Zeman: Sedláci, páteř národa. Zemědělství, to není jen část hospodářství

03.01.2022 12:41

Prezident Miloš Zeman dnes v poledne jako posledního z Fialových ministrů jmenoval Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL) do čela resortu zemědělství, jehož vstup do úřadu v prosinci odložil pozitivní test na koronavirus. „Řídíte odvětví, které formovalo historii českého národa,“ řekl při jmenování ministrovi prezident a za páteř českého národa označil sedláky.

Zeman: Sedláci, páteř národa. Zemědělství, to není jen část hospodářství
Foto: Repro ČT24
Popisek: Jmenování Zdeňka Nekuly ministrem zemědělství

Anketa

Počíná si premiér Fiala ve své funkci dobře?

4%
91%
hlasovalo: 29837 lidí
Nekulovo jmenování bylo odloženo již 7. prosince, jelikož byl tehdy před svým pohovorem se Zemanem pozitivně testován na koronavirus a jeho resort tak do současné chvíle dočasně připadl předsedovi lidovců Marianu Jurečkovi.

Pohovor s prezidentem nakonec Nekula podstoupil až dnes těsně před jmenováním. Na lánský zámek přijel hodinu před polednem, aby si s prezidentem nejprve promluvil.

Prezident Miloš Zeman Nekulovi poblahopřál ke jmenování a rozhovořil se i k náplni resortu zemědělství. „Víte, zemědělství není jenom jedním z úseků národního hospodářství – zemědělství to jsou dějiny. Zatímco průmyslová revoluce nás zasáhla tak před dvěma sty lety a předtím byla jenom řemesla, zemědělství má více než tisíciletou historii a vztah k půdě, jakkoliv byl některými ideologiemi zneužíván, je součástí našeho historického podvědomí,“ řekl prezident se slovy, že sedláci byli též páteří našeho národa a dokázali se vzchopit i po porážce selského povstání v bitvě u Chlumce.

Mezi priority nového ministra má patřit využívání moderních technologií v zemědělství. Do budoucna chce stejně také snížit uhlíkovou stopu potravin.

Premiér Petr Fiala se Nekulu chystá uvést do funkce po jedné hodině odpoledne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…