sundej si to, pokřikovali na ni kolemjdoucí
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Teplický park je i v podvečer plný arabských hostů.

„Kromě nepříjemného pocitu se mi nic nestalo, ale ani tak to přeci není normální. Bojím se toho, jaké nesmysly jsou lidé, včetně některých mých známých, ochotni poslouchat a věřit jim,“ napsala Petra Jelínková ve svém příspěvku na Facebooku, kde svůj příběh začátkem týdne zveřejnila.

Zažila urážky i pokřikování

Na sociální síti popisuje, jak přesně se svou zdravotní pomůckou podobnou muslimskému hidžábu trefila do nálad české společnosti, která v jakémkoli opálení či pokrývce hlavy vidí islamisty nebo imigranty.

Zažívala divné pohledy, šeptání a pak i urážky a pokřikování typu: „Krávo, co to máš na hlavě?“ nebo „Co si o sobě myslíš, p*čo? Sundej si to!“

Jelínková přiznává, že šátek se dá uvázat různými způsoby. Vybrala si variantu, která se jí zdála nejpraktičtější, nejpříjemnější a hlavně opravdu zakryla uši. V zaměstnání nemohla nosit neformální věci. „Takže třeba šátek v pirátském stylu nebo takzvaně na babku by se opravdu nehodil,“ vysvětlila, proč nosila šátek uvázaný tak, že připomínal oděv muslimky.

Nadávali mi úplně obyčejní lidé

Zatímco starší lidé si ji spíš jen prohlíželi a občas si řekli tiše něco mezi sebou, od mladých mužů a od jednoho pána ve středním věku slyšela urážlivé poznámky. „Vyslechla jsem si několik vulgárních nadávek, jeden muž provolával, ať si šátek sundám. Byli to úplně obyčejní lidé, dejme tomu střední třída, a nezdálo se mi, že by patřili k nějaké specifické subkultuře,“ uvedla.

Celý text je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…