Zelenskyj: Rusko schválně vyvolávalo hladomor v Africe a Asii

02.08.2022 7:45 | Ze sítí

Rusko soustavně vyvolávalo hladomor v zemích Afriky a Asie! Prezident Volodymyr Zelenskyj se znovu ozval. A důrazně požádal EU o finanční pomoc ve výši 9 miliard euro, která již byla Ukrajině přislíbena, ale teď se nějak „zadrhla“.

Zelenskyj: Rusko schválně vyvolávalo hladomor v Africe a Asii
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na úterý oznámil, že přístav Oděsy opustila první ukrajinská dopravní loď s 26 tisíci tunami kukuřice na palubě. Mohlo by podle něj jít o první signál, že se podaří zmírnit potravinovou krizi, pokud Rusko dodrží svou část dohody a nechá ukrajinskou zemědělskou produkci volně proudit. Prezident v této souvislosti připomněl, že garanty dohody o vývozu zemědělské produkce z Ukrajiny jsou OSN a Turecko, takže právě tyto dvě strany by měly pečovat o to, aby Rusko dohodu neporušilo.

„Nemůžeme si dělat iluze, že Rusko jednoduše upustí od snahy narušit ukrajinský export. Rusko soustavně vyvolávalo hladomor v zemích Afriky a Asie, které tradičně dovážely velké objemy ukrajinských potravin. A nyní - v podmínkách extrémních veder, jako letos v Evropě, hrozí cenová krize a určitý nedostatek potravin i některým evropským zemím. Uvidíme tedy, jak budou dohody fungovat a zda bude skutečně zajištěna bezpečnost. Již nyní čeká 16 plavidel na svůj odjezd a my jsme připraveni řádně přispět ke stabilizaci světového trhu s potravinami,“ uvedl Zelenskyj.

Export zemědělské produkce podle Zelenského představuje po Ukrajinu nejen přísun zahraničních měň do země, ale znamená také statisíce pracovních míst v samotném zemědělství i v odvětví na zemědělství navázaném. O vývozu ukrajinské zemědělské produkce a o dalších dodávkách zbraní proto Zelenskyj hovořil i s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Prý spolu strávili na telefonu hodinu a půl.  

„Jednali jsme také o makrofinanční pomoci našemu státu - požádal jsem pana prezidenta, aby nám pomohl odblokovat makrofinanční pomoc, která se v Evropě zadrhla. Chci všem vedoucím představitelům připomenout, že se jedná o 9 miliard eur. Nejsou to pro nás maličkosti, ale důležité sociální věci - jsou to naše důchody, jsou to naše platy, podpora vnitřně vysídlených osob, a proto očekáváme od konkrétních vládních představitelů odpovídající rozhodnutí,“ zdůraznil ukrajinský prezident.

Směrem k demokratickému světu, který dnes Ukrajinu podporuje, si Zelenskyj neodpustil jednu výtku.

„Rusko během let okupace proměnilo Krym ve velký vojenský zajatecký tábor - a jeho oběťmi se staly desetitisíce lidí. Krym se stal předmostím pro útoky na svobodné území naší země... Slabá a nedostatečně zásadová reakce na okupaci Krymu v roce 2014 a v následujících letech se stala jedním z předpokladů toho, že se ruská agrese dokázala rozrůst do takového rozsahu. Postupně obnovíme spravedlnost, pokud jde o náš Krym,“ poznamenal Zelenskyj.

Nakonec poděkoval všem zemím, které Ukrajině poskytují vojenskou pomoc, v prvé řadě Spojeným státům.

A pak se tradičně rozloučil zvoláním „sláva Ukrajině“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…