Zelenskyj: Tvrdý trest pro Rusko. Vyvolává hlad

21.09.2022 7:54 | Ze sítí

Volodymyr Zelenskyj, ukrajinský prezident, na půdě OSN žádal pro Rusko velmi tvrdý trest. Srovnatelný s tím, jaký by přišel, kdyby Rusko použilo jaderné či chemické zbraně. Z jakého důvodu byl tak nekompromisní? Podívejte se sami. Vedle toho také tradičně promluvil k Ukrajincům a popsal jim cíl ukrajinské armády, cíl vlády v Kyjevě.

Zelenskyj: Tvrdý trest pro Rusko. Vyvolává hlad
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pronesl během úterý dva projevy. Jeden před Valným shromážděním OSN, na kterém obvinil Rusko, že chce vyvolat světový hladomor. To je podle Zelenského v rozporu se Všeobecnou deklarací lidských práv, která v článku 25 říká, že, „každý má právo na takovou životní úroveň, která by byla přiměřená jeho zdraví a blahu jeho i jeho rodiny, včetně výživy, ošacení, bydlení a lékařské péče a nezbytných sociálních služeb, a právo na zabezpečení pro případ nezaměstnanosti, nemoci, invalidity, ovdovění, stáří nebo jiného nedostatku prostředků k obživě za okolností, které nemůže ovlivnit“.  

Tady Zelenskyj zdůraznil jednu věc.

„To je velmi důležitá definice - definice práva, nikoli výsady, práva, nikoli štěstí, práva, nikoli rozmarů klimatu. Právo na výživu. Právo na ochranu před hladem. Právo!“ zvolal před Valným shromážděním ukrajinský prezident s tím, že Ukrajinci považují za zásadní, aby svět zůstal uchráněn od hrozby vypuknutí velkého hladomoru.

„A každý stát, který vyvolává hladomor, který se snaží učinit z přístupu k potravinám privilegium, který se snaží učinit ochranu národů před hladomorem závislou na úsměvu štěstěny nebo milosti nějakého diktátora - takový stát musí dostat od světa tu nejtvrdší reakci,“ burcoval Zelenskyj proti Rusku, které vyvolává potravinovou krizi tím, jak omezuje možnost vývozu ukrajinské zemědělské produkce do světa.

Reakce civilizovaných zemí by podle Zelenského měla být stejná, jako kdyby Rusko ve válce použilo jaderné či chemické zbraně. Ukrajinský prezident v této souvislosti připomínal, že Ukrajina si prošla za vlády Stalina hladomorem a právě proto je pro ni otázka potravinové bezpečnosti tak důležitá. Proto prý také tolik bojuje za možnost vyvážet ukrajinskou zemědělskou produkci do světa.

„Za 8 měsíců loňského roku Ukrajina vyvezla téměř 38 milionů tun zemědělských produktů. Za 8 měsíců letošního roku se na světový trh dostalo již téměř o 10 milionů tun méně. Mínus 10 milionů tun našeho zemědělského vývozu je plus desítky milionů lidí, kteří se ocitli na pokraji hladu. A to jsou jen počáteční důsledky ruské blokády našich přístavů, ruských pokusů raketovými údery zabránit nám ve vybudování nové exportní logistiky a nemorální politické hry s výkyvy cen potravin. Rusko za to musí nést odpovědnost,“ hřímal před delegáty OSN ukrajinský prezident.

Rusko chce podle Zelenského dostat jednotlivé země do pozice prosebníků, kterým milostivě předá potraviny, pokud budou plnit přání Moskvy.

„Buďte s námi solidární a pohánějte Rusko k odpovědnosti. Buďte s námi solidární při zajišťování práva každého člověka a každé země na ochranu před hladem, práva na potraviny. Je to právo, nikoli výsada. Tak by to mělo být. Věřím, že se nám to podaří zajistit,“ žádal všechny ukrajinský prezident.

Nakonec všem poděkoval za pozornost a rozloučil se tradičním zvoláním „sláva Ukrajině“.

Ve druhém projevu se obrátil na své spoluobčany a sdělil jim, že pokud jde o situaci na frontě, iniciativu jednoznačně převzala ukrajinská armáda a ta teď ze všech sil tlačí na ruské okupanty.

A navzdory tomu, že Rusko chystá referendum o připojení okupovaných oblastí k Rusku, podle Zelenského to nic nemění na cílech ukrajinských ozbrojených sil a na cílech vlády v Kyjevě.

„O tom, co se děje, informujeme všechny subjekty mezinárodních vztahů. A vidíme pochopení nejen u našich partnerů, ale i u těch států, které se snažily zůstat stranou našeho boje. Kroky na podporu Ukrajiny za těchto okolností budou i ze strany klíčových mezinárodních sdružení. Takže udržujme tlak. Zachovejme jednotu. Braňme Ukrajinu. Osvobozujeme naši zemi. A neprojevujeme žádné známky slabosti. A já děkuji všem přátelům a partnerům Ukrajiny za dnešní masové zásadové rozhodné odsouzení ruských pokusů o zinscenování nových falešných referend,“ uzavřel svůj proslov Zelenskyj.

Nakonec přidal tradiční zvolání „sláva Ukrajině“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…