Zeman chválil Bradáčovou s Ištvanem: Politici páchající nekalosti se musí bát

02.06.2014 21:33

Prezident Miloš Zeman v pondělí v podvečer v Kroměříži vystoupil na oslavách dvaceti let státního zastupitelství. Žalobce při příležitosti jubilea chválil a zároveň vyjádřil velké pochybnosti o změnách, o kterých se uvažuje- zejména rušení vrchních státních zastupitelství, která si v poslední době připisují nejvýraznější úspěchy.

Zeman chválil Bradáčovou s Ištvanem: Politici páchající nekalosti se musí bát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman podepisuje památnou listinu

„Paní Bradáčová a pan Ištvan odvedli poctivý kus práce. Reagovat na to zrušením jejich institucí mně připadá poněkud nepatřičné,“ zaznělo v Zemanově slavnostním projevu. Pak pochválil rovněž hlavu žalobní soustavy, Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Ten podle něj dokázal odvést tolik práce, jako žádný z jeho předchůdců.

Prezident vyjádřil názor, že je nezbytné, aby se politici, spojení s korupcí, předražováním veřejných zakázek a dalšími nekalostmi, žalobců báli. Státní zástupci jsou zde totiž podle Zemana od toho, aby jejich nekalosti odhalovali a potírali.

„Měli bychom mít odvahu postavit se za jejich nezávislost proti politickým, mocenským a ekonomickým tlakům, i proti mediálnímu mainstreamu, který až do poslední chvíle tvrdil, jak jsou některá obvinění falešná,“ uvedl prezident. Ten následně připomněl, že předchozí systém do poslední chvíle chránil ty, kteří nyní mluví o vládě plukovníků či prokurátorské republice.

Prezidentův jmenovec a šéf státních zástupců Pavel Zeman pak zdůraznil, že žalobci mají zcela nezastupitelnou roli v procesu spravedlnosti. „Kde není žalobce, není soudce,“ zdůraznil s tím, že bez práce žalobců nelze nalézt spravedlnost.

Ministryně spravedlnosti Helena Válková pak oslavujícím státním zástupcům připomněla, že posílení jejich nezávislosti musí provázet i posílení odpovědnosti.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…