Zelenskyj k NATO: „Bez nás nebude v Evropě bezpečno.“

30.06.2022 7:37

Je zřejmé, že bez našeho státu nelze v podmínkách ruské války zaručit bezpečnost v Evropě. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přišel s výzvou, kterou předložil na jednání států NATO v Madridu. S výzvou přišel i ve jménu dalších pěti mrtvých, která zabila ruská raketa. Střela Onyx prý mířila na obyčejný dům bez vojenského významu. Prozradil také, že z ruského zajetí bylo propuštěno 95 obránců Mariupolu a že na Ukrajinu přijel jeden slavný vizionář.

Zelenskyj k NATO: „Bez nás nebude v Evropě bezpečno.“
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Anketa

Pokud by v roce 2022 byly parlamentní volby, volili byste stejnou stranu jako v roce 2021? (Ptáme se od 28.6.2022)

75%
21%
hlasovalo: 6690 lidí
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že je připravený jasný plán, aby se Ukrajina mohla sblížit s EU, s jejím právem. S týmem 28 lidí prý připravili jasný plán dalšího sbližování s Evropskou unií tak, aby ani den nepřišel na zmar.

Vedle toho Zelenskyj promluvil k účastníkům summitu NATO v Madridu a požádal je, aby našli nějaký model evropské bezpečnostní spolupráce, ve kterém bude zapojena také Ukrajina.

„Aliance mění svou strategii v reakci na ruskou agresivní protievropskou politiku a válku Ruska proti naší zemi. Je zřejmé, že bez našeho státu nelze v takových podmínkách zaručit bezpečnost v Evropě. A uděláme vše pro to, abychom tuto zřejmou povahu proměnili v konkrétní rozhodnutí – pro Ukrajinu, pro Alianci. Potřebujeme jasné bezpečnostní záruky – budeme je mít, a dnes jsem vyzval členy NATO, aby našli takový formát rozhodnutí, který by Ukrajině umožnil plnou účast v naší společné evropské bezpečnostní architektuře. Vyzval jsem země NATO, aby urychlily dodávky systémů protiraketové obrany na Ukrajinu a výrazně zvýšily tlak na teroristický stát,“ uvedl ukrajinský prezident.

„Jen dnešní ruský úder na město Mykolajiv – 10 raket najednou a všechny byly namířeny na civilní cíle – dokazuje naprosto každému na světě, že tlak na Rusko nestačí. Jedna z těchto střel, hypersonická protilodní střela „Onyx“, zničila obyčejnou pětipatrovou budovu. V průběhu dne pokračovalo odklízení trosek. V současné době je známo, že bylo zabito pět lidí,“ pokračoval Zelenskyj.

Prozradil také, že na Ukrajinu vůbec poprvé v moderních dějinách země přijel prezident Indonésie. Se Zelenským prý debatovali o tom, jak předejít potravinové krizi. Ukrajinský prezident prohlásil, že tuto krizi vyvolala ruská válka a Indonésie je jejími možnými dopady nemálo ohrožena.

„Na Ukrajinu zavítal i jeden z nejznámějších byznysmenů světa Richard Branson. Je víc než jen podnikatel. Je to vizionář, člověk, který pracuje pro pokrok a nejlepší technologii pro celé lidstvo. Jeho přílet na Ukrajinu právě teď – a navštívil Hostomel, kde diskutoval zejména o možnosti přestavby letiště a stavby našeho „Mriya“, největšího letadla světa – je velmi silným signálem pro všechny na světě, že Ukrajina bude rozhodně odolávat této válce. A jsem vděčný panu Bransonovi za jeho ochotu připojit se k poválečné obnově naší země,“ zaznělo také od Zelenského.

K roku 2021 byla hodnota majetku Brita Richarda Bransona podle časopisu Forbes 5,6 miliardy amerických dolarů.

Než se rozloučil, prozradil ještě, že se Ukrajině podařilo vyjednat propuštění 144 vojáků z ruského zajetí.

„Nejstaršímu z osvobozených je 65 let, nejmladšímu 19. Zejména 95 obránců Azovstalu se vrací domů. Jsem vděčný obrannému zpravodajství Ukrajiny a všem, kteří se o tento výsledek zasadili,“ zaznělo z úst ukrajinského prezidenta.

A celý projev uzavřel jako vždy zvoláním „sláva Ukrajině“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…