Zelení aktivisté si chtějí posvítit na armády. Produkují prý moc uhlíku a ještě se vymlouvají

01.08.2021 12:45

Evropská komise představila plán na zezelenání evropské ekonomiky tak, aby to byla ekonomika uhlíkově neutrální. Tento plán počítá mimo jiné s tím, že po roce 2035 se přestanou vyrábět auta se spalovacími motory. Ale pozornost ekologických aktivistů už se upírá i na armádu. I ta je vystavována tlaku, aby se začala chovat ekologicky. Americká armáda přitom už v 90. letech dala najevo, že se v tomto směru omezovat nenechá.

Zelení aktivisté si chtějí posvítit na armády. Produkují prý moc uhlíku a ještě se vymlouvají
Foto: pixabay.com
Popisek: Stíhací letoun, ilustrační foto

Armáda USA spotřebovává obrovské množství fosilních paliv. Černého Petra má z pohledu ekologie především americké letectvo.

„V posledních dekádách dochází k paradoxní situaci. Ačkoliv se vojenští plánovači dlouhodobě obávají, že ozbrojené konflikty budou vyvolány klimatickou krizí, samotní představitelé ozbrojených složek nedělají nic proti tomu, aby tuto změnu neurychlovali,“ kritizuje přístup generálních štábů na celém světě Crawfordová.

V jakékoli válce jde otázka uhlíkové stopy stranou. Zásadní je udeřit na nepřítele s co nejmenšími vlastními lidskými a materiálními ztrátami. Americká armáda spotřebuje denně na 270 barelů ropy. Mohou za to i nejmodernější stíhačky F-35, jež spotřebují během jedné hodiny letu na 5600 litrů paliva.

Ani evropské armády se prozatím nechtějí nechávat omezovat ekologickými plány. Argumentují přitom bezpečnostními riziky. Severoatlantické alianci bylo přesto uloženo, aby se pokusila do roku 2050 dosáhnout uhlíkové neutrality. Otázkou však je, do jaké míry jde o reálnou možnost, a do jaké míry je to pouze zbožné přání.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…