Zelenskyj: Drahým plynem se Rusko ničí samo. A vyslal vzkaz za EU

26.08.2022 8:44

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se obrátil nejen na své spoluobčany, ale rovnou na všechny Evropany. Stalo se totiž něco, co v ukrajinské historii dosud nebylo zaznamenáno. Poprvé v historii se zastavila Záporožská jaderná elektrárna. „Každá minuta pobytu ruských vojáků v jaderné elektrárně znamená riziko globální radiační katastrofy,“ apeloval na mezinárodní společenství, aby byli ruští vojáci donuceni odejít z komplexu. Nakonec označil Rusko za Titanic, který narazil do ukrajinského ledovce.

Zelenskyj: Drahým plynem se Rusko ničí samo. A vyslal vzkaz za EU
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil k lidem z Katedrály svaté Sofie v Kyjevě.

Anketa

Je finální podoba Síkelova úsporného tarifu dostatečná?

hlasovalo: 17662 lidí
„Dnes se poprvé v historii zastavila Záporožská jaderná elektrárna. Havarijní ochrana energetických bloků zafungovala - poté, co bylo ruským ostřelováním poškozeno poslední funkční vedení návratu energie z elektrárny do ukrajinské energetické soustavy,“ oznámil Zelenskyj.

Rychle se spustily náhradní generátory, které napomohly řešení situace a napomohly tomu, aby nedošlo k jaderné katastrofě. Rusko postavilo Ukrajinu a všechny Evropany do situace, kdy jsou jen krůček od radiační katastrofy,“ pokračoval ukrajinský prezident.

A hned přidal další úder.

„Jih Ukrajiny - okupované oblasti - se již nyní nachází ve stavu humanitární katastrofy. Kromě všeho zla, které tam okupanti přinesli, tam byla odpojena elektřina, voda a kanalizace. Rusko přineslo do naší země degradaci, jaká tu ještě nebyla. To vše bylo před okupací prostě nemožné. Ale to je podstata a pýcha moderního ruského státu: je schopen jen jedné věci - uvést tu nejhorší možnost v život,“ nešetřil ostrými slovy prezident.

Poté se rozhodl své spoluobčany uklidnit, že ukrajinský stát dělá všechno, co může, aby k jaderné katastrofě nedošlo. Zdůraznil však také, že svou roli tady musí sehrát mezinárodní společenství, které má podle Zelenského okupanty donutit k odchodu z elektrárny. Prezident zdůraznil, že v tom má podporu prezident USA Joea Bidena, který má prý plné pochopení pro to, že ruská armáda musí z největší jaderné elektrárny odejít, musí se dostat zpět pod ukrajinskou kontrolu a ukrajinské úřady musí do komplexu pustit inspektory Mezinárodní agentury pro atomovou energii.

„To lze provést v řádu dnů, dříve než okupanti přivedou situaci do nevratného bodu. A je snazší to udělat teď než později, kdyby vítr začal roznášet radiační znečištění po celé Evropě,“ konstatoval Zelenskyj.

Bidenovi poděkoval za další balík pomoci ve výši 6 miliard dolarů. Polovina má být určena na udržení státu v chodu, polovina na zbraňové systémy. Zelenskyj vyjádřil naději, že zbraně budou zahrnovat i systémy protivzdušné obrany, které sestřelí ruské rakety mířící na ukrajinské civilisty.

Pár slov věnoval i energetické situaci v Evropě,

„Mimochodem, kvůli ruskému vydírání dnes ceny plynu v Evropě již překročily úroveň 3300 dolarů za tisíc metrů krychlových. A tato ruská protievropská politika je skutečně destruktivní, ovšem ze strategického hlediska - pro samotné Rusko. Na evropském energetickém trhu už nebude takový hráč jako Rusko,“ konstatoval Zelenskyj.

Do Ruska vzkázal, že svou energetickou vydírací politikou nesrazí na kolena ani Ukrajinu, ani EU jako celek, ani některé z členských států EU.

„Věřím, že Evropa je dostatečně silná na to, aby napravila chyby z minulosti, aby se stala nezávislou na ruském energetickém systému, na ruských energetických nosičích a nepodlehla vydírání energetických teroristů z Gazpromu,“ konstatoval prezident.

Než se Zelenskyj rozloučil, řekl, že Rusko svou agresí proti Ukrajině přineslo Evropě i samotné Ukrajině spoustu trablů, ale do největších trablů se nakonec dostane samotné Rusko, protože se svými teroristickými akcemi vyloučí z civilizovaného světa. Tak to vidí Volodymyr Zelenskyj. „Tento ,Titanic' narazil 24. února na svůj ledovec, a ať se snaží udržet na hladině sebevíc, nepodaří se mu to,“ uzavřel.

Pak už se jen rozloučil zvoláním „sláva Ukrajině“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…