Zeman? Jako fašisti, sekl režisér Marhoul

25.07.2019 12:05

Režisér, scenárista a herec Václav Marhoul byl hostem Čestmíra Strakatého v pořadu Prostor X. Podle jeho slov je prezident Miloš Zeman zlo, prý v Češích probudil to nejhorší. „Je jako fašisti,“ míní Marhoul.

Zeman? Jako fašisti, sekl režisér Marhoul
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

 Netušil jsem, že se Evropa dostane do víru nejrůznějších událostí, jako je migrační krize, strach z jinakosti, nakolik se znovu objeví fašizující myšlenky. Bohužel je ten příběh zase aktuální,“ řekl Marhoul k tomu, že před 11 lety začal s natáčením filmu Nabarvené ptáče, jehož poselství je aktuální. 

Anketa

Chcete, aby byl prezident Zeman sesazen z funkce?

9%
91%
hlasovalo: 35105 lidí

Video najdete ZDE.

„Strach z neznáma je přirozený. Lidé reagují na svůj strach většinou agresivně. Nějakým způsobem se člověk cítí, že je dohnán do kouta a začne kolem sebe kopat a mlátit. A podle mě ta cesta vede k nějakému zdárnému porozumění. Já jsem člověk, který dost nacestoval po světě, a pak začnete vnímat mnohé lidi jinak. Ti lidé žijí jako vy – chtějí být zdraví, chtějí mít práci,“ řekl Marhoul ke svým cestám do Egypta, Iráku a Afghánistánu. „Lidem tady chybí zkušenost, otevření mysli, strach z otevření sami sebe,“ dodal.

Migranti podle jeho slov jsou také prostoduší a nechají se lehce zmanipulovat vidinou ideální Evropy. Situace se prý bude zhoršovat a je čeho se bát. Mluvil tak o krutých válkách a o století s cejchem terorismu a vraždění. „Velké války bych se nebál. Myslím jako například první a druhou světovou válku. Tohle století bude o lokálních válkách a terorismu,“ dodal. „Evropa je otcem a matkou fašismu, nacismu, komunismu, krutých válek,“ podotkl. 

Do pohybu se lidé dají podle Marhoula i kvůli vodě. „Bez vody to prostě nefunguje. Sucho každopádně přijde,“ dodal s tím, že lidé půjdou za vodou a způsobí to neuvěřitelný počet problémů. 

A co podle Marhoula znamená slovo fašizující? „Fašizující je cokoliv, kdy začnete urychlovat a speedovat národovectví a jakoby vlastně přehnané vlastenectví, z toho se stane vlastenčení, to se stane xenofobní... A fašismus je potom, že začnete omezovat práva těch druhých. Za fašisty můžeme v tomhletom prizmatu označit Mussoliniho, generála Franka ve Španělsku, Miloševiče v Jugoslávii, dneska pana prezidenta Zemana, Donalda Trumpa a tak dále,“ sdělil Marhoul. Podle jeho slov jsou Zemanovy výroky zkrátka fašizující. 

„Panu prezidentovi Zemanovi se dá vytýkat spousta věcí – Čína, Rusko, mstivost... Když on není respektován v západní Evropě, v USA nebyl nikdy přijat, tak se upíná k červeným kobercům v diktátorských asijských republikách,“ podotkl. Zeman dle jeho slov otevřeně vyzývá k nenávisti. Slovo morálka je v případě Zemana kus špinavého hadru. 

Následně Marhoul hovořil o rozdělenosti české společnosti. „Nemůžeme čekat na nějakého mesiáše, na nějakého Václava Havla. Tady je to o tom, že všichni ti lidé musí pracovat sami na sobě,“ poznamenal. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…