Zelenskyj: Na osvobozené území se vrací život. Důchody vyplaceny za celých pět měsíců okupace

14.09.2022 7:14 | Ze sítí

Na území, odkud naše armáda vytlačuje ruské okupanty, se vrací život, oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. A dal příklad, jak přesně se to projevuje. Poté prozradil, že pracuje na zajištění bezpečnosti Ukrajiny. Tak, aby na multilaterální a bilaterální úrovni bylo podrobně stanoveno, kdo, jak a kdy má reagovat v případě jakéhokoli ohrožení bezpečnosti státu Ukrajina.

Zelenskyj: Na osvobozené území se vrací život. Důchody vyplaceny za celých pět měsíců okupace
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Voldymyr Zelenskyj oznámil, že Ukrajina na osvobozených územích stabilizuje situaci, obyčejní lidé začínají znovu žít a úřady chytají kolaboranty. Prezident v této souvislosti poděkoval vojákům, kterým se daří vytlačovat ruské agresory z Charkovské oblasti. Oznámil, že několika vojákům předal vyznamenání.

„Státní vyznamenání bylo uděleno 153 bojovníkům, z toho 12 posmrtně. Všichni - za statečnost v bojích na východě naší země - v Charkovské oblasti, v Donbasu,“ zaznělo od Zelenského.

„Je velmi důležité, že spolu s našimi vojáky, s naší vlajkou, přichází na deokupované území běžný normální život. Jako příklad mohu uvést, že v Balaklii, v Hrakově, už byla zahájena výplata důchodů najednou za pět měsíců, za dobu, kdy jsme prostě nemohli kvůli okupaci vyplácet. A všichni ukrajinští důchodci na osvobozeném území budou dostávat výplaty. Ukrajina vždy plní své sociální závazky vůči lidem,“ pokračoval ukrajinský prezident.

V Kyjevě prý jednal s ministry obrany Estonska a Dánska a poděkoval jim za pomoc, kterou jejich země poskytují Ukrajině. Vedle toho jednal s Mezinárodním měnovým fondem a poděkoval za finanční prostředky, které fond poskytl válkou sužované zemi.

Prozradil, že dál pracuje i na nalezení bezpečnostních záruk tak, aby se už nemohl opakovat ruský vpád na Ukrajinu.

„Pracujeme na tom, aby se nejsilnější subjekty svobodného světa staly garanty bezpečnosti našeho státu. Tak, aby na multilaterální a bilaterální úrovni bylo podrobně stanoveno, kdo, jak a kdy má reagovat v případě jakéhokoli ohrožení bezpečnosti státu Ukrajina. Reagovat sankcemi, dodávkami zbraní, veškerou potřebnou materiální a finanční podporou,“ popsal Zelenskyj snahy jak své, tak snahy svých kolegů.

„Hlavní jsou jasné a právně závazné kroky, konkrétní a včasná opatření, zejména preventivní akce zaměřené na předcházení válce a ochlazení záměrů agresora. Tedy vše, co naše země dříve neměla a kvůli čemu si Rusko dělalo iluze, že může zůstat za válku proti Ukrajině nepotrestáno. Spolu s našimi partnery jsme již vytvořili silnou protiválečnou koalici, která zahrnuje desítky různých států. A nyní pracujeme na tom, aby se z nejmocnějších států, které nám již pomáhají, stala mírová koalice, která bude trvat věčně,“ rozvedl myšlenku.

Nakonec prozradil, že hovořil s končícím italským premiérem Mariem Draghim a setkal se u něj s pochopením pro situaci v Záporožské jaderné elektrárně a pro požadavek, že ruští okupanti se z této elektrárny musí stáhnout.

Pak už přišlo jen tradiční rozloučení „sláva Ukrajině“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…