Zelenskyj žádá vstup do NATO. Pokud v létě nepřijde pozvánka...

21.04.2023 8:34 | Ze sítí

Rusové ukázali, že umějí rozsévat jen smrt a zkázu. Ukrajinci naproti tomu dokazují, jak moc jim záleží na každém lidském životě a na obnově jejich svobodného státu, čímž se řadí mezi civilizované země. Tak to vidí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který v dalším projevu ke světu předestřel, co může Ukrajina nabídnout svým partnerům a proč se jim vyplatí s Ukrajinou spolupracovat. A znovu si řekl o členství Ukrajiny v NATO. Tentokrát velmi důrazně.

Zelenskyj žádá vstup do NATO. Pokud v létě nepřijde pozvánka...
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil na Mezinárodním summitu měst a regionů v Kyjevě. Oznámil, že na tomto setkání se otevře nová platforma pro debaty jak na celonárodní ukrajinské úrovni, tak mezi regiony na jedné straně a konkrétními regiony ve světě na straně druhé.

„Celý ukrajinský lid se postavil na obranu svého státu, a to je projevem zkušenosti našeho lidu. Národ, který umí společně jednat v zájmu národního blaha, národ, který umí chránit své zájmy, národ, jehož národní bezpečnost začíná pochopením, že každé společenství musí žít důstojně, žít s úctou k sobě samému... Takový národ má ve válce výhodu, totiž: Může vést celonárodní boj. A já děkuji každému našemu národu a každé naší ukrajinské komunitě, které v jednotě se státem a ve vzájemné součinnosti pomáhají přiblížit to nejdůležitější – naše společné vítězství! Děkuji vám všem, milí účastníci – kteří jste off-line i on-line!“ uvedl Zelenskyj.

„Vidíte, že ruský stát hází na frontu lidi, kteří nechápou, za co na naší zemi umírají. Tato země je pro ně cizí. Okupanti přinášejí zlo, protože ruský systém existuje právě takový: Snaží se, aby zneužívání lidí a znehodnocování života bylo samozřejmostí. A snaží se to přenést za své hranice. Právě proto Rusko potřebuje své zbraně – rakety, bomby, dělostřelectvo a hanebný teror proti všemu, co zajišťuje normální život,“ pokračoval prezident.

Naproti tomu Ukrajinci podle Zelenského velmi dobře vědí, za co bojují a vědí, že každý lidský život má nesmírnou cenu. Takto přemýšlí jak Ukrajinci, tak další svobodné státy. A přesně opačně uvažuje ruské vedení. Tak to vidí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Ukrajinský systém, stejně jako každý normální evropský systém, je zcela opačný než ruský model. Naše síla spočívá v našich lidech. … Budeme-li tuto válku považovat za konfrontaci idejí, budeme spolu s vítězstvím našeho státu nevyhnutelně slavit i vítězství myšlenky, že lidé jsou důležití. Každý z nich. Všechna naše společenství. Každé ukrajinské město, každé město, každá ukrajinská vesnice. Celý náš stát. A díky tomuto přístupu namísto trosek, které nám přineslo a přináší Rusko, všude obnovíme skutečný ukrajinský život – evropský svobodný život. Život, kterého si naši lidé, obyčejní, ale svobodní, váží. Takový, v němž je respektován každý člověk,“ shrnul prezident.

Zelenskyj požádal všechny účastníky konference, aby již v tuto dobu navazovali kontakty s ukrajinskými regiony a do budoucna tam napomohli obnově celé země. Ukrajina může podle Zelenského předat svobodnému světu své zkušenosti v oblasti obrany země. Zkušenosti to jsou velmi draze zaplacené.

„Tady a teď na Ukrajině vidíme, co může agrese přinést každému národu – pokud se někde v jiné části světa pokusí zopakovat. A vidíme, jaké bezpečnostní standardy dnes potřebují města, naše vesnice. Jsem přesvědčen, že na našem příkladu vidíme, jaké bezpečnostní standardy potřebuje kterákoli země na světě, kterákoli města, vesnice, komunikace, doprava, energetika, veškerá infrastruktura (kterou tato válka také prověřila), školy, vzdělávací sítě, ale i bezpečnost ve stavebnictví obecně, aby bylo zaručeno to nejdůležitější za všech okolností – ochrana života. A vyzývám vás, abyste se podíleli na rozvoji nové bezpečnostní infrastruktury na Ukrajině – aby se později toto důležité dílo mohlo rozšířit i do dalších zemí a regionů. Od protiatomových krytů ve školách – po zcela nový standard kybernetické bezpečnosti všech systémů země, od nové chráněné infrastruktury v každé obci – po nový decentralizovaný energetický systém obecně v zemi, který nemůže být zničen raketovým terorem, který Ruská federace použila proti našemu státu,“ zaznělo také od Zelenského.

Připomněl, že Ukrajina v zimě odolala pokusům o zničení energetické infrastruktury. Ukrajinci neumrzli, i když se o to Rusové notně snažili. Zelenskyj poděkoval všem, kteří Ukrajině v tomto nelehkém období pomohli.

„Dnes chci poděkovat všem zemím zvlášť, stejně jako příslušným komunitám, všem městům a národům. Nejdůležitější jsou lidé, a proto jsem lidem velmi vděčný. Obyčejným lidem i vedoucím představitelům společností, kteří pomáhali a stále pomáhají. Pomohli Ukrajině projít tímto nejtěžším obdobím – obdobím kruté, krvavé tmy – obdobím zimy, vzdorovat ruskému raketovému teroru, proti teroristickým útokům na náš energetický systém. Jsem vděčný všem, kteří nám pomohli! A zvláště bych chtěl dnes vyzdvihnout pomoc Paříže – která se tuto zimu stala jedním z lídrů energetické podpory Ukrajiny,“ zaznělo od Zelenského.

Poděkoval prezidentovi Francie Emmanuelu Macronovi i starostce Paříže Anne Hidalgové, protože konkrétně v Paříži probíhala jednání o energetické pomoci Ukrajině.

Než se rozloučil zvoláním „sláva Ukrajině“, vyjádřil naději, že se Ukrajina brzy stane členem NATO. K této naději se Zelenskyj upnul i v mnoha svých předešlých projevech. Tentokrát o tom jednal s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem přímo v Kyjevě.

Ve druhém projevu se obrátil na své spoluobčany a zdůraznil, že ze všech sil přesvědčuje celý svobodný svět včetně zemí Latinské Ameriky.

A znovu si řekl o členství Ukrajiny v NATO, tentokrát velmi důrazně. Dal jasně najevo, že Ukrajina by měla dostat pozvánku do aliance na nadcházejícím letním summitu NATO ve Vilniusu.

„Ani většina Ukrajinců, ani většina Evropanů, ani většina obyvatel celého prostoru NATO nepochopí představitele aliance, pokud na tomto summitu ve Vilniusu nezazní pro Ukrajinu zasloužené politické pozvání do aliance. Ukrajina udělala vše pro to, aby naše žádost byla schválena. Je těžké vůbec říci, čí přínos pro evropskou a euroatlantickou bezpečnost je větší než přínos našich bojovníků... Ukrajinští muži a ženy, kteří brání svobodu svými životy. Jsem vděčný všem partnerům, kteří nás v tom podporují,“ zaznělo od Zelenského.

Než se podruhé rozloučil zvoláním „sláva Ukrajině“, připomněl také, že v roce 2024 mají v Paříži proběhnout letní olympijské hry a na této obří mezinárodní sportovní akci nemají Rusové co pohledávat, dokud vraždí Ukrajince.

„A ještě jedna věc. Dnes končí pro muslimy svatý měsíc ramadán... A podruhé končí v době plné agrese zlého státu proti Ukrajině, proti všem našim lidem, všem komunitám. Světlý svátek Ramazán-Bajrámí si zaslouží zcela jiné podmínky. Zaslouží si mír, po kterém tolik toužíme, zaslouží si vítězství, ke kterému všichni směřujeme. Věřím, že Pán požehná Ukrajině svobodou pro všechna naše území a všechny naše lidi. Přeji celé naší muslimské komunitě a všem muslimům na světě pokojné svátky! Ramazan bayramiñiz hayirli ve mubarek olsun! Sláva všem našim bojovníkům, kteří nyní bojují za Ukrajinu! Děkujeme všem, kteří pomáhají!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…