Zelenskyj: Sjednotili jsme Evropu. Bráníme ji. Pojďte k nám těžit plyn

30.08.2022 9:12 | Ze sítí

Volodymyr Zelenskyj pronesl během pár hodin čtyři projevy. V prvním zdůraznil, že Rusové dělají všechno pro to, aby Evropany vyděsili. A ukázal konkrétní příklady. Ve svém druhém proslovu vysvětlil, proč se Rusku nepodaří Evropany vyděsit. Proti ruskému barbarství postavil lidskost. „Všichni jsme lidé, všichni jsme Evropané, a to mluví za vše!“ Rusové se podle Zelenského pod vedeném Vladimira Putina přestali chovat jako lidské bytosti. „Je snad něco lidského v někom, kdo znásilňuje děti před zraky jejich rodičů?" ptal se.

Zelenskyj: Sjednotili jsme Evropu. Bráníme ji. Pojďte k nám těžit plyn
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil k lidem z Katedrály svaté Sofie v Kyjevě.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil k účastníkům konference Offshore Northern Seas 2022 v Norsku. Pozdravil na ní mimo jiné amerického miliardáře Elona Muska. Nejen jemu Zelenskyj sdělil, že Ukrajina čelící ruské agresi bojuje nejen za svobodu svou, ale za svobodu celé Evropy.  Rusko totiž Evropu ohrožuje svými energetickými zbraněmi, s jejichž pomocí může vyvolat energetickou chudobu v Evropě.

„Všichni vidíme, že hrozba energetické chudoby se stává reálnou pro desítky milionů lidí v Evropě, kteří si donedávna mohli dovolit běžnou spotřebu energie. Všichni vidíme, že cena energie je tak vysoká, že se tisíce podniků dostaly do krize. A to vede ke snižování počtu pracovních míst a poklesu příjmů zaměstnanců. A v zimě mohou ceny energií stoupnout ještě více...,“ prohlásil ukrajinský prezident.

Rusové podle něj energetickou krizi vyvolali uměle, aby přiměli Evropany vzdát se svých hodnot a donutili je sklonit se před Ruskou federací.

„Chtějí, aby se Evropané báli. Aby vyvodili chybné závěry a vzdali se evropských hodnot ve prospěch iluzorního snížení cen. Rusko využívá ekonomického teroru, tlaku cenové krize a chudoby k oslabení Evropy právě ve chvíli, kdy je potřeba její plné síly k obraně proti teroru ve válce, kterou Rusko vede již více než půl roku,“ konstatoval Zelenskyj s tím, že Rusové teď u finských hranic den co den pálí plyn za desítky milionů euro a tuto krizi tak udržují při životě.

Vedle toho podle Zelenského hrozí, že Rusové vyvolají jadernou katastrofu v Záporožské jaderné elektrárně.

„Proč to Rusko dělá? Jaký účel má pro Rusko radiační vydírání? Cíl je stejný, zcela cynický, zcela záměrný - zastrašit Ukrajince, zastrašit všechny Evropany. ... Jen se nad tím zamyslete: Rusko je jediným teroristou na světě, který dokázal z jaderné elektrárny udělat bojiště a který důsledně dělá vše pro to, aby si Evropa dávala pozor, kam vítr zavane radiaci, kdyby nedej bože došlo k nějaké katastrofě. ... Faktem je, že ruské vedení má specifickou banditskou logiku - vytváří problémy a doufá, že oběti těchto problémů přijdou a pokusí se dohodnout na jejich řešení a bandita za to něco dostane,“ poznamenal Zelenskyj.

Rusku podle ukrajinského prezidenta nejde o nic menšího, než aby Evropa nechala řádit ruskou armádu na Ukrajině, jak se jí zlíbí. Evropa by na to podle něj měla zareagovat tak, že si zachová svou jednotu v podpoře Ukrajiny a na Rusko uvalí další sankce.

„Není normální, když stále neexistují sankce proti Rosatomu za radiační vydírání v Záporožské jaderné elektrárně, za které jsou odpovědní i konkrétní zaměstnanci Rosatomu v elektrárně. A není normální, když každý ruský občan může dostat vízum do evropských zemí na dovolenou nebo na nákupy - to víme velmi dobře - i když je válečný zločinec nebo pomáhá ruskému státu pracovat proti Evropě. Není normální, když některé evropské firmy stále váhají, zda opustit ruský trh, nebo ne. A není normální, když někdo stále doufá ve spolupráci s Ruskem v oblasti energetiky. Banditům nelze ustupovat! Pouze nové sankční údery proti nim,“ sdělil Zelenskyj Evropanům, co by měli dělat.

Evropa podle něj ukázala, že se dokáže v důležitých hodnotových otázkách sjednotit a dokáže pomáhat Ukrajině v boji proti ruské agresi. Teď je podle Zelenského třeba v tom vytrvat. 

„Sjednotili jsme Evropany a pomohli překonat různé rozpory, které kontinent po desetiletí rozdělovaly. Ukázali jsme, jakou sílu má Evropa, když je jednotná, a jaké nepřátele dokáže překonat. Ukrajina se navíc může stát - a já věřím, že se stane - jedním z garantů energetické bezpečnosti evropského kontinentu. Společně s Ukrajinou budete schopni zabránit tomu, aby se podobné cenové krize ještě někdy opakovaly,“ pravil Zelenskyj.

Konstatoval, že Ukrajina má u hranic s EU zásobníky na 30 miliard metrů krychlových plynu, které bude možné nějakým způsobem využít. Ukrajina má vlastní ložiska zemního plynu a Rusko se podle Zelenského pokouší tento plyn Ukrajině ukrást. Zelenskyj však zdůraznil, že to nedovolí. Vedle toho prý Ukrajina disponuje zásobami titanu, uranu, lithia a dalších surovin tolik poptávaných po celém světě.

„Zveme všechny investory, dodavatele a servisní společnosti, aby se zapojili do těžby plynu na Ukrajině. Pokud nám chcete pragmaticky pomoci, využijte tento nástroj. Získejte licence, uzavírejte smlouvy o distribuci produktů, provádějte průzkum a vrty. Budeme vám za to vděčni. Naše plynová pole mohou pro Evropu sehrát stejnou stabilizační roli jako zejména pole v Norsku,“ uvedl ukrajinský prezident.

„Vyzýváme vás, abyste investovali do výroby zelené energie a zeleného vodíku na Ukrajině. Náš stát je jedním z nejlepších míst pro zásobování celé Evropy zelenou energií a zeleným vodíkem. Máme pro to vše - dostatek půdy, dobrý vítr, dobré slunce i připravenou energetickou logistiku - výkonné elektrické přenosové linky, plynovody, které lze využít i pro vodík - samozřejmě po příslušné modernizaci,“ pokračoval jedním dechem Zelenskyj.

Ve své prvním proslovu z 29. srpna ukrajinský prezident zdůraznil, že Evropa má unikátní příležitost na energetický restart a z ukrajinského pohledu ji nesmí promarnit.

Ve své další promluvě se Zelenskyj obrátil ke členům Mouvement des entreprises de France neboli Hnutí francouzských podniků, což je největší federace zaměstnavatelů ve Francii.

„Jsem Vám vděčný za pozvání, za tuto příležitost oslovit vás, oslovit celý francouzský lid - každého, kdo věří, že nikdo nemá právo ničit něčí život,“ zahájil ukrajinský prezident svůj druhý projev. „Zastupujete lidi, kteří tvrdě pracují, aby mohli zajistit své děti a uplatnit svá práva. Právo na život, právo na svobodu, právo na štěstí, právo na blahobyt, právo na bydlení, právo na vzdělání, právo na práci, právo na důstojnou mzdu a další naprosto běžná moderní lidská práva,“ pokračoval.

Ukrajinci prý stojí jen o to, aby mohli žít stejně svobodně jako Francouzi, Rusko se je o tento typ života snaží připravit. Snaží se ukázat světu, že lze jiným národům silou vnutit ruskou vůli. Brutalita, s jakou ruská armáda na Ukrajině postupuje, má podle Zelenského odradit i národy žijící v rámci Ruské federace od snah o vlastní svobodu a suverenitu.

„Proto je ruská válka proti Ukrajině tak brutální. Proto se stala totální od první minuty 24. února. Proto ruské křižující rakety a dělostřelectvo ničí vše od prvního dne. Vše, co vybudovaly a vyvinuly generace Ukrajinců. Školy a nemocnice, univerzity, nádraží, letiště, obytné domy obyčejných lidí, továrny, pekárny, přístavní zařízení a dokonce i obyčejné opravny pneumatik, obyčejná nákupní centra, strojírenské závody, vodárny, elektrárny - naprosto všechno. Shodit bombu na porodnici, divadlo nebo sklad s potravinami je pro ruské okupanty totéž. Pro ně to jsou legitimní cíle,“ konstatoval ukrajinský prezident.

Vyjádřil přesvědčení, že nakonec Ukrajina tomto tlaku odolá. I s pomocí přátel, jako jsou Francouzi, kteří poskytují Ukrajincům velké balíky pomoci, včetně vojenské pomoci. I tato pomoc z pohledu ukrajinského prezidenta napomůže tomu, že ruské ozbrojené síly neprojdou přes Ukrajinu dál do Evropy, možná dokonce až do Francie.

V současnosti se prý Ukrajinci přesto snaží vést normální život.

„Zejména jsme provedli a nadále provádíme digitalizaci veřejných služeb. Naším cílem je, aby vztahy mezi občanem a státem, mezi jakoukoli firmou a státem probíhaly bez zprostředkování státního úředníka. To je nezbytnou podmínkou pro překonání jakýchkoli korupčních rizik a pro skutečnou svobodu lidí a podnikání - něco, na co si desítky jiných vlád nemohou troufnout. A to je něco, co má dnes každý Ukrajinec ve svém chytrém telefonu. Je to státní služba ‚Diia‘, která lidem poskytuje desítky různých možností: od digitálních dokumentů a očkovacích průkazů až po možnost zaregistrovat firmu nebo zaplatit pokutu,“ pravil Zelenskyj.

Do budoucna podle něj Ukrajina může nabídnout Francouzům i dalším evropským zemím řadu zakázek v rámci obnovy Ukrajiny. Ale půjde to jen tehdy, když válka skončí, když Ukrajina obnoví kontrolu nad celým svým území a když Rusko pochopí, že rozpoutáním války poškodí především sebe samo.

Proti ruskému barbarství stojí podle Zelenského lidskost a síla Evropy, která nakonec zvítězí.

„Protože si stejně vážíme svobody, stejně respektujeme lidská práva, stejně nám záleží na sociálním rozvoji. Všichni jsme lidé, všichni jsme Evropané, a to mluví za vše! Děkuji vám za pozornost!“ uzavřel svůj projev ke členům Mouvement des entreprises de France.

Ve své třetí promluvě k účastníkům strategického fóra ve slovinském Bledu Zelenskyj zdůraznil, že Evropa musí povzbudit samotné Rusy, aby se sami snažili změnit politický režim, aby se sami snažili svrhnout dnešní po válce lačnící politiky v čele s Vladimirem Putinem.

Zelenskyj má za to, že pod vedením Vladimira Putina se Rusové přestali chovat jako lidské bytosti.

„Stejně jako my odrážíme ruskou agresi na našem území, chráníme každý evropský národ před úplně stejnou expanzí - expanzí těch, kteří v sobě nemají už nic lidského."

„Je snad něco lidského v někom, kdo znásilňuje děti před zraky jejich rodičů? V tom, kdo nutí obyvatele celé vesnice - všechny od malých dětí až po starce - sedět měsíc ve sklepě školy? Je něco lidského v někom, kdo odpálí těžké protilodní střely, které byly sestrojeny k ničení letadlových lodí, na obyčejné nákupní středisko plné lidí? V tom, kdo dodává granáty dělostřelectvu, které den co den vypaluje městské bloky, obyčejné obytné budovy? V tom, kdo vyslýchá a mučí lidi v takzvaných filtračních táborech vytvořených ruskými silami na celém okupovaném území. Představte si: 21. století, filtrační tábory. Je něco lidského v tom, kdo odděluje ukrajinské děti od rodičů a dává je ke zločinné adopci do Ruska s vědomím, že tyto děti mají na Ukrajině příbuzné. Příbuzné, kteří jsou naživu a kteří je hledají?“ kladl Zelenskyj otázku za otázkou.

Pokud ještě existují Rusové, ve kterých zbylo cosi lidského, měli by se podle Zelenského pokusit tuto válku zastavit a změnit politické poměry ve své zemi.

Evropané by pak podle Zelenského měli mít na paměti, že se jejich země nesmí stát klidným útočištěm pro ruské válečné zločince. Pokud dnes evropské země poskytují Rusům turistická víza, musí podle Zelenského počítat s tím, že se ti samí Rusové mohou v jistém okamžiku proměnit v teroristy a mohou začít v zemích EU páchat to, co už celé měsíce páchají na Ukrajině.

„Ruský terorismus je stejnou hrozbou pro nás všechny, pro všechny, kdo tu žijí, pro všechny evropské národy. Ten, kdo proti teroru nebojuje, ho podporuje, a proto nese spoluodpovědnost za všechny jeho důsledky. To by mělo být pravidlo, které je nadřazeno všem ostatním pravidlům. Stát, který ohrožuje všechny kolem sebe - od pobaltských států po Kazachstán -, by měl být pod úplným embargem všech lidí na světě, kteří si váží svobody a respektují sami sebe. Potřebujeme embargo na veškeré vztahy s Ruskem, s teroristickým státem, dokud Rusko pokračuje ve válce, okupuje cizí území, ničí životy jiných národů,“ zdůraznil ukrajinský prezident.

Zelenskyj konstatoval, že Ukrajinci, kteří teď ruské agresi čelí, platí cenu nejvyšší, platí vlastní krví. Přichází o domovy, o své blízké a nakonec i o své vlastní životy. Svobodná Evropa by podle Zelenského měla Ukrajině pomoci dodávkami zbraní, ale také zesílením protiruských sankcí.

„Je nezbytné, aby celá Evropská unie, všechny evropské země a celý svobodný svět povzbuzovaly ruské občany k boji za změnu ruské státní politiky, povzbuzovaly je, aby nemlčeli a nepodíleli se na teroru,“ blížil se Zelenskyj k závěru svého třetího projevu.

Svůj poslední projev pronesl Zelenskyj v noci přímo k Ukrajincům a přislíbil jim, že ruští okupanti skutečně budou vytlačeni ze všech ukrajinských území, včetně Donbasu a Krymu. Ukrajina podle Zelenského získá zpět vše, co bylo před ruskou invazí na Krym její.

„Vrátí Charkovskou oblast, Luhanskou oblast, Doněckou oblast, Záporožskou oblast, Chersonskou oblast, Krym, rozhodně celou naši vodní plochu Černého a Azovského moře - od Hadího ostrova až po Kerčský průliv. To se stane. To je naše. A stejně jako to chápe naše společnost, chci, aby to pochopili i okupanti. Na ukrajinské půdě pro ně nebude místo,“ sdělil prezident národu.

Ruské vojáky vyzval, aby utekli zpět domů. A pokud se do Ruska bojí vrátit, protože by jim mohla hrozit perzekuce ze strany jejich vlastního státu, mají se vzdát ukrajinské armádě a ukrajinské úřady jim zaručí, že budou postupovat v souladu se Ženevskými konvencemi o zacházení s válečnými zajatci.

Nakonec poděkoval všem, kdo brání Ukrajinu a sdělil upřímnou soustrast rodinám, jejichž členové při obraně vlasti padli.

„Dnes jsem měl tu čest předat řády Zlaté hvězdy příbuzným, rodinám Hrdinů, kteří zahynuli při plnění bojových úkolů. Věčná památka všem našim hrdinům! Věčná sláva všem, kteří bojují za svobodu celé naší země! Sláva Ukrajině!“ uzavřel sérii projevů Zelenskyj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…