Zeman hovořil s velvyslancem USA Eisenem o dostavbě Temelína

21.02.2013 19:55

Budoucí prezident Miloš Zeman dnes hovořil s americkým velvyslancem Normanem Eisenem o dostavbě elektrárny Temelín a potřebě vytvořit v Česku nová pracovní místa. Podle Eisena je Zeman velkým přítelem USA. Ještě před Eisenem zvolený prezident přijal izraelského velvyslance Jaakova Levyho, který mu předal blahopřejný dopis od prezidenta Šimona Perese. Zeman podle něj jako hlava českého státu Izrael navštíví. Zatím je však předčasné řešit přesné datum státní návštěvy, řekl novinářům po jednání v pražské kanceláři budoucího prezidenta.

Zeman hovořil s velvyslancem USA Eisenem o dostavbě Temelína
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

"Mluvili jsme nejprve o obraně a strategických vztazích, včetně spojenectví v NATO a boje proti terorismu v Afghánistánu," řekl po zhruba hodinové návštěvě u Zemana Eisen. "Poté jsme se bavili o obchodních a ekonomických vztazích," uvedl. Připomněl, že USA jsou největším investorem v ČR ze zemí, které nejsou členy Evropské unie.

"Samozřejmě jsme se také bavili o Temelínu," řekl Eisen. Strategická zakázka na dostavbu jihočeské jaderné elektrárny je další možností, jak prohloubit partnerství obou zemí, dodal. Jedním z účastníků tendru na zvýšení výkonu elektrárny je japonsko-americké konsorcium Westinghouse. Vítěz soutěže by měl v Temelíně vystavět třetí a čtvrtý blok jaderné elektrárny. Hodnota zakázky se odhaduje na 200 až 300 miliard korun. Dostavba Temelína by měla být dokončena nejpozději v roce 2025.

S izraelským velvyslancem dnes Zeman hovořil o situaci na Blízkém východe a íránské jaderné hrozbě. "Samozřejmě se budeme bavit o jeho návštěvě Izraele, ale protože zatím není prezidentem, bylo by trochu předčasné říkat dnes přesné datum," uvedl Levy. Pozvání do země podle něj Zeman obdržel v blahopřejném dopise od prezidenta Perese. "Ve zvoleném prezidentovi, jako v mnoha českých politicích, máme silného přítele a podporovatele izraelských postojů," řekl Levy. Zemanovi předal dvě láhve izraelského vína.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…