Zeman dnes jmenuje v Lánech Fialovou vládu, která poté poprvé zasedne

17.12.2021 6:15

Prezident Miloš Zeman dnes na zámku v Lánech jmenuje členy nové vlády premiéra Petra Fialy (ODS). Kabinet koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN vystřídá vládu ANO a ČSSD vedenou premiérem Andrejem Babišem (ANO). Fialova vláda se po ceremoniálu přesune do pražské Strakovy akademie, kde absolvuje první zasedání. Předseda vlády pak odpoledne a v sobotu bude uvádět ministry do jejich úřadů.

Zeman dnes jmenuje v Lánech Fialovou vládu, která poté poprvé zasedne
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Zeman jmenuje kabinet v podobě, v jaké mu ho Fiala navrhl před měsícem. Prezident původně oznámil, že odmítá jmenovat ministrem zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Fiala však později po schůzce s hlavou státu oznámil, že výhrady prezidenta k pirátskému kandidátovi sice trvají, Lipavský se ale ministrem stane. Jmenován zatím nebude Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který se je kvůli nákaze covidem-19 v izolaci. Pověření řídit ministerstvo zemědělství dostane dočasně předseda lidovců Marian Jurečka.

Členové příští vlády odjedou do Lán společně od svého dočasného sídla v Hrzánském paláci. Před jmenováním se v Lánech budou muset podrobit antigennímu testu na koronavirus, stejně jako ostatní návštěvníci u prezidenta v poslední době. Před návratem do Prahy se zastaví v Lánech u hrobu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, kde položí věnec.

Na prvním zasedání kabinetu bývají na programu obvykle formality. budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ale už avizoval, že vláda dnes rozhodne o tom, zda požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu.

Obě Babišovy vlády i kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) v roce 2014 schvalovaly na prvním jednání například návrh na jmenování předsedy Legislativní rady vlády, řešily také funkci vedoucího úřadu vlády a mluvčího kabinetu. Zabývaly se i obsazením Bezpečnostní rady státu či určením role prvního místopředsedy vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…