Zelená nafta by mohla zůstat o rok déle, míní soukromí zemědělci

31.05.2012 13:41

Stát patrně poskytne zemědělcům za zrušení takzvané zelené nafty určité kompenzace. Ve hře zůstává i možnost zachování daňové úlevy alespoň do roku 2014. ČTK to ve čtvrtek po jednání s premiérem Petrem Nečasem a ministrem zemědělství Petrem Bendlem řekl předseda Asociace soukromého zemědělství (ASZ) Josef Stehlík. Konkrétní podoba návrhu by měla podle něj být hotova příští týden. Vyjádření premiéra a MZe ČTK shání.

Zelená nafta by mohla zůstat o rok déle, míní soukromí zemědělci
Foto: Petr Kupka
Popisek: Protesty zemědělců v Olomouci

"Z kraje příštího týdne bude poslední jednání, ze kterého vzejde konečný návrh," sdělil ČTK Stehlík. "Ze strany premiéra je maximální vstřícnost najít nějaké řešení, které pro zemědělce bude mít význam," podotkl.

Nečas je ochotný jednat pouze s ASZ, protože „nevydírá“

Minulý týden na protest proti plánovanému zrušení daňového zvýhodnění zemědělců zpomalovaly zemědělské stroje na řadě míst Česka dopravu na silnicích. ASZ se na rozdíl od ostatních agrárních organizací k protestu nepřipojila. Nečas následně uvedl, že je dále ochoten jednat jen s asociací, "která nevydírá".

S Agrární komorou a dalšími organizátory blokád, kteří v souhrnu představují zhruba 80 procent českého zemědělství, mluvit odmítá. ASZ reprezentuje zájmy menších sedláků, kteří jsou v Česku v menšině, její šéf je podobně jako Nečas i Bendl aktivním členem ODS.

Nyní mají čeští sedláci nárok na vrácení 60 procent spotřební daně, kterou zaplatili při nákupu nafty spotřebované při zemědělských činnostech. Po zrušení zelené nafty by platili téměř o 12 korun za litr více než rakouští zemědělci a o devět Kč více než Poláci. Ročně by tak přišli zhruba o 1,8 miliardy korun. V případě zrušení zelené nafty by podle Agrární komory Česko bylo kromě Slovenska jedinou zemí v Evropské unii, kde by podobnou úlevu sedláci neměli.

Stát by mohl podporovat zemědělské investice, navrhuje Stehlík

Stehlík už před dvěma týdny předal premiérovi kromě požadavku na zachování daňových úlev u nafty pro zemědělské účely minimálně do konce roku 2013 také návrh několika dalších opatření. Ta by podle něj mohla být nejen pro zemědělce přínosnější než samotná zelená nafta. Námětem čtvrtečního jednání byly podle Stehlíka také podpora zemědělských investic a další daňová problematika. Malí sedláci dlouhodobě brojí především proti přebujelé byrokracii, která jim komplikuje hospodaření.

Agrární komora ve středu uvedla, že kvůli chystanému zrušení daňových úlev u nafty zatím znovu demonstrovat nehodlá. Agrárníci v příštích dnech znovu vyzvou k jednání premiéra a budou lobbovat u poslanců a senátorů, aby hlasovali proti návrhu. V případě, že zrušení projde, uspořádali by demonstraci v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…