Zelenskyj: Šetřete elektřinou, dokud nás západní technika neochrání před vzdušnými útoky

20.10.2022 7:32 | Ze sítí

Volodymyr Zelenskyj, ukrajinský prezident, již několikátý den po sobě požádal Ukrajince, aby co nejvíce šetřili elektřinou. Ve čtvrtek od sedmé hodiny ranní je to prý ještě důležitější než v předchozích dnech. Ukrajinci by podle Zelenského měli energiemi šetřit, dokud armáda s technikou od partnerů nesestřelí všechny rakety a íránské drony. Speciální prosbu přednesl ukrajinským mužům, kteří žijí na území dočasně okupovaném Ruskem.

Zelenskyj: Šetřete elektřinou, dokud nás západní technika neochrání před vzdušnými útoky
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opět promluvil k národu. Prozradil, že mluvil s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Prý spolu debatovali o bezpečnosti v celém regionu, ale také o hrozící potravinové krizi ve světě, protože Turecko je spolu s celou OSN garantem toho, že Ukrajina bude moct vyvézt svou zemědělskou produkci do celého světa. Především do Afriky a Asie. Zelenskyj prozradil, že s Erdoganem debatovali také o výměně ukrajinských vojáků za ruské zajatce, kteří padli do ukrajinských rukou.

Vedle toho prý Zelenskyj debatoval s řeckým ministrem zahraničí Nikosem Dendiasem, který od počátku ruské agrese 24. února prý přijel do Kyjeva již potřetí. Debatovali prý jak o bilaterální spolupráci, tak o spolupráci Ukrajiny s EU i s NATO.

Vedoucí kanceláře prezidenta republiky Andrij Jermak podle Zelenského hovořil se zástupci Itálie, Francie, Německa, Nizozemí a Španělska a žádal je o dodávky systému protiraketové a protiletadlové obrany.

„Pracujeme na tom, abychom zajistili úplnou bezpečnost ukrajinského nebe. Máme již významné výsledky: během měsíce bylo sestřeleno 233 bezpilotních letounů Shahed a desítky raket. Dnes bylo zničeno deset íránských bezpilotních letounů, a to jen ve směru na Kyjev. Dalších 11 bezpilotních letounů Shahed bylo sestřeleno díky vojákům Pivdenského leteckého velitelství. Díky chlapci za skvělou práci!“ ocenil obránce prezident.

Ve čtvrtek se prý chystá na debatu se zahraničními partnery jak o energetické bezpečnosti Ukrajiny, tak celé Evropy. Zelenskyj je přesvědčen, že Ukrajina bude s evropskými partnery v této oblasti jednat společně.  

Rusům se prý podařilo zničit několik dalších objektů energetické infrastruktury, Zelenskyj ocenil, že se lidé snaží co nejrychleji energetickou síť obnovit, ale prý je to složité.

„Od vedoucích regionálních správ a vládních činitelů budou následovat upřesnění, ale obecně je třeba si od zítřejší sedmé hodiny ranní obzvlášť uvědomit spotřebu elektřiny. Nezapínejte prosím zbytečně elektrické spotřebiče. Omezte prosím spotřebu elektřiny a nepoužívejte ty spotřebiče, které mají velkou spotřebu energie. Zítra je velmi důležité, aby spotřeba byla co nejvědomější, a tím se zkrátí harmonogramy stabilizačních výpadků,“ uvedl prezident.

Se speciální prosbou se obrátil na ukrajinské muže, kteří žijí na ukrajinském území dočasně okupovaném Ruskem.

„Samostatně se dnes chci obrátit na naše obyvatele v dočasně okupovaných oblastech jižní a východní Ukrajiny. V nejbližší době se okupanti pokusí naverbovat muže do své armády. Všude je to stejné jako v Doněcku a Luhansku. Prosím, vyhýbejte se tomu, jak jen můžete. Snažte se opustit okupované území. Pokud to nemůžete udělat a ocitnete se v ruských vojenských strukturách, při první příležitosti se pokuste složit zbraně a přijít na ukrajinské pozice. A hlavně si chraňte svůj život. A nezapomeňte pomáhat i ostatním našim lidem, kteří jsou vám blízcí. Naším společným úkolem je vytrvat. Postavte se těm podivínům...“ požádal Zelenskyj.

Než se se všemi rozloučil pozdravem „sláva Ukrajině“, prozradil ještě, že celý ukrajinský lid od Evropského parlamentu obdržel Sacharovovu cenu, která se udílí lidem, kteří se podstatným způsobem zasadili o obranu demokracie, lidských práv a evropských hodnot.

„Je opravdu důležité, že všichni ukrajinští muži a ženy - miliony našich lidí, kteří tak statečně brání svobodu, byli letos v Evropě oceněni. Sláva našemu krásnému lidu!“ zvolal Zelenskyj.

 

 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …