Zelenskyj: Bez nás by v Africe a v Asii nastal chaos

23.02.2023 7:41 | Ze sítí

Volodymyr Zelenskyj promluvil k čerstvým vojenským absolventům. Kladl jim na srdce, aby po příchodu na frontu projevili stejnou houževnatost a hrdinství jako jejich zkušenější kolegové. Nové důstojníky požádal, aby se vždy a za všech okolností starali s maximálním nasazením o své vojáky. Novým absolventům slíbil, že Ukrajina v této válce zvítězí. Poté uhodil na Rusko a obvinil politické vedení země, že stále ohrožuje potravinovou bezpečnost ve světě.

Zelenskyj: Bez nás by v Africe a v Asii nastal chaos
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pronesl projev k absolventům vysokých vojenských škol ozbrojených sil Ukrajiny. Sdělil jim, že mají šanci vstoupit do dějin.

„Blahopřeji vám k možnosti učinit historické ukrajinské vítězství součástí vašeho osudu! Vítězství, o němž náš lid snil po mnoho generací. Vítězství, které ukrajinskému lidu a naší státnosti tak dlouho chybělo,“ začal Zelenskyj s tím, že Ukrajinci tuto válku nezahájili, ale vítězstvím v ní zajistí bezpečnost pro příští generace. „V naší zemi nebude jediný nepřítel. Na našem lidu nespočinou okovy. Nebude žádné ponížení Ukrajinců. Nebude ani myšlenka někde v cizí zemi, že je údajně možné zaútočit na Ukrajinu a získat něco pro sebe,“ rozvedl myšlenku ukrajinský prezident.

Zelenskyj zdůraznil, že Ukrajinci mohou být hrdí a jsou hrdí na své vojáky a vojačky, bratry a sestry ve zbrani, protože jsou odolní, stateční a při obraně své země precizní. „Jsem přesvědčen, že právě takovými bojovníky se můžete stát i vy,“ sdělil Zelenskyj absolventům.

Ukrajinský prezident v této souvislosti poděkoval rodičům, matkám a otcům, nových ukrajinských důstojníků. Poděkoval jim za to, jak skvěle své syny vychovali. „Volba této životní cesty je známkou síly člověka, a tím i síly rodiny, síly charakterů blízkých této osoby,“ řekl.

Nové důstojníky vyzval, aby se vždy starali o vojáky, kterým budou velet.

„Brzy vstoupíte do aktivní armády, do našich obranných sil. Připojíte se k týmům bojových brigád - mechanizované, motorizované pěchoty, tankové, dělostřelecké, letecké, horské, útočné a námořní pěchoty, jakož i k jednotkám speciálních sil. Někteří z vás povedou jednotky v nových útočných brigádách, které se formují. Vždy a všude - buďte stateční a starejte se o své vojáky. Vždy a všude - pečujte o čest svých jednotek, věřte v sebe a věřte v Ukrajinu! Buďte hodni hrdinství všech, kteří se již projevili v bojích za Ukrajinu a Ukrajince! Buďte hodni našeho vítězství,“ žádal.

Poté všechny ujistil, že Ukrajinci v této válce oslaví vítězství.

„Sláva absolventům ukrajinských vojenských akademií! Sláva našim ozbrojeným silám! Sláva všem obranným a bezpečnostním silám Ukrajiny! Sláva Ukrajině!“ uzavřel Zelenskyj.

 

 

Ve svém druhém projevu ke všem svým spoluobčanům prozradil ukrajinský prezident i to, že promluvil k mladým důstojníkům a ujistil je, že Ukrajina dosáhne vítězství.

Poté konstatoval, že pokračuje vývoz ukrajinských potravin do světa. 43 zemí obdrželo 22 milionů tun potravin. „To je významný ukrajinský příspěvek ke globální potravinové bezpečnosti a stabilizaci světového trhu s potravinami,“ řekl Zelenskyj. „Nebýt této naší iniciativy, v některých zemích Afriky a Asie by bohužel nastal politický a sociální chaos a krize životních nákladů, kterou různé národy zažily v loňském roce, by byla mnohem akutnější. Kdyby však tato naše iniciativa fungovala naplno, kdyby se ji Rusko nesnažilo zpomalit, mohli bychom vyvážet více potravinářských výrobků. To znamená, že by ve světě existovalo podstatně více záruk potravinové bezpečnosti,“ pokračoval.  

Jedním dechem dodal, že program vývozu potravin pomáhá i Ukrajincům. V zemědělství v této zemi pracuje asi milion lidí a těm všem přináší program vývozu potravin jistotu živobytí.

Prozradil, že jednal s estonským prezidentem, s prezidentem africké Ugandy i s předsedou vlády Velké Británie. Prezidenta Ugandy ujistil, že Ukrajina usiluje o to, aby Charta OSN platila pro všechny a do Estonska i do Velké Británie vzkázal, že moc děkuje za podporu.

Pár slov věnoval i situaci na frontě.

„Dnes bych chtěl pochválit bojovníky 15. pluku Národní gardy, kteří brání Luhanskou oblast a nejenže brání naše pozice, ale také ničí nepřítele takovým způsobem, že skutečně omezují útočné možnosti útočníků v daném směru. Děkuji vám, chlapci! V oblasti Maryinky v Doněcké oblasti jsou obzvláště efektivní bojovníci 79. samostatné letecké útočné brigády, kteří každý den a noc zadržují útoky nepřítele. V této oblasti se odehrává téměř polovina všech útoků v této oblasti. Naši bojovníci jsou silní. Děkujeme vám! Během uplynulého dne dosáhly 5. samostatný útočný pluk a 80. samostatná letecká útočná brigáda výsledků a statečně zničily nepřítele jižně od Bachmutu. Děkujeme vám, bojovníci! Děkuji všem, kteří nyní brání Ukrajinu v bojích!“

Nakonec přidal tradiční zvolání „sláva Ukrajině“.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

,Naopak,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠámot , 23.02.2023 10:21:55
Ukrajina v rukou současného režimu je zdrojem chaosu všude, kam jeho drze natažená ruka dosáhne!

|  5 |  0

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…