Zelenskyj: Rusové u Soledaru vítězí? Je to jinak

12.01.2023 7:16 | Ze sítí

Polsko poskytne Ukrajině tanky, Litva systémy protivzdušné obrany. A současně prý Polsko a Litva podpoří ukrajinské snahy o vstup do EU a do NATO. Pokud jde o situaci na frontě. ukrajinský prezident se vyjádřil k situaci ve městě Soledar, kde Rusové hlásí, že dosahují úspěchů. Zelenskyj nabídl trochu jiný pohled.

Zelenskyj: Rusové u Soledaru vítězí? Je to jinak
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opět promluvil ke svým spoluobčanům. Oznámil jim, že po boku Ukrajiny bude napříště pevně stát Polsko a Litva. Budou usilovat o bezpečnost Ukrajiny a tím i o bezpečnost celé Evropy.

„Dnes zde ve Lvově na summitu Lublinského trojúhelníku, našeho zvláštního formátu s Polskem a Litvou, zazněly důležité zprávy pro Ukrajinu. Polsko se rozhodlo poskytnout Ukrajině tanky - jsem za to vděčný. Děkuji prezidentu Dudovi, polské vládě, všem našim polským přátelům.  Litva poskytuje naší zemi protiletadlové systémy - zbraně, které potřebujeme k ochraně před íránskými drony - k ochraně našeho energetického sektoru,“ řekl Zelenskyj s tím, že se s polským a litevským kolegou shodli na tom, že ruská agrese musí být jednou provždy zastavena. Ukrajina prý bude v tomto svém úsilí pokračovat až do vítězství. Až Rusku nezbude, než uznat, že prohrálo na poli vojenském, ekonomickém, v právním,  i politickém.

Polský prezident Andrzej Duda potvrdil, že polská armáda pošle na Ukrajinu tanky Leopard.

S polským a litevským kolegou prý také probrali integraci Ukrajiny do EU. Zelenskyj konstatoval, že v roce 2023 musí Ukrajina v této oblasti postoupit o notný kus kupředu.  Polsko a Litva jsou prý připraveny. Zelenskyj dal najevo, že by rád udělal krok také ke členství Ukrajiny v NATO.

Zdůraznil také, že ač Rusové tvrdí, že dosáhli jistého úspěch ve městě Soledar. Zelenskyj ujišťoval své ukrajinské spoluobčany, ž boje o Soledar dál pokračují. Tvrdé boje.

„Nyní se teroristický stát a jeho propagandisté snaží předstírat, že nějaká část našeho města Soledar - města, které bylo okupanty téměř zcela zničeno - je údajně jakýmsi úspěchem Ruska. Budou to prezentovat - a již prezentují - své společnosti tak, aby podpořili mobilizaci a dali naději těm, kdo agresi podporují. Boje však pokračují. Doněcký směr se drží. A my děláme vše, aniž bychom se zastavili na jediný den, abychom posílili ukrajinskou obranu. Náš potenciál roste. A já děkuji všem našim partnerům, kteří nám v tom pomáhají,“ uvedl.

Než se rozloučil zvoláním  „sláva Ukrajině“ ujistil své spoluobčany, že ukrajinská armáda dbá i o obranu jiných regionů a nejen Donbasu. Platí to prý o Lvově a o mnoha dalších městech na Ukrajině. Ukrajinská armáda podle Zelenského posiluje obranu na mnoha místech.

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…