Zeman? Člověk se nemá chovat jako blb, pravil prý exvelvyslanec USA u nás. Více o cestě Sobotky do Ameriky

19.11.2014 21:11

Kromě odhalení busty Václava Havla v americkém Kongresu čekalo na českého premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) v USA několik překvapení. Musel si totiž kromě jiného vyslechnout výtky k tomu, že se prý jeho kabinet odvrací od myšlenek, které byly vlastní právě Havlovi. To ale naše delegace popřela. Navíc k tomu Sobotka požádal USA o „plyn pro Evropu“, tedy o možnost dovozu břidlicového plynu. Jak ale počiny české delegace ve Washingtonu zhodnotili pro ParlamentníListy.cz jiní politici?

Zeman? Člověk se nemá chovat jako blb, pravil prý exvelvyslanec USA u nás. Více o cestě Sobotky do Ameriky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Představitelé ČSSD přicházejí na tiskovou konferenci

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se v americkém Kongresu zúčastnil odhalení busty Václava Havla. Při tom si vyslechl od Američanů drobné narážky na to, že renomé, které někdejší prezident Havel České republice ve Spojených státech vydobyl, by také nemuselo vydržet. V USA se totiž objevily v souvislosti s výroky některých českých politiků obavy o odklonu dosavadní politiky v oblasti lidských práv a mezinárodní bezpečnosti. Nejdramatičtějším příkladem jsou pak prý prohlášení prezidenta Miloše Zemana, například na zářijovém summitu NATO o tom, že neexistují žádné důkazy o ruské invazi na Ukrajině.

Na zeď nepochopení těchto Zemanových slov pak Sobotka v USA prý narazil hlavně u bývalého amerického velvyslance v ČR Normana Eisena, který údajně velmi rozhořčen uvedl, že je naprosto bláznivé kritizovat Havla a ničit značku, kterou České republice právě on vybudoval.

„Je to jednoduše hloupé,“ řekl Eisen podle Lidových novin debatě bývalých českých a amerických velvyslanců v sídle think tanku Atlantická rada a dodal, že člověk může dělat chyby, ale neměl by se chovat jako blb.

To ale není všechno, co českého premiéra v USA potkalo. Sobotka totiž prý ve Washingtonu požádal Spojené státy o možnost vývozu amerického zkapalněného plynu (břidlicového plynu) do Evropy, a to z důvodu ulevit Evropě od závislosti na ruském plynu. Viceprezident Joe Biden měl prý na to odpovědět, že Spojené státy udělají analýzu možností takového importu.

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) se navíc v USA rozhovořil o protiruských sankcích -  podle něj tyto sankce přijaté jak ze strany EU, tak i Spojených států fungují dobře, protože odhalily zranitelnost ruské ekonomiky. „Rusko rozumí jen síle a ústupky Moskvě se nevyplácejí,“ zdůraznil k tomu ve Washingtonu Hamáček.

Proč otazníky? Vždyť jde o druhého muže USA!

Nad pojetím cesty české delegace tuzemskými médii se ale pozastavil poslanec z ČSSD Jaroslav Foldyna. Česká média totiž kritizovala, že delegaci vedenou Sobotkou v Bílém domě přijal pouze viceprezident Joe Biden.

„Mně se už na Radiožurnálu k tomu tázali, zda nejsme druhořadým státem pro Spojené státy, když premiéra Sobotku v Bílém domě přijal ‚pouze‘ Joe Biden. Já jsem na to ale reagoval slovy, že ne. Naopak, je to pro nás pocta, neboť on je druhý muž USA, druhý nejvyšší představitel Spojených států. Kdyby prezident Obama měl přijmout všechny státníky, co do USA přijedou, tak by asi nedělal nic jiného, nežli by je přijímal. Některé politiky dokonce přijímá jen náměstek pana Bidena,“ vysvětlil pro ParlamentníListy.cz Foldyna.

„Pan premiér tam nepřiletěl navíc na pozvání Bidena, ale přiletěl tam odhalovat bustu, takže to přijetí je nadstandardní ukázka toho, jak je Česká republika ve Spojených státech vnímána pozitivně. Takže z toho také vnímám to, že jsme neuhnuli z žádných cest a odkazů,“ zasmál se Foldyna při zmínce „odkaz Václava Havla“, neboť tak o tom v souvislosti s cestou premiéra psaly ve středu některé české deníky.

„Odkaz Václava Havla, to zní jako odkaz Lenina nebo odkaz Masaryka,“ pousmál se opětovně Foldyna. „No, jestli si někdo myslí, že odkaz Václava Havla bylo humanitární bombardování, tak snad tomu už se do budoucna vyhneme,“ poznamenal jízlivě.

„Nikdo ale přece po nás nechce – a to ani Spojené státy ne – abychom byli servilním satelitním státem. My se chováme loajálně a vážíme si spojenectví s USA,“ uvedl Foldyna už vážně ke slovům někdejšího velvyslance Normana Eisena.

„Já naopak musím poznamenat, že když premiéra přijal Biden, tak už to je signál, že Spojené státy vnímají Českou republiku jako důležitou zemi a důležitého partnera. Z demokratické cesty, kterou tady Havel nastavil, jsme podle mne neuhnuli ani o píď,“ zdůraznil Foldyna s tím, že premiéra Sobotku zná dobře, a proto je přesvědčen o tom, že by nikdy nic ve smyslu toho, co by poškodilo zájmy ČR a obraz ČR ve světě, neudělal.

„To je ale možná nějaká součást mediální pře a diskuse,“ podoktl ještě Foldyna na konto slov Eisena. Podle něj jsme se navíc plně připojili k sankcím, které přijaly jak USA, tak také Evropská unie vůči Rusku, takže slovům Eisena prý opravdu nerozumí.

Zahradil: Vždyť je to jen bývalý velvyslanec!

„To byly ale výroky bývalého velvyslance, nebo dvou bývalých velvyslanců a to jsou dnes soukromé osoby působící v soukromém sektoru, takže jde o jejich vlastní názory,“ nesouhlasil pak se slovy Eisena i europoslanec Jan Zahradil (ODS).

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

„Pokud jde o rozhovory premiéra Sobotky s americkým viceprezidentem Bidenem, tak tam žádná taková slova o nějakém zpochybňování Havlovy politiky nezazněla. Možná, že je to trochu mediální šum. Česká republika se v tomto podle mne chová pragmaticky, i když na druhou stranu uznávám, že nálepka a otisk Václava Havla jako symbolu je něco, co v mezinárodní politice pořád funguje. Proto vytvářet dojem, že se tady něco mění, že se tady něco reviduje, tak to by samozřejmě bylo poškozováním této značky Havla, i když já osobně nemám pocit, že by se to skutečně dělo,“ reagoval Zahradil hlavně na připomínky médií, že jakousi revizi podpory lidských práv připravuje v ČR náměstek ministra zahraničí Petr Drulák v připravované lidskoprávní koncepci.

Co se týče otázky břidlicového plynu, tak podle Zahradila prý existují uvnitř EU dokonce státy, které si samy sobě zakázaly výzkum a těžbu tohoto břidlicového plynu.

Snížilo by to energetickou závislost na Rusku

„Kdybychom se takto chovali my, tak bychom si také pod sebou mohli podřezat větev, neboť tento plyn se ukazuje jako velmi dobrá alternativa tradičním zdrojům fosilních paliv ze zemí, jako je Rusko, ale i ze zemí Středního východu. Takže navázat tady energeticky na Spojené státy by byla dobrá věc - jednak by to posílilo transatlantickou vazbu a jednak by to snížilo naši energetickou závislost nejenom na Rusku, ale i na nestabilních či dokonce autoritářských zemích Středního východu,“ poznamenal k tomu Zahradil.

Podle něj je logické, že se v USA navíc hovořilo i o protiruských sankcích. „Náš oficiální názor určitě Američany zajímá,“ dloubnul si Zahradil do prezidenta Miloše Zemana, který až tak pro sankce nehoří.

Ani europoslanec Jiří Pospíšil (zvolen do EP za TOP 09) se zájmu USA o nastavení naší politiky nediví.

„Můj názor je podobný tomu, který má pan Norman Eisen. Bohužel tím, jak prezident republiky, ale bohužel i vláda - prezident aktivně a vláda pasivně - devalvují zahraniční politiku nastavenou kdysi Václavem Havlem, tak tím vskutku poškozují politiku ČR ve světě. Když se zvláště pan Eisen k tomu velmi kriticky vyjádřil, tak se tomu ani nedivím. Podobný názor totiž zaznamenávám v zahraničí také – cítím k tomu pohoršení jak v Bruselu, tak i u našich amerických partnerů,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Pospíšil.

„Václav Havel reprezentuje ČR i po své smrti, a pokud se budeme od jeho politiky ochrany a obhajoby lidských práv odklánět, tak bouráme a poškozujeme jednu z mála značek, kterou ve světě máme... Navíc odklon od lidskoprávní tématiky nám nepřinese ani ekonomické výhody, o nichž ti, kteří kritizují Havlovu lidskoprávní doktrínu, často hovoří,“ dodal k tématu Pospíšil.

Co se týče debat o břidlicovém plynu, tak se prý v Bruselu dosud toto téma moc neotevíralo.

V EP je o tom zatím ticho

„To ale neznamená, že by v rámci Evropského parlamentu o tom žádná diskuse neprobíhala. Debata se Spojenými státy ohledně břidlicového plynu je důležitým tématem a já bych v tomto spíše vládu podpořil, neboť diverzifikace našich surovinových zdrojů a menší závislost na ruském plynu je určitě důležitým tématem. Proto bych se tady snažil najít cestu, jak umožnit dovoz zkapalněného plynu. Nechci v tomto vládu přeceňovat, ale v zásadě tady jde o správný přístup, že premiér o to v USA požádal,“ řekl Pospíšil.

Co se týče protiruských opatření, tak se europoslanec také prý nediví tomu, že právě naše delegace tuto věc v USA otevřela; zřejmě kvůli výrokům prezidenta Miloše Zemana.

„S výroky Jana Hamáčka jsem tady zajedno. Slova Miloše Zemana jsou totiž velkým problémem, stejně tak jako jeho výroky o ukrajinském konfliktu. Já si myslím, že sankce jsou důležité, zasáhly Rusko. A to zvláště bankovní sankce, kde jde o ovlivnění možnosti Ruska působit na západních finančních trzích. Tyto sankce jsou také pro Rusko nejvíc výrazné a citelné,“ poznamenal k tomu Pospíšil.

„I já mám za to, že je prokázané, že protiruské sankce začaly skutečně fungovat – podíl ztrát na úrovni EU oproti Rusku je desetinový, což znamená, že větší propad v hospodářství a ekonomice má Rusko. To je ostatně vidět i na zásadním oslabení rublu - de facto tam dochází k jeho devalvaci. Faktor poklesu ruské ekonomiky se ostatně ukáže i na výrazném poklesu ceny ropy, protože to je komodita, na níž je ruská ekonomika v zásadě postavená,“ přitakal na sankce i europoslanec Stanislav Polčák (TOP 09). Ani on se ale prý nediví, že otázka sankcí byla v USA našimi politiky komunikována. Spíše jej překvapilo, že palcové titulky českých novin doslova burcují, že Sobotka požádal v USA o plyn pro Evropu.

Polčák: U nás se ložiska břidlicového plynu nezkoumají. Proč?

„Víte, co je tady divné? Že Česko naše ložiska břidlicového plynu ani nezkoumá a navíc ČSSD v minulém volebním období předložilo návrh zákona, který by zakazoval těžbu břidlicového plynu plošně, což je paradoxní! Socialisté ten návrh předložili, aniž by ale věděli, zda-li jsou na našem území ložiska a jestli jsou i využitelná,“ poznamenal Polčák. Podle něj je ale velmi rozporuplné, že tato debata o plynu byla vůbec v USA započata.

„Přijedete do země, která na základě tohoto plynu má energetickou koncepci soběstačnou, a žádáte tam, aby vám ten plyn dodávali? To mi přijde jako hodně, hodně rozporuplné,“ podivil se Polčák.

I komunistický poslanec Miroslav Opálka krčí rameny nad debatou o dodávkách zkapalněného plynu do Evropy.

„Dříve jezdili do Moskvy, teď jezdí do Washingtonu a skládají účty z toho, jestli to dělají, jak si Amerika přeje. K tomu nemám co dodat,“ poznamenal napřed jízlivě pro ParlamentníListy.cz Opálka.

Opálka: Dokážete si představit ten řetěz lodí?

„Co se týče dovozu břidlicového plynu, tak si nedokážu představit, jaká by to byla objemová kapacita. Kolik by to muselo být kontejnerových lodí, které by nepřetržitě v řetězu pluly mezi Amerikou a Evropou! Podle mne by to nikdy nebyl nějaký zásadní objem, který by řešil energetiku Evropy. To může být jedině nějaká malá část, která by diverzifikovala zdroje z několika míst,“ uvedl Opálka.

„Zásadní vliv by měla tato debata o plynu do Evropy ve chvíli, když by výrazně stoupl odbyt této komodity, což by mělo vliv i na cenu břidlicového plynu jako takového. Cena tohoto plynu by logicky totiž šla nahoru nejen v USA. Kvůli tomu by ale mohla poskočit nahoru i cena černého uhlí, což by mohlo pomoci zase našim dolům,“ poznamenal komunista.

Že se ale v USA jednalo i o zahraniční politice Česka, tak to zřejmě podle jeho soudu nějaká snaha o vykřičník bude. „Je totiž pravda, že Amerika pracovala na image Václava Havla výrazně, a teď se jí možná její představa hroutí. Nějaké kritizování Česka je ale zasahováním do suverenity státu a to považuji za nepřístojné,“ doplnil Opálka.

Vždyť máme v zahraničí dobré renomé

Lidovecký ministr zemědělství Marián Jurečka se k výsledku cesty premiéra Sobotky do USA nechtěl nijak konkrétněji vyjádřit.

„Já budu výsledek oné cesty posuzovat totiž až v okamžiku, kdy zazní její hodnocení na jednání vlády, kde se premiér a další kolegové, kteří jsou na této zahraniční cestě, k ní vyjádří. Pro mne totiž zatím není to, co zaznělo na brífinku po jednání, nijak směrodatné. Zatím mohu říci jedno. Nemyslím si, že by odkaz Václava Havla a tuto značku, kterou nám Havel vybudoval v zahraničí, Českou republiku nějak ničila, tedy kromě několika málo jednotlivců v ČR. Podle mne má pořád Česko v zahraničí dobré renomé a to, že dnes nás některé výroky politiků poškozují, nechci nijak paušalizovat. Nechci na to reagovat,“ uvedl pouze Jurečka.

I on ale vnímá kladně debatu o protiruských sankcích.

„Kdo se podívá na čísla vývoje ruské ekonomiky, která se propadají, je mu jasné, co se v Rusku děje: propadá se jim tam rubl, ekonomika začíná mít problém s ratingem a i se samotným opatřením. Proto lze jednoznačně říci, že protiruské sankce mají už viditelné výsledky, a to minimálně v ekonomické rovině,“ doplnil Jurečka.

Kohlíček: Je to dobrý vnitropolitický tah

Bývalý europoslanec za KSČM Jaromír Kohlíček ParlamentnímListům.cz v souvislosti s prosbou Bohuslava Sobotky ve Washingtonu k možnosti vývozu amerického zkapalněného plynu do Evropy vysvětlil, že tato věc je jen deklaratorní záležitostí.

„Je to ale dobrý vnitropolitický tah ze strany ČR. Jde o to, že se dosud o dovozu tohoto plynu pro Evropu uvnitř Evropského parlamentu vážněji nejednalo. A to možná proto, že ve Spojených státech platí zákaz na vývoz tohoto plynu. Zřejmě ale chce administrativa USA v Kongresu tento zákaz prolomit. Možná z toho důvodu americká strana otevření otázky velmi uvítala. Jistě to ale české delegaci někdo ze strany naší diplomacie doporučil,“ dodal Kohlíček.

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…