Zelenskyj: Rusové mohou vtrhnout i na Slovensko. Odmítněte jejich naftu

10.05.2022 13:47

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil dnes ke slovenskému parlamentu. Země podle něj potřebuje, aby byly přijaty další protiruské sankce včetně opatření v energetické oblasti.

Zelenskyj: Rusové mohou vtrhnout i na Slovensko. Odmítněte jejich naftu
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

„Je to obrovská čest pro mě, abych se obrátil k vám, a chci vám poděkovat za všechnu pomoc, kterou Slovensko poskytuje Ukrajině. Velmi si ceníme vaší podpory a rozhodnosti, která hovoří o tom, že svoboda bez síly, to je marné. Bylo by dobré, aby i jiné země Evropy a světa se naučily to od vás. Ceníme si vaší solidarity s Ukrajinou, na úrovni Evropské unie, tak to bylo i do 24. února, kdy Rusko zahájilo invazi. Tak je to i nyní,“ podotkl Zelenskyj.

Anketa

Bojíte se Vladimira Putina?

2%
96%
hlasovalo: 18318 lidí

„S vaší prezidentkou jsme podepsali deklaraci o uznání evropské perspektivy Ukrajiny. Tento krok je nyní ještě silnější a krok Ruska mluví o tom, že chtějí dostat v prach ukrajinskou samostatnost,“ dodal.

„Začalo to Ukrajinou, každá země chce žít volně a svobodně a samostatně si vybírat svoji budoucnost a vybírat, s kým se chce přátelit a s kým ne, v jakých uniích být a v jakých nebýt, s kým obchodovat. Tato válka je proti společenství, které nás spojuje na tomto kontinentu. Vážíme si života, práva člověka, vážíme si hranice a svobody. Premiér Slovenska pan Eduard Heger byl jeden z našich prvních zahraničních přátelů, kteří viděl ve městě Kyjevě to, co tam udělali ruští okupanti,“ zmínil Zelenskyj.

Následně hovořil o rozstřílených školách, kam podle jeho slov přicházeli ruští okupanti. „Pokud nezastavíme ruská vojska, kvůli těm zločinům, které udělala v Buče a Borodjance, přijdou všude tam, kam se dostanou. I na území Slovenska,“ podotkl Zelenskyj a zdůraznil důležitost potřeby zbraní. Země podle něj také potřebuje, aby byly přijaty další protiruské sankce včetně opatření v energetické oblasti.

„Je třeba odmítnout naftu, protože je to otázka svobody,“ podotkl také Zelenskyj a hovořil i o budoucnosti Evropské unie. Závěrem pak Slovensku poděkoval.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…