Zelinka končí jako mluvčí armády a povede armádní útvar kybernetických operací

03.06.2023 6:50 | On-line

Vedoucí komunikace generálního štábu a mluvčí české armády Ivo Zelinka po necelém půlroce končí ve funkci a nově bude velet specializovanému armádnímu útvaru kybernetických operací. Podplukovník Zelinka, který má zkušenosti z bojových misí, se stane velitelem Skupiny kybernetických a informačních operací v Olomouci 20. června. Uvedl to server Aktuálně.cz, kterému informaci potvrdil i Zelinka. Mluvčí armády bude podle serveru opět Magdalena Dvořáková, kterou Zelinka dočasně zastoupil.

Zelinka končí jako mluvčí armády a povede armádní útvar kybernetických operací
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Skupina, které bude Zelinka nyní šéfovat, vede operace s cílem ovlivnit vůli protivníka nebo psychologicky působit na vybrané skupiny a rovněž analyzuje informační prostředí. Útvar spadá pod Velitelství kybernetických a informačních sil generálního štábu.

"Armáda potřebovala na uvolněnou pozici člověka, který do ní bude schopen rychle naskočit. V současné bezpečnostní situaci nebylo možné nechávat řízení komunikace armády bez kormidelníka," uvedl Zelinka.

Podplukovník byl na čtyřech misích v Afghánistánu, naposledy tam velel výsadkové rotě. Během svého působení se staral o výcvik tamní armády. Naposledy byl jako výsadkář na misi při mnohonárodním bojovém uskupení NATO, které se kvůli ruské invazi na Ukrajinu zformovalo loni v dubnu na Slovensku.

Funkce mluvčího armády se Zelinka ujal letos v lednu a podle Aktuálně.cz bylo toto jeho působení od začátku plánované jako dočasné. Měl zastoupit dlouholetou mluvčí Magdalenu Dvořákovou, která byla na služebním studijním pobytu v Kanadě. Dvořáková se vrací do funkce 24. června, doplnil server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…