Zelení chystají na Johna žalobu kvůli tomu, že láká voliče na asistenční karty

19.05.2014 11:47

Předvolebním lákadlem lídra kandidátky Věcí veřejných do Evropského parlamentu Radka Johna je nabídka, že všem, kteří mu poskytnou jméno, telefon, SPZ svého auta a e-mail, získají v případě, že bude zvolen do europarlamentu, zdarma asistenční kartu. O úskalích tohoto slibu i o tom, že i když John zvolen nebude, přesto může na celé věci s asistenčními kartami vydělat, píše pondělní MF Dnes.

Zelení chystají na Johna žalobu kvůli tomu, že láká voliče na asistenční karty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John, lídr voleb VV do Evropského parlamentu

Ta cituje mluvčí společnosti, která obchoduje s databázemi firem, podle níž neexistuje žádný veřejný zdroj, který by dokázal přiřadit konkrétní SPZ ke konkrétní osobě nebo firmě. Z tohoto pohledu, navíc ve spojení s mobilním číslem, by se prý jednalo o velmi cennou databázi informací.

List upozorňuje i na to, že databázi může společnost ACA 1213, která asistenční karty poskytuje, využívat ještě tři roky poté, co získá od zájemce souhlas. A to i v případě,  když se žádné karty vydávat nebudou.

Předseda Strany zelených Ondřej Liška označuje Johnovu nabídku za kupčení s hlasy. Johnovu kandidaturu se proto zelení chystají po volbách soudně napadnout. „Nabízet voličům jakoukoliv hmotnou či finanční protihodnotu za poskytnutí volebního hlasu je protiústavní,“ tvrdí Liška.

I když se do Bruselu nedostane, může na taháku s kartami vydělat

Sám John kritiku odmítá s tím, že volby jsou tajné. „U soudu mě chtějí napadnout proto, že si chtějí v Bruselu loupat perníček a je jim nepříjemné, že se někdo vzdává svého platu,“ uvedl. Podle deníku tak naráží na své tvrzení, že asistenční karty zaplatí z platu europoslance. To ale list podrobnými výpočty zpochybňuje.

Ale i když se John do europarlamentu nedostane, může mu kampaň s nabídkou asistenčních karet přinést zisk. Při eurovolbách se totiž od zisku jednoho procenta hlasů vyplácí příspěvek ze státního rozpočtu za každého voliče ve výši 30 korun. A Johnovi prý průzkumy předvídají zisk tří procent hlasů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…