Želé se nám vrací oknem. V Reflexu nepěkně píší o Fischerovi

18.07.2013 9:49

Komentátor týdeníku Reflex Petr Holec popisuje své zážitky s úřednickým premiérem, posléze prezidentským kandidátem a nejnověji ministrem financí Janem Fischerem. V textu, který doprovází velké vyobrazení ministra jako želatinového medvídka, popisuje Fischera známým příslovím: Vyhodíš ho dveřmi, vrátí se ti oknem.

Želé se nám vrací oknem. V Reflexu nepěkně píší o Fischerovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Jan Fischer podepisuje jmenovací listinu

Fischer je podle něj konstantou naší politické krize, která když odchází, tak současně v jiné podobě přichází. „Málokdo sedí v politické záloze tak aktivně a málokdo taky umí kvůli funkci zcela popřít sám sebe,“ odhaduje komentátor.

Od chvíle, kdy mu v roce 2009 Mirek Topolánek nabídl funkci úřednického premiéra, se nevýrazný statistik, jehož vrcholnou ambicí bylo šéfování statistickému úřadu, stal nezničitelnou konstantou politické scény.

V roce 2010 skončil jeho mandát úřednického premiéra, na čas zmizel do Evropské banky pro obnovu a rozvoj do Londýna, ale když vydal svou knihu Rozhašená země, prorocky ji uzavřel: „Takže si občas vzpomeňte na Honzu Fischera. Možná se do české politiky zase někdy vrátí.“ Podle Holce není věty, která by politickou kariéru Jana Fischera charakterizovala lépe.

V roce 2012 se proto vrhl do prezidentské kampaně, kde po razantním nástupu absolutně vyhořel, aby se o několik měsíců později objevil v Rusnokově vládě jako ministr financí. Pikantní je i to, že před druhým kolem prezidentských voleb podpořil Miloše Zemana, ačkoliv dříve v předvolební kampani prohlašoval, že by na Hradě viděl raději jeho soupeře Karla Schwarzenberga.

To prý hezky ukazuje druhou charakteristickou vlastnost Fischerovy kariéry - schopnost úplně otočit a popřít svá předchozí slova. Díky tomu je prý zcela výstižná jeho přezdívka „želé“, ilustrovaná vedle Holcova textu. V prezidentské kampani prý dokázal naslibovat cokoliv a ještě dříve jako premiér prý předvedl vrcholné číslo politické bezobsažnosti, když nechal ministra Janotu sepsat neobyčejně restriktivní státní rozpočet a pak ve sněmovně přihlížel, jak z něj levicoví poslanci dělají trhací kalendář. Celou věc pak nesmrtelně okomentoval, že má smíšené pocity.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…