Zeman a Babiš ničí to, co budoval Václav Havel, udeřila TOP 09

10.05.2017 13:42

Poslanci už začali na mimořádné schůzi debatovat o údajném zneužívání médií a dalších institucí předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem. Ten je totiž již pár dní popotahován kvůli nahrávkám, na kterých hovoří s novinářem svého bývalého deníku MfD o materiálech připravovaných na své politické rivaly. Babiš kvůli tomu ale včera podal trestní oznámení a tvrdí, že se stal obětí cílené provokace.

Zeman a Babiš ničí to, co budoval Václav Havel, udeřila TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Sněmovna se dnes začala dohadovat o tom, zda vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš ve svých veřejných vystoupeních lhal a zneužíval média. Schůzi vyvolaly opoziční ODS a TOP 09 kvůli nahrávkám, na kterých Babiš hovoří s novinářem svého bývalého deníku o materiálech připravovaných o politických rivalech.

Celkem tři nahrávky přitom zveřejnila na sociálních sítích prozatím neznámá skupina, jež si říká Julius Šuman. Na té poslední, která se objevila v pondělí, novinář Marek Přibil zřejmě předává Babišovi dokumenty, které podle něj pocházejí z policejního vyšetřování kauzy Beretta týkající se vynášení informací z trestního spisu. Babiš ale tvrdí, že všechno, co mu kdy Přibil v nahrávkách podsouvá, od sebe kopal.

To si ale viditelně nemyslí politická opozice. Předseda ODS Petr Fiala začal totiž v úvodu schůze vysvětlovat, proč občanští demokraté iniciovali svolání schůze.

„Vicepremiér Babiš si nedávno na inzerátech stěžoval, že je utlačován, že nemůže mluvit o důležitých kauzách. Ale problém je jinde. On neříká, co by říkat měl, a dělá, co by dělat neměl,“ spustil k tomu Fiala.

„My nepodporujeme ilegální zveřejňování odposlechů či jiné vpády do soukromí, ale trváme na tom, aby tyto věci byly vyšetřeny,“ sdělil pak Fiala k nahrávkám s Babišem. Podle něj je nepřípustné, aby klíčový člen vlády mimo jiné zneužíval média a měl přístup k informacím o vyšetřování z živých spisů. „Namísto toho, aby tento fakt sdělil orgánům činným v trestním řízení a spolupracoval, tak toho chtěl zneužít v politickém boji,“ zdůraznil předseda ODS.

„Ukázalo se, že Andrej Babiš lže, že navzdory slibům ovlivňoval média,“ prohlásil také Fiala. Poslanecká sněmovna by vůči tomu měla přijmout stanovisko. Tedy, že vicepremiér Andrej Babiš ve svých veřejných vystoupeních lhal a zneužíval média a Poslanecká sněmovna vyzývá prezidenta Miloše Zemana k tomu, aby při výkonu své funkce důsledně dodržoval Ústavu.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Michal Kučera mimo jiné uvedl, že je v tomto případě, v této kauze „ohýbaná morálka a zákony a dokonce i Ústava“. „To, co tady prosazoval Václav Havel, tedy boj za vyšší morálku, a to, čím si ČR vysloužila respekt, je dnes pošlapáno současným prezidentem Milošem Zemanem a Andrejem Babišem,“ řekl Kučera s tím, že jeho strana plně podporuje odvolání Andreje Babiše z postu ministra financí.

„Už ze samotného názvu programu dnešního schůze běhá mráz po zádech. Současná krize je krizí ne vládní koalice, ale i demokracie. Krizí, kterou jsme od pádu komunistického režimu zřejmě nezažili,“ prohlásil také Kučera.

Kroupa: Přibil měl na sobě nahrávací techniku

Reportér Radiožurnálu Janek Kroupa, který se případem zabývá, na počátku týdne zveřejnil, že jeden z účastníků těchto schůzek mezi Babišem a Přibilem měl na sobě nahrávací techniku a dá se prý téměř s jistotou říci, že to byl právě Přibil. Ten to sice včera popřel, ovšem Kroupa to údajně vyvodil z analýzy, k níž si přizval odborníky na sledovací techniku. Navíc prý s Přibilem hovořil osobně. Kroupa z rozhovoru s ním prý nakonec vyvodil, že Přibil spolupracuje se skupinou, která zahrnuje někdejšího pracovníka Útvaru zvláštních činností (ÚZČ).

„Už jsme blízko tomu, kdo to je. Ale musíme si ještě ověřit mnoho faktů,“ sdělil k tomu Kroupa v úterý ParlamentnímListům.cz.

O den později, tedy dnes, přidal další jméno do tajemné skládačky kolem nahrávek Andreje Babiše – expolicistu Stanislava Hájka. Hájek v minulosti pracoval s odposlechy a měl blízko k lobbistovi Ivo Rittigovi. „Za novinářem Markem Přibilem známým z nahrávek s Andrejem Babišem stojí bývalý policista a obchodník s informacemi Stanislav Hájek, který pracoval pro lobbistu Ivo Rittiga,“ uvedl k tomu Kroupa, který s Hájkem hovořil tento týden osobně.

„Poprvé bylo Hájkovo jméno spojováno s Rittigem při policejní operaci známé jako Nagygate. Ukázalo se totiž, že si s lobbistou často telefonuje. A to ho stálo pozici náměstka Útvaru zvláštních činností – jednotky, která nasazuje odposlechy či sleduje podezřelé,“ zmiňuje v této souvislosti dále web Českého rozhlasu v návaznosti na nová zjištění Kroupy.

Hájek měl podle novináře Kroupy kdysi prý dokonce velet ÚZČ. Když totiž později z čela ÚZČ odcházel Tomáš Almer, tak jej tam prý chtěla za každou cenu protlačit někdejší šéfka kabinetu premiéra Jana Nagyová, která se scházela mimo jiné jak s lobbistou Ivo Rittigem, vyšetřovaným kvůli zmanipulovaným veřejným zakázkám a praní špinavých peněz, tak i se šéfem ČEZu Danielem Benešem.

„Do čela klíčového útvaru se Hájek nakonec nedostal, a to i přes to, že za něj měl u tehdejšího policejního prezidenta Martina Červíčka lobbovat sám premiér Nečas. Šéfa policie totiž před Hájkem kvůli jeho podezřelým kontaktům protimafiánský útvar varoval – Hájek by totiž jako ředitel útvaru získal přehled o všech podezřelých, které detektivové napříč republikou monitorují,“ dodává k tomu rozhlas.

Přibil – obchodník s informacemi. Donáší dvěma stranám!

Podle Kroupy se novinář Marek Přibil nechová jako novinář, ale jako obchodník s informacemi. A donáší oběma stranám, tedy jak Babišovi, tak i druhé straně, která jej pověřila nahráváním Babiše a která jej dokonce finančně motivuje.

„Každopádně ze schůzky se skupinou kolem Stanislava Hájka přišel s tím, že mu budou platit nějaké peníze. A pravda je, že Hájek se o něj stará, pořád s ním nějak spolupracuje. A MAFRA (vydavatelství, pro které Přibil jako novinář pracoval a Andrej Babiš ho koupil) mu pravděpodobně dává také nějaké odstupné, takže všichni chtějí, aby mlčel,“ zmiňuje k tomu Kroupa. A dokonce naznačuje, že to, co Babišovi Přibil donášel, tak to opravdu mohly být živé spisy z výslechů. Investigativnímu týmu kolem Kroupy to prý vypověděl sám Dušan Brunclík, který je citován v jednom z materiálů, který se objevuje ve třetí nahrávce.

„Dušan Brunclík, s nímž jsme mluvili, tvrdí, že výslech autentický je. Z některých detailů rozhovoru, například jmen, identifikoval svůj výslech, který skutečně v kauze Beretta proběhl letos 8. 2. v 15:00 v Luhačovicích,“ vysvětlil k tomu Kroupa.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…