Zeman, Babiš, Bohdalová, Herman, Žbirka... Takových celebrit se včera sešlo. A přesto to prý dopadlo ne zrovna slavně

21.01.2016 11:10

Nový film Filipa Renče o herečce Lídě Baarové přilákal do kina i prezidenta Miloše Zemana. Na slavnostní premiéře filmu nechyběli ani ministr financí Andrej Babiš (ANO), primátorka Prahy Adriana Krnáčová (ANO), poslanec Marek Černoch (Úsvit), manželka zesnulého prezidenta Václava Havla Dagmar, ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) či americký velvyslanec Andrew Schapiro.

Zeman, Babiš, Bohdalová, Herman, Žbirka... Takových celebrit se včera sešlo. A přesto to prý dopadlo ne zrovna slavně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman se zúčastnil slavnostního večera u příležitosti premiéry filmu režiséra Filipa Renče „Lída Baarová“

Nechyběly samozřejmě ani osobnosti z řad showbyznysu, jako například herečka Jiřina Bohdalová, zpěvák Miroslav Žbirka, zpěvák Petr Janda, herci Michal Dlouhý či Miroslav Táborský.

A samozřejmě, že na sociálních sítích již nechybí první ohlasy, leckdy však značně protichůdné.

„Pracuju, myslím, hodně. A moje žena pracuje ještě víc. Máme čtyřletou dcerku a jen jednu babičku, která ovšem bydlí v jiném městě. A tak je pro mě a Michaelu možnost zajít si večer někam spolu vzácná, stává se to tak čtyřikrát do roka,“ podotýká textař a skladatel Michal Horáček, jenž právě se svou ženou zavítal na premiéru filmu. A servítky si rozhodně nebere. „Poté, co se dialogy opřely o snahu pořád něco očividného vysvětlovat – třeba Fröhlich vysvětluje v polovině třicátých let Baarové, že ‚Goebbels je ministr propagandy a mocný člověk‘, přišly na řadu efekty, jimž vévodily animované plameny, promítané přes milostné splynutí nácka s Baarovou. Vrcholem celé té idiocie byla ovšem scéna, kdy je Baarová vyvedena spolu se třemi dalšími nešťastnicemi na vězeňský dvůr k popravě. Už probíhá zkouška šibeničního propadla, když kdosi přiběhne s papírem, na kterém stojí, že Baarová dostala milost,“ kritizuje Horáček. Vadí mu například to, že ve filmu není nic řečeno o nějakém soudu, který ji k popravě odsoudil, případně o tom, kdo milost udělil. „Soupis všech nesmyslů by byl dlouhý, vlastně přesně tak dlouhý jako scénář. Shrnul bych film Lída Baarová asi takhle. Všechna čest stranou,“ uvádí.

Opačný názor má mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček. „Po zhlédnutí nového filmu Lída Baarová režiséra Filipa Renče musím konstatovat, že to je snímek mimořádných kvalit a parametrů. Dělá českému filmu skvělé jméno. Mohu jedině doporučit,“ píše na svém facebookovém profilu. K jeho názoru se přidává manžel zpěvačky Heleny Vondráčkové Martin Michal. „Konečně naprosto super film Lída Baarová. Gratuluji,“ řekl.

Pouhých 25 % naopak filmu dal recenzent Martin Svoboda na serveru Aktuálně.cz. Uvádí, že Renčův film je vypravěčsky i filmařsky zpackaný. „Nesděluje to, co sdělovat chce, a co sděluje, můžeme rozdělit buď na nesnesitelně nudné, nebo nechtěně směšné. Filip Renč se pokouší vyprávět melodrama větší než z Titanku, nemá však prostředky ani schopnosti,“ uvádí Svoboda.

Celou recenzi najdete ZDE.

A filmu se věnuje i server Britské listy. „Lída Baarová se údajně tahala s ministrem propagandy nacistického Německa Goebbelsem. I dobové fotografie ukazují, že osobní charisma tohoto človíčka muselo být skryté hodně hluboko, anebo byla jeho atraktivita prostě daná poněkud jinými předpoklady. Lída Baarová určitě věděla, co dělá. Stejně tak Filip Renč, režisér, který si Lídu Baarovou vybral jako téma pro svůj další zbytečný film, ví, co dělá. Možná, že se dokonce cítí být Lídou Baarovou dneška, kdo ví,“ poznamenává redaktor Bohumil Kartous k osobě Filipa Renče, jenž dle jeho soudu točil v době konjunktury ODS předvolební videa pro tuto stranu. 

Původní text ZDE.

„Jenže politická situace se mění, vlastně se už změnila. Filip měl už v roce 2013 dobrý čich, když se zamiloval do Miloše Zemana. Určitě to bylo po čichu. V současnosti tedy Filip souzní nejvíce s Milošem. Mluví mu prý z duše, když říká, že uprchlická vlna je koordinovaná vojenská kampaň, jejímž cílem je dobýt Evropu. Otázkou je, kdo Filipovi zaplatí další zbytečný film. Na premiéru mu prý přišel Zeman i Babiš. Uvidí se v dalších předvolebních kampaních, pozná se podle toho, komu natočí Filip dostatečně přiblblé předvolební video. Miloše by mohl střihnout jako velitele ozbrojených složek, intelektuála a bodrého taťku prostého lidu,“ ironicky poznamenává Kartous s tím, že Renč by však mohl vykreslit i Andreje, a to jako charismatického zachránce české společnosti před zkorumpovanou klikou porevolučních technokratů. 

„Jakkoliv si bude zákazník přát. Jen aby bylo možné díky prostituci dál prodlužovat sebeklam o umělci,“ uzavírá.

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …