Železný týral v ČT šéfa policie za mrtvého psa. Pak pustil video s Janouškem

28.03.2012 11:15

Podivné okolnosti při vyšetřování dopravní nehody a následného těžkého ublížení na zdraví ze strany lobbisty Romana Janouška vysvětloval policejní prezident Petr Lessy v Událostech, komentářích České televize. Kromě toho byl konfrontován s Janouškovým úprkem vozem a nezastavením na značce Stop i počínáním policie vůči člověku jiného než Janouškova formátu.

Železný týral v ČT šéfa policie za mrtvého psa. Pak pustil video s Janouškem
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Policejní prezident Petr Lessy

Policejní prezident Petr Lessy zdůvodnil v pořadu Události, komentáře ČT24, proč vyzval šéfa pražské policie Martina Vondráška, aby zvážil svou osobní odpovědnost ve věci vyšetřování dopravní nehody a následného těžkého ublížení na zdraví ze strany lobbisty Romana Janouška. „Byť byl běžný všední den, tak do postupu, v němž se hromadila řada pochybení, nezasáhl žádný z funkcionářů v době, kdy policie měla pana Janouška ve své moci a mohla tak napravit chyby, k nimž došlo při úvodních krocích,“ uvedl Lessy.

O rezignaci svého náměstka Vladislava Husáka tvrdil, že s případem Janouška nesouvisí a jde jen o následek nešťastných komentářů, které se v této souvislosti objevily. Husák už rezignaci nabídl loni v listopadu, když ho bulvární deník Blesk přistihl při odchodu z Obecního domu v Praze, kde se tehdy zároveň sešli kromě lobbistů Janouška, Tomáše Hrdličky a dalších i pražští politici ODS Pavel Bém a Boris Šťastný.

Vše k tématu Janouškovy odposlechy

Za odstoupením Husáka může být i Janouškův telefonát

Přes Lessyho tvrzení, že Husákovo odstoupení s Janouškovým případem nesouvisí, se objevila pochybnost po dotazu moderátora Jakuba Železného, zda mezi čísly, na která Janoušek po zadržení v rozporu s předpisy volal, nebylo právě i Husákovo číslo. „Podám podnět generální inspekci bezpečnostních sborů, aby to prověřila, protože v mé kompetenci to není,“ nevyvrátil Lessy, že by tomu tak opravdu mohlo být.



Policejní prezident nenašel vysvětlení pro počínání zasahujících policistů a odmítl spekulovat o tom, zda za jejich nadstandardním chováním vůči zadrženému mohla být jejich povědomost o Janouškově vlivu a kontaktech. „V první fázi bych ovlivnění vyloučil. To další nechám prověřit generální inspekcí bezpečnostních sborů, protože já opravdu nemohu dát ruku do ohně, kam pan Janoušek všude volal,“ řekl Lessy.

Řidič vozu s lobbistou ignoroval stopku a prolétl křižovatkou

Přišla řeč i na incident, kdy vůz odvážející Romana Janouška po výslechu z policejní budovy projel bez zastavení na značce „Stůj, dej přednost v jízdě!“, přičemž ohrozil řidiče přijíždějícího zleva. „Pro mě je tento záběr nový, dosud jsem ho neviděl,“ dušoval se policejní prezident, ačkoli mu moderátor namítal, že tento šot běhá v posledních dnech po všech televizních stanicích. „Určitě se na to dopravní policie podívá a případně podá podnět správnímu orgánu,“ dodal jen Lessy.

Moderátor Jakub Železný, pro něhož to bylo jedno z posledních vystoupení v Událostech, komentářích před přestupem do hlavního zpravodajského pořadu ČT Události, mu v souvislosti s chováním policie vůči Janouškovi připomněl pět let starý a dost otřesný případ. Policie tehdy zadržela na jedenáct hodin muže, který nadýchal 1,3 promile, a neumožnila mu postarat se o psa, jenž v důsledku toho v autě uhynul.

Zadržen na jedenáct hodin. Prostě to nebyl Janoušek

„Nadýchal nepoměrně méně než pan Janoušek, neudělal to, co pan Janoušek. A ačkoli byli policisté upozorněni, že je pes zavřený v autě, tak jim byl osud zvířete lhostejný a nechali ho zemřít,“ konfrontoval moderátor Lessyho se zcela odlišným postupem policistů, za nějž navíc nebyl nikdo potrestán. „Neznám pozadí tohoto případu a je to politováníhodná událost. Myslím, že tady porovnáváme neporovnatelné,“ přiznal policejní prezident.

Ten se v souvislosti s šetřením Janouškovy kauzy za postup policie omluvil, ale osobní zodpovědnost vidí o jeden stupeň níže, než je jeho funkce. „Deklaroval jsem, že svoji zodpovědnost vidím především v zajištění podmínek pro řádné fungování policie ČR. Pokud se mi příští rok nepodaří, aby byla policie funkční, tak bych z toho určitě vyvodil osobní odpovědnost,“ prohlásil Lessy s tím, že je třeba uznávat jednotlivé manažerské odpovědnosti na stupních řízení, které v policii jsou.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…