Zelenskyj: S Macronem jsme se shodli na další podpoře Ukrajiny

25.01.2023 7:43 | Ze sítí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil o návštěvě francouzského prezidenta Emmanuela Macrona na Ukrajině. Prý se spolu shodli, že je třeba ještě více posílit armádu Ukrajiny, aby odolala ruským agresorům. Francouzi jsou prý připraveni dodat Ukrajině nová děla. Prozradil také, že pokračuje průvan rozpoutaný ve státní správě Ukrajiny. A bude pokračovat i dál.

Zelenskyj: S Macronem jsme se shodli na další podpoře Ukrajiny
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

V úvodu své další promluvy k národu Zelenskyj prozradil, že opět debatoval s prezidentem Francie Emmanuelem Macronem. Poděkoval mu za další podporu, kterou Francie zasílá Ukrajině, především v podobě systémů protivzdušné obran, které jsou stále velmi důležité. Totéž platí o posílení ukrajinského dělostřelectva. Podle ukrajinského prezidenta to obráncům pomůže odolat rostoucímu ruskému tlaku. Ruská armáda na frontu chystá vrhnout nové brance. Nejen u Bachmutu, ale prý v podstatě po celé délce fronty. I na jihu země.

Teď je podle Zelenského čas, aby se zmobilizoval i svobodný svět, aby si udržel iniciativu ve válce. Francouzský prezident Emmanuel Macron je podle Zelenského stejného názoru.

Vedle Francie poděkoval také Finsku za ochotu poslat na Ukrajinu další vybavení a posílit protiruské sankce. „To znamená, že dnes jsme díky francouzské a finské etapě našeho diplomatického maratonu výrazně posílili obranu Ukrajiny. Hlavní je nyní rychlost realizace všeho, na čem jsme se dohodli,“ uvedl Zelenskyj.

Další poděkování věnoval Litvě. Za všechnu poskytovanou pomoc.

Na spojence Ukrajiny apeloval, aby debatu o tom, zda a kolik tanků na Ukrajinu pošlou, protože Ukrajina jich potřebuje hodně. Ne jen 5, 10 či 15. „Naši spojenci mají potřebný počet tanků,“ pravil Zelenskyj.

Poté prozradil, koho vyznamenal.

„Dnes je Den zahraniční rozvědky Ukrajiny. Proto jsem dnes speciálně vyznamenal důstojníky rozvědky. Samozřejmě nemohu veřejně říci jména a konkrétní důvody ocenění, ale je to za práci, která umožňuje našemu státu více vidět a rozumět. A chci pogratulovat všem našim zpravodajským důstojníkům - těm, kteří rozšiřují možnosti Ukrajiny a výrazně snižují možnosti nepřítele. Děkuji vám za vaši službu!“ pravil Zelenskyj.

Ocenil také práci 93. samostatné mechanizované brigády a bojovníky Národní gardy, zejména 3. a 4. operační brigády Národní gardy. „Děkuji za sílu a odolnost každému z našich bojovníků a jejich rodinám. Dnes jsem také ocenil vzdušné síly za jejich tolik potřebné výsledky. A bojovníky teritoriální obrany - za hrdinství a příkladné plnění bojových úkolů,“ uvedl Zelenskyj.

Nakonec prozradil, že stále pokračuje průvan spuštěný ve státní správě.

„Dnes se společnost dočkala dalšího souboru personálních rozhodnutí, která byla učiněna. Zdůrazňuji výraz - ,dalšího'. Budeme pokračovat v příslušných krocích - veřejnost uvidí každý z nich a jsem si jist, že je podpoří. Veškeré vnitřní problémy, které stát brzdí, se odstraňují a budou se odstraňovat i nadále. Je to spravedlivé, je to nutné pro naši obranu a pomáhá to našemu sbližování s evropskými institucemi. Potřebujeme silný stát a Ukrajina takovým státem bude,“ řekl Zelenskyj.

Pak přišlo už jen klasické rozloučení v podobě zvolání „sláva Ukrajině“.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Podpora Ukrajiny = prodlužování umírání, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekocůr , 25.01.2023 9:29:30
příměří a jednání = podpora obnovy Ukrajiny

|  5 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…