Zeman: Praha si své bohatství nezaslouží

18.10.2017 12:00

Prezident Miloš Zeman zahájil dnes svou návštěvu Plzeňského kraje, kde stráví tři dny. Úvodem se setkal se členy Zastupitelstva Plzeňského kraje za účasti zaměstnanců Krajského úřadu a představitelů organizací zřízených krajem.

Zeman: Praha si své bohatství nezaslouží
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Jsem rád, že jsem ve třetím nejbohatším kraji České republiky. Tím prvním krajem je Praha, která si to nezaslouží, a druhý je Středočeský kraj, který tyje z Prahy a taky si to nezaslouží,“ sdělil úvodem Zeman a pohovořil také nezaměstnanosti. „Jste rovněž krajem, který není zadlužený. Jste krajem, kde výrazně roste průměrná mzda. Já vím, že bychom si všichni přáli, aby ten růst byl ještě vyšší. Víte, že jsem oponentem toho, aby se přidávalo 150 tisícům úředníků,“ sdělil Zeman a zdůraznil, že tím nemá na mysli policisty, hasiče či zdravotníky. 

Následně Zeman zdůraznil, že ve věci Národního parku Šumava došlo k prohře se zelenými fanatiky. „A opět je zde návrat kůrovce. A je zakázáno postižené stromy kácet,“ poukázal na rozhovor, jenž si přečetl nedávno se zástupcem Národního parku. „Doufám, že snad ústavní stížnost, která byla podána, bude mít nějaký účinek. A když ne, tak se k tomu vrátíme po volbách. Když se vám něco nepovede, zkoušejte to vždycky znova. Takže myslím si, že až přijedu na Šumavu příště, tak už tam kůrovci nebudou,“ podotkl.

Závěrem svého úvodního slova pak Zeman také promluvil ke krajskému rozpočtu a dal plzeňskému hejtmanovi dva úkoly. „Je hezké, že máte jeden hospic. Ale potřebovali byste dva hospice. Domluvil jsem ministru zdravotnictví Miloslavu Ludvíkovi (ČSSD), že bude přijat zákon o hospicích,“ poznamenal, že dosud toto nebylo. „Úkol číslo dvě: vozím s sebou knihu ‚Kladivo na hejtmany‘,“ poukázal na knihu ke stavu památek v kraji. 

Plzeňský hejtman Josef Bernard (ČSSD) následně promluvil k Zemanovi a odsoudil agresi, kdy ruská vojska okupují část Ukrajiny. „Myslíme si, že stojí za to dát vzkaz Ukrajincům,“ poznamenal Bernard k nedávným slovům prezidenta Zemana ohledně anexe Krymu. „Byl bych rád, kdyby lidé, kteří kritizují můj projev v Radě Evropy, si jej přečetli. V tomto projevu není ani slovo o Krymu. Stačí si ho přečíst. Za druhé: Když je po projevu, tak následují otázky z pléna, které musíte odpovědět. Mohu konstatovat, že anexi Krymu jsem vždy označil za protiprávní. Řekl jsem jednu věc, kterou, ano, nikdo ze státníků neřekl. Řekl jsem to, že obsazení Krymu je hotová věc. To vůbec neznamená uznání legitimity,“ zareagoval Zeman. 

První dotaz z pléna směřoval ke zdravotnímu stavu prezidenta. „K radosti mých stoupenců a k nepříliš velké radosti mých nestoupenců se, díky Bohu, cítím velmi dobře. Ale pro jistotu jsem se nechal velmi důkladně vyšetřit na všechno možné a nemožné. Ať už je to magnetická rezonance, počítačová tomografie. Lékaři zklamaně konstatovali, že pokud jde o ty základní orgány, tak je všechno v pořádku. Ale samozřejmě, mám bolavé nohy a špatně chodím. Což mně v očích některých obyvatel škodí a já to respektuji. Jsou to lidé, kteří si myslí, že se politika dělá nohama. Ale ona se dělá mozkem,“ sdělil Zeman. Bernard pak poukázal na možnost života na vozíčku. „Neženu Tě na něj,“ sdělil s úsměvem Bernard. „Ne, že bych chtěl na vozíček,“ řekl a poukázal také na Wolfganga Schäubleho, jenž bude předsedou Bundestagu. „Znám ho dvacet let na vozíčku,“ podotkl.

Závěrem se pak Zeman podepsal do pamětní knihy kraje a následně převzal z rukou hejtmana menší pozornost. I prezident našeho státu pak Bernardovi věnoval dar – dřevěné prkénko a originální dřevěné plnicí pero. „Ať se ti s ním dobře podepisuje dekret o založení nového hospice a pomoc kraje při rekonstrukci některých zchátralých památek,“ uzavřel prezident. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…