Zelenskyj: Mír? Jen likvidace teroristů. Vrahy k odpovědnosti

06.12.2022 7:41 | Ze sítí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pronesl dva projevy k národu. První z nich byl poněkud netradiční. Prezident oznámil, že zavede nové státní vyznamenání, které se na Ukrajině doposud neudělovalo. Ve svém druhém projevu se tradičně obrátil na své spoluobčany a na jednom konkrétním případu ukázal, že Rusku nelze věřit a pokud Rusko podepíše nějakou smlouvu, je to pro Moskvu v podstatě nic neříkající papír.

Zelenskyj: Mír? Jen likvidace teroristů. Vrahy k odpovědnosti
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

5. prosinec je den, kdy do domácností ve střední Evropě vstupují Mikuláš, anděl a čert. Ale je to také den věnovaný dobrovolnictví a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zdůraznil, že ukrajinská obrana stojí na dobrovolnících. Patří lidem, kteří zachraňují životy, kteří vyrábějí maskovací sítě a mnoha dalším.

„Je to den všech, kteří pomáhají bránit stát. Každého, kdo pomáhá chránit lidi. Všech, kteří dávají svou duši, čas a peníze za to, aby Ukrajina a Ukrajinci uspěli. Aby zvítězili ... Dnes jsou dobrovolníci nejsilnější součástí ukrajinské občanské společnosti. Je to hnutí, které spojuje všechna města a obce naší země a všechny sociální skupiny. ... To je den těch, kteří na Majdanu sháněli neprůstřelné vesty a nadále hledali a dodávali vše, co by mohlo být potřebné pro frontu. ... Je to den obyčejných Ukrajinců, kteří nám všem pomáhají řešit velmi obtížné úkoly. Pomáhají obnovit energetiku po útocích. Vrátit normální život na deokupované území. Je to den těch, kteří poskytují rehabilitaci a protetiku. Kteří poskytují psychologickou pomoc. Kteří podporují vysídlené osoby. Kteří pomáhají propuštěným ze zajetí. Kteří pečou chléb pro armádu a dodávají potraviny do nejnebezpečnějších míst. Je to den řidičů, kteří pomáhali při evakuaci a rozvozu humanitární pomoci. Je to den mnoha různých lidí, kteří všichni společně posilují Ukrajinu,“ pravil Zelenskyj.

Prozradil, že jako prezident Ukrajiny se rozhodl zřídit speciální ocenění pro všechny dobrovolníky v podobě srdce vyvedeného v barvách Ukrajiny.  Zvolil srdce, protože všichni dobrovolníci mají podle Zelenského srdce ze zlata. Oznámil, že toto dobrovolnické ocenění se bude udělovat rok co rok.

A pak se ve svém první projevu rozloučil.

„Sláva všem, kteří pomáhají naší obraně! Sláva všem, kteří pomáhají našim dobrovolníkům! Sláva všem, kteří se podílejí na práci dobrovolníků! A blahopřejeme ke Dni dobrovolníků! Sláva Ukrajině!“

Nové ukrajinské vyznamenání

 

 

Ve svém druhém projevu se obrátil na své spoluobčany a oznámil jim, že Rusové za jediný den odpálili proti Ukrajině na 70 raket a většina z nich byla sestřelena.

„Jsem vděčný všem našim bojovníkům z leteckých velitelství ‚Východ‘, ‚Jih‘ a ‚Střed‘. Dobrá práce! Jsem také vděčný našim partnerům za systémy protivzdušné obrany, které v současné době používáme. Každá sestřelená ruská raketa je konkrétním důkazem, že teror lze porazit. Ale bohužel stále nemůžeme zajistit úplnou bezpečnost našemu nebi - došlo k několika zásahům. Bohužel jsou i oběti. K dnešnímu dni jsou v důsledku ruských zásahů zabiti čtyři lidé. Upřímnou soustrast rodinám a přátelům,“ zaznělo od Zelenského.

Přes sestřelení většiny ruských raket však Ukrajina i tak musela sáhnout k řízeným výpadkům proudu. Navíc v důsledku ruských útoků dochází k výpadkům proudu i v Moldavsku. A proto je třeba znovu zopakovat, že terorista musí být zastaven. Tak to vidí prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Mimochodem, dnešním raketovým útokem si Rusko připomnělo výročí Budapešťského memoranda. Osud tohoto dokumentu dává odpovědi na mnoho aktuálních otázek týkajících se Ruska. Pouhé podepsání něčeho s těmito teroristy mír nepřinese. Oni zcela jistě poruší všechny dohody, které s nimi budou uzavřeny. Vzdát se jakéhokoli prvku cizí bezpečnosti ve prospěch Ruska znamená novou válku,“ upozornil Zelenskyj.

„Proto je nutné zásadně pokračovat v dosavadní politice svědomitých států světa: mír přinese pouze likvidace ruských teroristických kapacit, osvobození všech našich území a pohnání vrahů k odpovědnosti. Věřím, že k tomu dospějeme,“ pokračoval ukrajinský prezident.

Oznámil také, že již třetí země podpořila budoucí euroatlantické směřování Ukrajiny. Po Belgii a České republice přišla podpora i ze strany Černé Hory.

A přišlo druhé rozloučení zvoláním „sláva Ukrajině“.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…