Zelenskému se postavil Kličko: Ukrajina se mění v totalitu. Po válce mu vystavíme účet

03.12.2023 11:06

Boje na Ukrajině pokračují. Rusové poslali nad napadenou zemi další sebevražedné drony šahíd. Na sociálních sítích začalo kolovat video, na němž Rusové střílejí dva Ukrajince s rukama nad hlavou. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko vyjádřil názor, že Ukrajina se pomalu mění v totalitní stát, kde hraje klíčovou roli prezident, kterému ale teď Ukrajinci musí pomoct a konečný účet mu vystaví až po válce.

Zelenskému se postavil Kličko: Ukrajina se mění v totalitu. Po válce mu vystavíme účet
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj promlouvá ke světu

Ruská invaze na Ukrajině trvá už 648 dní a oběma válčícím stranám momentálně komplikuje situaci počasí, které ztěžuje např. vzdušný průzkum. Rusové přesto poslali nad Ukrajinu další vlnu sebevražedných dronů, tentokrát především na cíle na jihu. Podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) šlo o 11 dronů. Ukrajinci oznámili, že 10 z nich sestřelili.

Kvůli situaci v Záporožské jaderné elektrárně (ZNPP) momentálně panuje neklid nejen v Rusku a na Ukrajině. Elektrárna se již poosmé za dobu, co ji okupují Rusové, odpojila od všech vnějších zdrojů energie. „Ukrajinský provozovatel jaderné energie Energoatom, jeho šéf Petro Kotin sdělil, že Rusko nemá zájem o bezpečnost ZNPP, o čemž svědčí nedodržování norem a pravidel jaderné a radiační bezpečnosti ze strany ruských úřadů. … Generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi zmínil, že tento poslední výpadek elektřiny je ‚další připomínkou‘ nejisté situace jaderné bezpečnosti a zabezpečení elektrárny,“ napsal ISW.

Server Kyiv Post upozornil na video, šířené údajně několika blogery, na kterém Rusové střílejí ukrajinské vojáky, kteří se vzdávají. Mělo se to stát u Avdiivky, kde Rusové dál tvrdě útočí. Záběry zachycují jednoho muže, jak vylézá z podzemního krytu s rukama nad hlavou, než skončí tváří k zemi. Několik stop od vchodu se krčí ruští vojáci a míří na kryt zbraněmi. O několik okamžiků později se objeví druhý ukrajinský voják. Když se snaží vylézt ven, ruští vojáci zahájí palbu. „Rusové opět porušují všechna válečná pravidla spolu s morálními a lidskými zákony, o které se nikdy nestarali,“ napsal k tomu ukrajinský bloger Ihor Lachenkov.

V této situaci se o slovo přihlásil starosta Kyjeva Vitalij Kličko, který v komentáři pro německý Der Spiegel poznamenal, že Ukrajina se mění v autoritářský stát, ve kterém záleží na názoru jediného člověka, tj. prezidenta – a pokud se svůj názor pokusí projevit např. starostové měst, tak prezidentská kancelář na ně údajně hledí jako na aktivisty, kteří kladou překážku výkonu státní moci. „V určitém okamžiku přestaneme být jiní než Rusko, kde vše závisí na rozmaru jednoho člověka... V současnosti existuje jediná samostatná instituce, která je však pod obrovským tlakem: místní samospráva.“ Kličkovo vyjádření převzal server Ukrajinská pravda. Na přímou otázku, zda je podle jeho názoru demokracie na Ukrajině ohrožena, odpověděl po krátké odmlce krátce a jasně. „Ano.“

Tentýž Kličko však v dalším, rozhovoru pro švýcarský portál 20 Minuten konstatoval, že v čase, kdy Ukrajina bojuje o vlastní existenci, musí všichni stát za prezidentem. A po skončení války mu vystavit účet. „Lidé se sami sebe ptají, proč jsme nebyli na tuto válku lépe připraveni, proč Zelenskyj do poslední chvíle popíral, že k tomu dojde, nebo proč se Rusům podařilo dostat se tak rychle do Kyjeva. Bylo příliš mnoho informací, které nebyly pravdivé. Přesto dnes prezident hraje důležitou roli a my ho musíme podporovat až do konce války. Ale na konci této války každý politik zaplatí za své úspěchy či neúspěchy,“ řekl Kličko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Video zveřejnili údajně blogeři a dělo se to na údajném místě., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 03.12.2023 11:56:32
Takto vypadají každodenní informace od ISW. Chtěl bych jen Ukrajincům říci, že Západ je vyzbrojoval na válku s Ruskem od roku 2014. Rovněž od roku 2014 cvičil Západ jejich vojáky k taktice podle západních postupů. Dle Západu jste byli připraveni a vy jste mu uvěřili. To Ukrajinci si měli zjistit, zdali mají proti Rusku šanci. To za ně nikdo neudělá. Mohli být neutrální! Mohli být v EU! Ale hlavně nemuseli mít na 550 000 mrtvých a stejný počet zmrzačených!! Nemuseli mít zničenou zemi! Řídili se tím co chce Západ, který jim nasliboval hory i doly. A oni jim uvěřili. Výsledkem je zničená zem! Zem bez obyvatelstva a zadlužení na několik generací!! Za to vše je vina vláda Ukrajiny i její obyvatelstvo. Nikdy jim neodpustím, že málem zatáhli, pro svoji hloupost a zášť svět a naši zemi do třetí světové války. A stále to hrozí!! Jsem zvědav na kterou stranu se přidají ti naši hlupci ve vedení státu. Zdali zůstanou u Zelenského, či se připojí k Zálužnému nebo Kličkovi!!

|  20 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …