Zelenskyj: Fiala, jeden z největších přátel Ukrajiny. Putine, podívej

01.11.2022 8:09 | Ze sítí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil k právníkům z celého světa. Sdělil jim, že se mohu zapsat do dějin. Ukázal jak. Poté promluvil ke svým ukrajinským spoluobčanům a zdůraznil, že žádná raketa není dost siná, aby zlomila chuť Ukrajinců žít ve svobodě. Zmínil i českého premiéra Petra Fialu (ODS), kterého označil za „jednoho z největších přátel Ukrajiny“ a oznámil, co spolu dojednali.

Zelenskyj: Fiala, jeden z největších přátel Ukrajiny. Putine, podívej
Foto: Instagram Petra Fialy
Popisek: Petr Fiala a Volodymyr Zelenskyj

V prvním projevu promluvil Zelenskyj k účastníkům setkání pořádaného Mezinárodní advokátní komorou (IBA). Popsal jim, že Rusové toho na území Ukrajiny i jinde napáchali opravdu hodně.

„Tato probíhající válka na Ukrajině má již dlouho ozvěny ve všech ostatních částech světa. Někde se valí vlny uprchlíků. Někde hrozí rozsáhlý hladomor v důsledku uměle vyvolané potravinové krize ze strany Ruska. Někde je brutální krize životních nákladů, která žene miliony lidí do chudoby a ničí blahobyt střední třídy i tam, kam Rusko se svou agresí nedosáhne,“ sdělil právníkům Zelenskyj.

„A někde jsou i ty nejtvrdší možné věci. To se děje na Ukrajině. Dělostřelecké ostřelování našich měst - stovky ukrajinských měst byly zničeny, desítky - zcela vypáleny. Neustálý raketový a bombový teror. Íránské bojové drony, které Rusko používá proti naší infrastruktuře. Miliony Ukrajinců utrpěly ztráty v důsledku této války rozpoutané Ruskem - ztratily své blízké, přátele, své domovy. Nejméně desítky tisíc Ukrajinců již zahynuly,“ pokračoval ukrajinský prezident.

Posluchače ujistil, že ukrajinská armáda dělá vše pro to, aby vytlačila nepřítele ze své vlasti a tím zároveň chránila životy milionů civilistů, které ruští agresoři ohrožují. Zelenskyj zdůraznil, že v tomto úsilí Ukrajincům významně pomáhají partneři ze zahraničí. Na prvním místě ukrajinský prezident zmínil zásadní pomoc Spojených států.

Zelenskyj konstatoval, že poslední krok ve válce udělají právníci. I v té ukrajinské. Až váleční zločinci stanou před soudem.

„Chtěl bych však upozornit na to, že tuto válku ukončí právníci - po armádě, po politicích. Právě právníci. Ti, kteří se postarají o to, aby všichni viníci teroru byli postaveni před soud a aby všechny škody způsobené Ruskem byly nahrazeny - na úkor majetku samotného státu agresora. Právě taková spravedlnost by měla být koncem zla, které Rusko přineslo,“ pravil Zelenskyj s tím, že dělostřelecké granáty a rakety proti civilistům odpalují konkrétní lidé. Masové hroby nalezené na osvobozených územích od ruských okupantů také plní konkrétní lidé. Mučení civilistů mají na svědomí konkrétní lidé.

Zelenskyj právníkům také sdělil, že Ukrajina s USA a dalšími zahraničními partnery pracuje na vytvoření kompenzačního mechanismu, podle kterého jednou Ruská federace uhradí majetkové škody, které na Ukrajině napáchala. A vedle toho prý Ukrajina pracuje na ustavení zvláštního tribunálu na souzení válečných zločinů. Ukrajinský prezident tady právníky vyzval, aby se zapojili do procesu vytváření tohoto tribunálu, protože se jim může poštěstit, že se svou budoucí skvělou prací zapíšou do dějin. Jde podle něj o zásadní příležitost pomoct obětem války.

„Možná právě teď v tomto sále, mezi vámi, jsou ti, jejichž jména se brzy zapíší do světových dějin ochrany svobody a práva a pořádku - pro všechny lidi, pro všechny země, pro všechny časy. ... Společně můžeme dokázat, že právo je účinné, že právo funguje, že každý válečný zločin bude vyšetřen a každý válečný zločinec bude postaven před soud,“ pravil Zelenskyj.

Poté se s právníky rozloučil zvoláním „sláva Ukrajině“.

 

 

Ve svém druhém projevu se Zelenskyj obrátil na své spoluobčany. Sdělil jim, že Ukrajina čelí dalším úderům ruských raket a íránských dronů, ale ujistil všechny, že i toto období Ukrajina přečká.

„Ruští teroristé nemají takové rakety, které by mohly zasáhnout ukrajinskou touhu žít, žít civilizovaně a starat se o sebe navzájem. A pokud někdo tam v Kremlu poslechl své šílené propagandisty a rozhodl se, že tma na Ukrajině pomůže vyvíjet tlak na Ukrajince, tak ať se nediví svým ztrátám, až uvidí, jak Ukrajinci vedou ‚jednání‘ ve tmě. Naše vzdušné síly a všichni, kdo se podílejí na ochraně oblohy, dnes odvedli skvělou práci. Většinu objektů, které teroristé označili za cíle, se podařilo zachránit. Jen dnes ráno použili teroristé k masivnímu úderu 55 řízených střel, z nichž 45 bylo sestřeleno,“ řekl Zelenskyj.

Efektivita ruských útoků tak klesá. Navíc agresoři ztrácí vedle raket i vrtulníky a další vojenskou techniku. Vedle toho podle Zelenského nelze zapomínat na to, že ruská armáda během své invaze na Ukrajinu ztratila přes 70 tisíc vojáků.

„A svět to vidí. Vidí, že někdejší ‚2. armáda světa‘ už není ani 22. z hlediska své efektivity. A my uděláme vše pro to, aby se dostala do druhé stovky. A bude tomu tak,“ zdůraznil ukrajinský prezident.

Poděkoval všem, vojákům, pracovníkům v energetickém sektoru i v telekomunikacích, zkrátka všem lidem, kteří se i navzdory válce snaží udržovat zemi v chodu, snaží se, aby co nejvíce Ukrajinců mohlo vést normální život.

Rusové by podle Zelenského měli myslet na to, že každý jejich útok bude jednou projednán a potrestán u soudu. Žádný útok na civilisty nezůstane bez trestu.

Pár slov Zelenskyj věnoval i návštěvě českého premiéra Petra Fialy a řady dalších ministrů v Kyjevě.

„Dnes navštívil Ukrajinu - jeden z našich největších přátel - premiér České republiky. Česká republika v současné době předsedá Radě Evropské unie, a takto se Rusko chová k evropským strukturám: během návštěvy českého představitele - 55 řízených střel. Ať si však v Moskvě myslí, co chtějí, Ukrajina se stará sama o sebe a dělá si své,“ pravil Zelenskyj.

„Dnes jsme s premiérem podepsali zvláštní prohlášení týkající se euroatlantické integrace naší země. Česká republika potvrdila, že bude podporovat členství Ukrajiny v NATO. Deklarace obsahuje i konkrétní směry naší spolupráce při zavádění standardů NATO na Ukrajině. Zahajujeme práce na podpisu těchto deklarací se všemi členy Aliance,“ pokračoval ukrajinský prezident.

Mluvil prý také s německým kancléřem Olafem Scholzem a poděkoval mu za poskytnutý systém protivzdušné obrany IRIS-T.

Hovořil prý též s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem a sdělil mu, že je patrné, že Rusko bude dál jednat v rozporu se zájmy mezinárodního společenství, bude prohlubovat potravinovou krizi a dělat i další problémy.

Nakonec ještě jednou speciálně poděkoval ukrajinským vojákům a všem občanům Ukrajiny.

„Děkujeme všem, kteří způsobují, že si Rusko zvyká na to, že ani armáda, ani teror, ani nic jiného mu nepomůže dobýt Ukrajinu! Sláva všem našim hrdinům! Sláva našemu fantastickému lidu! Sláva Ukrajině!“ rozloučil se ten den již podruhé.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…